Etelä-Sudaniin kaivataan kipeästi sovituksen sanomaa

Etelä-Sudanin pääkaupunkiin Jubaan on pyydetty kaupunkimissiota. Sisällissodan runtelema, nälänhädästä kärsivä maa tarvitsee evankeliumia.

50 vuotta kestänyt sisällissota jätti pahat vammat vuonna 2011 Sudanista itsenäistyneeseen Etelä-Sudaniin. Sodan seurauksena pari miljoonaa sudanilaista kuoli ja miljoonat joutuivat jättämään kotinsa. Esimerkiksi Pohjois-Ugandan pakolaisleirillä asuu yli miljoona ihmistä. Enemmistö pakolaisista on lapsia ja naisia, ja joukossa on paljon vanhuksia.

– YK yrittää parhaansa, mutta noin suuren ihmismäärän kanssa on rajoituksensa. Tilanne on epätoivoinen, kertoo Etelä-Sudanin Helluntailiikkeen piispa Isaiah Majok.

Maata on koetellut viime aikoina myös nälänhätä. Ruoan lisäksi puutetta on muun muassa lääkkeistä, suojasta, koulutuksesta sekä riittävästä terveydenhuollosta.

Sydämenmuutos tuo rauhan

Piispa Isaiah Majok vieraili syyskuussa Keravalla.

Etelä-Sudanissa on eletty vaikeuksista huolimatta voimakasta hengellisen herätyksen aikaa. Esimerkiksi Helluntailiikkeen jäsenmäärä on kasvanut muutamassa vuodessa 500:sta sataan tuhanteen.

Paikalliset pastorit uskovat, että nyt olisi hyvä aika järjestää maassa kaupunkimissio. Kampanja toteutettaisiin lähes kahden miljoonan asukkaan pääkaupungissa Jubassa Sudanin arabian ja englannin kielillä. Mission teemaksi tulisi sovinto, sillä maassa on paljon epäsopua ja katkeruutta. Vihamielisyys on näkynyt vahvasti muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Jos sydän on täynnä syntiä ja väkivaltaa, niin mitään ei voi tapahtua myöskään ihmisten välillä. On tärkeää saada ensin rauha Jumalan kanssa. Kun ihmisten sydämet muuttuvat, heidän viestinsäkin muuttuvat, piispa toteaa.

Anteeksiannon voima

Majokilla on itselläänkin kokemusta anteeksiannon voimasta. Hän menetti sodan seurauksena vanhempansa, kolme veljeään sekä serkkuja. Menetys synnytti vihan arabeja kohtaan 20 vuodeksi.

– Tiesin, että Jumala antaa anteeksi meille niin kuin me annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Kamppailin ajatuksen kanssa. Lopulta päästin irti ja annoin anteeksi. Jos emme antaisikaan anteeksi toisten vuoksi, niin voimme tehdä sen itsemme vuoksi. Jos sinä suututat minut ja minä juon puoli litraa myrkkyä, niin se vahingoittaa minua eikä sinua. Katkeruus ei tapa vihamiestäsi, vaan sinut itsesi.

Etelä-Sudanissa olisi tarvetta anteeksiannolle ja sovinnolle. Syksyn neuvotteluissa selviää, voidaanko missio toteuttaa.