Epätodennäköinen suurkaupunkimissio?
Etelä-Sudanin mediamissio on IRR-TV:n lähetystyön historiassa poikkeuksellinen suurkaupunkimissio. Missio toteutettiin vaarallisissa olosuhteissa. Neljän vuoden aikana maata repinyt sisällissota oli vaatinut 400 000 kansalaisen hengen. Koston nimissä kylä toisensa jälkeen oli poltettu maan tasalle. Pääkaupungissa ulkonaliikkumiskielto oli voimassa iltaisin klo 19 alkaen. Liikkuminen sen jälkeen oli ankarasti kielletty
Maa ei ollut missiokartallamme
Keravan keskuksessamme me emme olisi keksineet lähteä EteläSudaniin. Maa ei ollut missiokartallamme. Ajatus mediamissiosta syntyi kun Etelä-Sudanin kirkkojen lähettiläs piispa Dau, vieraili Keravan studiolla vuoden 2017 syksyllä. Emme tienneet juuri mitään maan sisällissodan laajuudesta, verilöylyistä, tuhopoltoista, pakolaisista, nälänhädästä, UNESCO:n julkaisemista tilastoista, joiden mukaan kokonaiset 70% väestöstä oli lukutaidotonta.
Haasteena lukutaidottomuus
Kaikki mediamissiot perustuvat vahvasti siihen, että ihmiset osaavat lukea mainoksia, sanomalehtiä, missiokirjoja ja raamattua.
Mutta näin ei ollut Etelä-Sudanin kohdalla. Lukutaidottomuus oli suurhaaste. Arviolta maan neljä miljoonaa kansalaista ei hyötyisi missiokirjoista, eikä muista painotuotteista. Tilanne oli uusi ja ennen kokematon. Kolmeen tuhanteen kylään tarvittaisiin aurinkokennoilla toimivia digitaalisia ”puhureita,” kuuntelulaitteita, jotka toistaisivat missiokirjassa, lehdissä ja mainoksissa olevan sanoman.
Suomi vastasi haasteeseen
Haasteena oli laitteiden hinta ja laitteiden jakelu vaarallisissa olosuhteissa. Laskimme tarvitsevamme kaksikymmentätuhatta toistolaitetta. Tämä aiheuttaisi 420 000 dollarin (365 000 euron) lisälaskun, muun missiobudjetin lisäksi. Radio Dein ja Alfa TV:n aalloilla IRR-TV haastoi uskovat ottamaan osaa keräykseen. Haasteeseen vastattiin voimalla. Keräys tuotti koko tarvittavan summan. Mukaan mahtui myös yksi ulkomaalainen lahjoitus. Pala palalta syntyi toimintasuunnitelma, joka selkeästi näytti olleen taivaassa laadittu.
Etelä-Sudanin presidentti suojeliaksi
Yllättävää oli se, että maan presidentti lupautui mission suojeliaksi. Sovinnon juhlassa päivää ennen mission alkua presidentti luki kansalle missiotekstin, jonka olimme hänelle toimittaneet joitakin päivä aikaisemmin. Valtakunnallinen televisio ja radio välittivät presidentin puheen noin 4 miljoonalle kansalaiselle. Samat kanavat tulivat mukaan talkoihin lähettämällä mission 15 puhutelevaa muutostarinaa neljästi joka päivä maanlaajuisesti.
Missio kreivin aikaan
Ennen mission alkua vuosina 2013-2018 kaikki yritykset solmia pysyvä aselepo ja rauha maassa oli kariutunut. Kaikkien rauhansopimusten allekirjoitustilaisuuden jälkeen kiivaat tulitaistelut olivat puhjenneet. Kansa oli menettänyt toivan rauhanprosesseihin. Puhuttiin koko kansan tuhoutumisesta sisältäpäin. Mediamission alettua tilanne päivä päivältä oli saamassa uuden käänteen. Tulitaistelut pääkaupungin kaduilla olivat harvinaisia jos niitä oli ollenkaan.
Jumala oli liikkeellä
Kaikkien mittareiden mukaan mediamissio Juban pääkaupungissa on ylittänyt odotukset Etelä-Sudanin kirkkokunnissa, kuin myös kotimaassa IRR-TV:llä. Voimme syystä puhua missiotoimiston puhelimiin tulleesta ”puhelujen tsunamista.” Mission ensimmäisenä päivänä menetimme noin 50 000 puhelua. Syy oli selvä. Missiokeskukseen oli tilattu maksimimäärä puhelinlinjoja eli 15 kappaletta. Selvittääksemme puhelujen tulvan me olisimme tarvinnet 1 000 puhelinta! Tämä oli mahdotonta, sillä puhelinlaitoksella ei ollut lisälinjoja. Puhelinlaitokselta tuli hätäsoitto. He eivät voineet käsittää, mitä oli tapahtumassa missiokeskuksessamme. He eivät olleet koskaan nähneet vastaavaa puhelujen tulvaa. Kokemuksemme yli sadassa kaupungissa kertoi, että yhden miljoonan asukkaan suurkaupungissa 15 luuria hyvin riitti. Puhelujen tulvaa Etelä Sudanissa ei olisi millään voitu ennakoida. Vaikka missio päättyi joulukuussa puheluja on tullut tuhansia lisää joka päivä.
Haastava missiokirjojen jakelu
Missiokirjojen ja toistolaitteiden jakelu pääkaupungissa osoittautui haasteelliseksi. Katuosoitteita kaupungissa ei ole. Pikaisesti on järjestetty jakelupisteitä eri kaupunginosissa. Kansaa kokoontuu sadoittain joka jakelupisteen joka päivä. Kännykän numeroa vastaan jokainen saa haluamansa missiokirjan tai toistolaitteen. Toistolaitteiden jakelu kyliin tulee kestämään kokonaisen vuoden. Jakeluun olemme saaneet apua kokeneelta kansalliselta lähetysjärjestöltä.
Kylissä vaarojen keskellä
Vaaroja kuitenkin on. Viime heinäkuussa lähetysjärjestö menetti kaksi työntekijää väijytyksessä. Työntekijät olivat lähestymässä kylää maasturillan kun heitä kohti avattiin tuli. He menehtyivät luotisateeseen. Valtaisan palautteen aiheuttama jälkihoito ja jakelutyö jatkuu edelleen.
Asevoimien kenraali uskoon
Mission kansallinen puheenjohtaja, piispa James kertoi, kuinka Etelä-Sudanin asevoimien kenraali oli kääntynyt hänen puoleen tultuaan kestämättömään synnintuntoon. Kenraali kertoi: ”En enää kestä tätä sisäistä kidutusta. Sieluni on tulessa! Olen toimistoni ikkunasta katsellut mission ulkomainosta, joka aamu. Minun käskystä on tapettu kymmeniä tuhansiä ihmisiä. Käskystäni on poltettu kyliä maan tasalle kautta maan.Minun on päästävä vapaaksi tästä sisäisesti ahdingosta. Olen tarvittaessani valmis menemään vankilaan makssakseni syntini.” Sielunhoito jatkuu.
5 000 heimosoturia koolla
Piispa kertoi, kuinka hän oli ollut Malakalin kaupungissa suuressa heimojen välisessä rukoustapahtumassa. Malakal tunnetaan sisällissodan verisimpien taistelujen taistelutantereena. Nyt oli koolla 5 000 miestä kaikista maan heimoista. Vastaavaa tapahtumaa ei tunneta maan historiassa. Puhuja otti esille missiomme toistolaitteen ja toi sen lavalla olevan mikrofonin eteen. Koko koolla ollut kansa kuuli missiosanoman muutostarinoiden kera. Juuri ennen joulua saimme tiedon, että hallitus pääkaupungissa oli tilannut 1 500 missiokirjaa ja laitetta hallituksen kaikille ministereille, asevoimien upseereille ja poliisivoimille.
Missio ei päättynytkään
Suurkaupunkimissioiden toimintasuunnitelma ei ole ”tulin, olin, lähdin”- malli. Apostoli Paavalin lähetystyölle antama malli on voimassa edelleen tänään. Apostoli suuntasi Vähä-Aasian suurkaupunkeihin ja viipyi siellä perustaen uusia seurakuntia sinne, missä niitä ei ollut, mutta myös vahvistaen seurakuntia siellä, missä niitä jo oli.
Paavali tiesi, että evankeliumin menestys suurkaupungeissa saisi aikaan sen, että evankeliumi leviäisi ympärillä oleviin kaupunkeihin ja kyliin. Riippumatta siitä, minkälaista lähetystyö luonteeltaan on, sen on oltava pysyvää, kestävää, ja pitkäjänteistä. Etelä-Sudanissa tarvitaan kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä työtä niiden tuhansien joukossa, jotka ovat halunneet kokea elämänsä suurimman muutoksen. Rukouksemme on, että 2019 tulee olemaan sekä IRR-TV:lle että eteläsudanilaisille seurakunnille Jumalan ylitsevuotavan siunauksen vuosi. Kiitämme kaikkia ystäviä sekä esirukouksistanne että taloudellisesta tuestanne, jotka ovat tehneet tämän mission mahdolliseksi.