Etelä-Sudanissa eletään ihmeessä

Marraskuun alussa käynnistynyt Juban suurkaupunkimissio alkoi vauhdikkaasti: ensimmäisten päivien aikana mission puhelinkeskukseen tuli niin valtava määrä soittoja, että järjestelmä jumiutui eivätkä kymmenet tuhannet puhelut päässeet läpi.

Puhelinkeskukseen vyöryvät soitot todistavat, kuinka syvästi Etelä-Sudanin kansa janoaa rauhaa ja sovintoa. Jubalainen puhelinyhtiö ilmoitti, että missiokeskukseen tulevien soittojen määrä on ”käsittämätön”. Missiopuhelimet pystyvät käsittelemään noin 30 puhelua muutamassa minuutissa. Soitot kaatoivat koko missiokeskuksen sisään tulevien puhelujen vastaanottojärjestelmän. Kymmenet tuhannet puhelut jäivät vastausta vaille. Numerot tallentuivat kuitenkin palveluntarjoajan keskusmuistiin.

Puhelinkeskus hukkui mission alkupäivinä soittotulvaan. Kymmeniin tuhansiin puheluihin ei pystytty vastaamaan.

Ongelmia on aiheuttanut myös se, että missiotoimisto on alimitoitettu käsittelemään niin valtavia puhelujen määriä. Vapaaehtoisia tarvittaisiin enemmän.

Juban heikko turvallisuustilanne on aiheuttanut omat ongelmansa. Turvallisuussyistä puhelinkeskuksen vapaaehtoiset työntekijät joudutaan lähettämään kotiin jo ennen iltakuutta, mutta soittojen määrät kasvavat dramaattisesti illalla. Vapaaehtoisten suojaksi palkataan turvamiehiä, jotta he voivat olla puhelinkeskuksessa iltaan saakka.

Valtamedia tuli mukaan

Juban katukuvassa ovat näkyneet näyttävästi ulkomainokset, jotka julistavat ”Jumalan antamaa voimaa antaa anteeksi ja löytää sovinto”. Mainoksissa on nähty myös Etelä-Sudanin presidentti.

Seurakuntien valitsemat muutostarinat kuuluvat joka päivä kolmella radiokanavalla, mukaan lukien valtakunnallinen Etelä-Sudanin valtion radio. Samat todistukset esitetään Etelä-Sudanin valtion päätelevisiokanavalla päivittäin useaan kertaan, parhaaseen katseluaikaan klo 21. Miljoonat eteläsudanilaiset voivat katsella ja kuunnella koskettavia muutostarinoita koko marraskuun ajan.

Missiota varten tilattiin 25 000 missiokirjaa ugandalaisesta kirjapainosta, mutta kirjoista on otettava todennäköisesti vielä 25 000 kappaleen lisäpainos. Missiosanoman sisältäviä digitaalisia toistolaitteita on tilattu Kiinasta 20 000 kpl. Laitteet tulevat Etelä-Sudaniin 5 000 kappaleen erissä ja ne jaetaan tulevina kuukausina lukutaidottomille 3 000 kylään kautta maan.

Sotatoimialueelle rauhanjulistus

Eri medioissa olleet missiomainokset ovat saaneet eteläsudanilaiset ottamaan yhteyttä puhelinkeskukseen. Etelä-Sudanin kansa janoaa rauhaa ja sovintoa.

Etelä-Sudanin missio toteutetaan maassa, jossa kolmessa vuodessa lähes 400 000 ihmistä on tapettu ja miljoonat ovat paenneet maasta peläten henkensä menettämistä. Koston kierre on repinyt perheet, heimot ja maan hallituksen. Radion ja television suorissa lähetyksissä vastataan katsojien ja kuuntelijoiden kysymyksiin. Ohjelmissa neuvotaan, miten voidaan voittaa toivottomuuden, vihan, väkivallan ja koston kierre. Sisällisota on jättänyt syvät haavat lähes jokaiseen Etelä-Sudanin perheeseen.

Suurkaupunkimission alkamista edeltävänä päivänä pääkaupungissa järjestettiin rauhanjuhla, jonka puhetta koko kansa, arviolta 6 miljoonaa kansalaista, seurasi suorana lähetyksenä radion ja television kautta. Juhlapuheessaan maan presidentti Salva Kiir Mayardit luki hänelle lähetetyn kampanjan tekstin Jumalan sanan mukaisesta anteeksiannosta vedoten kansaan, että he antaisivat anteeksi toinen toistansa kohtaan tekemät rikokset. Juhlassa olivat mukana Somalian, Ugandan, Eritrean, Etiopian ja Sudanin presidentit sekä Egyptin pääministeri juhlistamassa tuoretta rauhansopimusta.

Missio jatkuu jouluun saakka

IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka toteaa, että Etelä-Sudanissa on elonkorjuun aika. Mission kirkkokuntien neuvoston puheenjohtaja piispa James toivoi kovasti, että missiota jatkettaisiin vielä kuukaudella. Juban missio kestää näillä näkymin jouluun asti.

– Etelä-Sudanissa eletään nyt Jumalan ihmeissä. Monet epäilivät, että missiota ei ole mahdollista pitää. Suomessa pankki ei halunnut lähettää mission rahoja Etelä-Sudaniin, koska piti sitä liian vaarallisena. Kaikki varovaisuus ja epäusko on osoittautunut turhaksi, sillä Jumala siunaus ja käsi lepää tämän mission yllä. Emme voi muuta kuin kiittää Jumalaa.

Voit tukea Etelä-Sudanin missiota lahjoitussivumme kautta. Kiitos lahjastasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *