Etelä-Sudanissa tarvitaan kipeästi rauhaa ja ruokaa

Sodista ja nälänhädästä kärsineeseen Etelä-Sudaniin on välitetty viime viikkoina niin sovinnon sanomaa Juban suurkaupunkimission kautta kuin humanitaarista apua.

Mission sanoma sovinnosta on tavoittanut eteläsudanilaisia tehokkaasti marraskuun alusta alkaen. Myös presidentti on ollut mukana missiossa ja puhunut kampanjasta ja sovinnosta kansalle. Hänen puheensa lähetettiin suorana TV:n kautta noin 6 miljoonalle eteläsudanilaiselle. Lisäksi TV:ssä ja radiossa on lähetetty 2–4 kertaa päivässä anteeksiannosta kertovia koskettavia muutostarinoita.

Muutostarinoita sisältäviä ilmaisia missiokirjoja voi tilata myös puhelinkeskuksesta. Kiinnostus on ollut niin massiivista, että keskuksessa on ollut valtavia ruuhkia. Jopa satoja tuhansia puheluja on jäänyt vastaamatta.

– Ihmiset eivät halua odottaa anteeksiantoa. Kun he näkevät TV:ssä tai kuulevat radiossa muutostarinoita, se vaikuttaa heihin niin, että hekin haluavat antaa anteeksi. He soittavat puhelinkeskukseen, koska ihmiset haluavat tietää, miten toiset ovat antaneet anteeksi, sanoo IRR-TV:n arabiosaston johtaja Hani.

Missiota jatketaan ainakin jouluun asti.

IRR-TV tukee Etelä-Sudanin hädänalaisia perheitä toimittamalla heille mm. ruoka-apua.

Joulukeräyksellä ruokaa nälkäisille

Etelä-Sudan on kärsinyt pitkään nälänhädästä. Siksi IRR-TV haluaa auttaa tämänvuotisessa joulukeräyksessä erityisesti hädänalaisia perheitä, naisia ja lapsia. Pääasiassa heille annetaan ruoka-apua, kuten maissia ja riisiä, sekä hygieniatarvikkeita ja jonkin verran lääkkeitä. Lääkkeet hankitaan Keniasta ja Ugandasta, sillä Etelä-Sudanissa on tuhottu apteekkejakin sodan aikana. Avustuksen jakelun hoitaa Etelä-Sudanin Kirkkojen Neuvosto.

Joulukeräyksellä on tärkeä merkitys, mutta apua tulisi antaa sen jälkeenkin, sillä Etelä-Sudanissa eletään hyvin vaikeita aikoja.

– Kävin Juban ulkopuolella olevissa kylissä ja näin omin silmin, miten ihmiset repivät puista ja kasveista lehtiä ja söivät niitä. Äidit eivät tienneet, mitä ruokaa antavat lapsilleen seuraavana päivänä, kuvailee IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Äidit eivät tiedä aina, mistä saavat ruokaa lapsilleen seuraavaksi päiväksi.

Kolme päivää ilman ruokaa

Nälänhätä on näkynyt myös missiossa. Hani kertoo puhelinkeskuksessa palvelleesta miehestä, joka ei ollut syönyt kolmeen päivään kunnon ruokaa. Puhelinkeskuksessa on tarjolla pientä purtavaa. Ruoan puutteen vuoksi vapaaehtoisille järjestettiin grillijuhla, jossa tarjoiltiin lihaa.

– He sanoivat, etteivät olleet syöneet lihaa moneen kuukauteen eivätkä muistaneet enää, miltä se maistuu. Heidän kätensä vapisivat syödessä, koska heidän oli vaikea uskoa, että heillä oli käsissään lihaa. Näin, että se oli heille enemmän kuin ateria. He kokivat olevansa arvokkaita, kun heille haluttiin tarjota ateria, Hani kertoo.

– Rukouksemme on, että saisimme lisää resursseja ja voisimme auttaa heitä enemmän.

Joulukeräykseen voi osallistua soittamalla lahjoituspuhelimiin 0600 – 117 17 (25,37 € + pvm) tai 0700 – 790 44 (15,07 € + pvm) tai 0700 – 0 – 4455 (10,18 € + pvm). Voit lahjoittaa myös lahjoitussivumme kautta. Kiitos lahjastasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *