Evankeliumia Sudanin ja Etelä-Sudanin muslimeille

IRR-TV on tuottanut jo vuosien ajan hengellisiä TV-ohjelmia Sudanin arabiaksi. Islamilaisessa Sudanissa moni muslimi tietää, kuka Jeesus on, mutta pelkää kääntyä kristityksi. Etelä-Sudanissa on vähemmän muslimeja, mutta heitä on silti vaikea tavoittaa.

Sisällissodista kärsineessä Sudanissa on pieni kristittyjen vähemmistö. Muslimeja on lähes 97 % väestöstä. Etelä-Sudanissa kristittyjä on noin 60 % väestöstä. Heimouskontoja harjoittaa yli 30 % ja muslimeja on reilut 6 %.

Molempien maiden kristilliset seurakunnat tekevät aktiivisesti työtä, mutta työsarkaa riittää. Esimerkiksi muslimeja on pyritty tavoittamaan jo vuosien ajan satelliittien kautta näkyvien hengellisten TV-ohjelmien välityksellä.

Juban missiolta odotetaan paljon

Pastori Nasser iloitsee Juban missiosta.

Nyt Etelä-Sudaniin ollaan valmistelemassa myös mediamissiota.

– Muslimitaustaisia ihmisiä on hyvin vaikea tavoittaa henkilökohtaisesti, mutta median kautta he voivat kuunnella meitä kodeissaan. Jubassa on yli 6 000 muslimitaustaista kristittyä. Sadat tuhannet eri heimojen jäsenet ja muista maista tulleet kaupungin asukkaat odottavat edelleen kuulevansa evankeliumin, kertoo eteläsudanilainen pastori Nasser.

– Juban mediakampanja tulee olemaan hyvin suuri juttu niin Juban seurakunnille kuin koko levottomalle Etelä-Sudanille. Olemme hyvin innoissamme saadessamme olla mukana kampanjassa.

Islam on elämäntapa

Länsimaisen ihmisen on vaikea ymmärtää, miten vahvasti islam vaikuttaa kaikkeen muslimien elämässä.

– Islam on muslimeille elämäntapa. Se liittyy kaikkeen: tulevaisuuteen, työhön, ystävyyssuhteisiin ja perheisiin. Vapaa tahto on muslimeille outo käsite, eikä Koraania voi lainkaan kyseenalaistaa, kertoo IRR-TV:n arabiosaston johtaja Hani, joka on itse kotoisin Egyptistä.

Islam linkittyy muslimeilla kaikkeen, myös ystävyyssuhteisiin. Kuva Khartumista.

Muslimit eivät ole kuitenkaan täysin tietämättömiä kristinuskosta. Raamattu, ja erityisesti Vanha testamentti, on monin tavoin tuttu kirja muslimeille. Moni tietää nykyään myös sen, kuka Jeesus on, mutta he pelkäävät ottaa ensimmäisen askeleen kohti kristinuskoa.

– Raamatun tulkitseminen Koraanin ”silmillä” on epäselvää. Mutta kun puhumme ihmisille Jeesuksesta, heillä on jonkinlainen tausta asiasta, toteaa Khartumissa asuva baptistipastori Filemon.

TV-ohjelmia Jeesuksen ihmeistä

Hengelliset TV-ohjelmat ovat tehokas tapa tavoittaa muslimeja. Huhtikuun alussa Keravalla kuvattiin ”Kahleet katkeavat” -TV-ohjelmasarjaa, jossa käydään läpi Jeesuksen tekemiä ihmeitä. Ohjelmissa vieraana ollut Filemon kertoo, että ihmeet ovat tärkeä osa heidän kulttuuriaan.

– Mutta kun puhumme Jeesuksen tekemistä ihmeistä, se antaa aivan eri viestin. Jeesuksen ihmeissä on erityinen voima ihmiselle. Ihminen ei voi antaa mitään, että saisi kokea ihmeen. Jeesus antaa parantumisen ilman, että saa mitään takaisin. Tärkein ihme on kuitenkin se, että Jumala muuttaa elämän.

 

Ateistikodista neljän seurakunnan paimeneksi

Pastori Filemon vieraili huhtikuussa Keravalla tekemässä TV-ohjelmia.

Baptistipastori Filemon kasvoi ateistisessa kodissa. Se ei estänyt häntä tekemästä uskonratkaisua 13-vuotiaana pyhäkoululeirillä.

– Mietin silloin paljon sitä, mikä on Jumala, joka on luonut maailman. Halusin todella tietää, kuka Jumala on. Sitten yksi leirin johtaja ehdotti, että hän voisi rukoilla puolestani, että voisin ottaa Jeesuksen vastaan. Olin valmis siihen. Silloin aloitin uuden elämän Jeesuksen kanssa. Annoin koko elämäni Hänelle. Siitä lähtien olen halunnut vain palvella Herraa.

Filemon valmistui 2004 teologian opinnoistaan ja on toiminut jo pitkään neljän seurakunnan kirkkoherrana Khartumissa. Hänellä on vaimo ja kolme lasta, jotka ovat ”paras asia uskoontulon jälkeen”. Vuonna 2014 tapahtunut paha kolari toi pastorin elämään uutta perspektiiviä.

– Kaverini kuoli, mutta minä sain uuden elämän. Tiedän, että Jumalalla on hyvä suunnitelma minulle.

Voit tukea IRR-TV:n muslimityötä lahjoitussivun kautta.