Itä-Ukrainan missio siirtyy ensi keväälle

Itä-Ukrainan sotatoimialueelle syksyksi suunniteltu mediamissio siirtyy vaalien vuoksi ensi keväälle. Missiosanoman toivotaan hoitavan alueen asukkaita ja vaikuttavan positiivisesti mielipiteisiin. Sotatoimialueella tarvitaan paljon anteeksiantamusta.

Syynä mission ajankohdan muuttumiselle on mm. presidentin ja duuman vaalit.

– Kaikki mediat on valjastettu syksyllä poliittisiin tarkoituksiin. Me käytämme vähän samanlaisia ideoita kuten kasvokuvia ulkomainoksissa, joten ihmiset voisivat helposti luulla, että muutostarinan antajat ovat kilpailemassa presidentinvaaleissa. Tämän vuoksi päätimme ottaa pienen aikalisän, kertoo IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Tulitus on kiihtynyt sotatoimialueella

Itä-Ukrainan missio kattaa reilusti yli 350 kilometrin mittaisen sotatoimialueen rintamalinjan alkaen etelästä Mariupolista aina Slavjanskin kaupunkiin asti.

Tulitus on kiihtynyt sotatoimialueella viime aikoina.

– Mariupolin lähellä olevissa kylissä oli vierailuani edeltävänä päivänä 33 aseellista hyökkäystä Ukrainan puolelle Venäjän miehitetyiltä alueilta. Tämä on huolestuttavaa. Kukaan ei tiedä, oliko kyseessä hetkellinen vai pitempiaikainen sotatoimien lisäys.

Jotain kiristyneestä tilanteesta kertoo sekin, että sotatoimialueella tarkkailevan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö OSCE:n joukkoja kohti oli avattu tuli ja heidät oli ajettu pois Mariupolin alueelta.

Hoitava ja mielipiteitä muokkaava missio

Hannu Haukka uskoo, että sotatoimialueen missio on hyvin merkityksellinen sen 1,5 miljoonalle asukkaalle.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että sanoma ihmisen sisäisestä muutoksesta, joka sisältää myös anteeksiannon ja -saamisen kaikkien sotarikosten keskellä, leviää. Uskomme, että tämä missio on hoitava, mutta sen muutostarinat myös muuttavat ihmisten mielipiteitä.