Itä-Ukrainan sotatoimialueella järjestetään missio syksyllä

Itä-Ukrainassa kärsitään edelleen sotatoimista. Sotatoimialueella olevat seurakunnat toivovat levottomuuksista huolimatta missiota rintamakyliin. He uskovat, että vain Jumala voi aikaansaada alueella rauhan ja sovinnon.

IRR-TV valmistelee Mariupolin ja Slavjanskin seurakuntien pyynnöstä Itä-Ukrainan sotatoimialueelle laajaa mediamissiota. Kampanja sisältäisi rintamakylät 250 km pituisella rintamakaistaleella, jossa asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä.

Alueen laajuus ja erilaiset elinolot luovat mission totettamiseen omat haasteensa. Isoissa kaupungeissa, kuten Mariupolissa, Slavjanskissa ja Kramatorskissa, muutostarinoita sisältävää missiokirjaa voidaan mainostaa television, radion, ulkomainosten ja sanomalehtien välityksellä. Sen sijaan pienissä kylissä ei voida käyttää kuin korkeintaan radiota.

Koko taistelutantereen rajavyöhyke on miinoitettu.

Vihamielisyydelle ei näy loppua

Sotatila Venäjän ja Ukrainan rajalla on kestänyt jo neljättä vuotta, eikä vihamielisyydelle näy loppua. Tulitusta on edelleen molemmin puolin jopa päivittäin.

– Joka paikassa kuulimme ja näimme vastapuolen tykistö-, kranaatti- ja automaattiaseiden tulitusta, kuvailee Itä-Ukrainassa tammikuun loppupuolella vieraillut IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

– Yövyimme huoneessa, jossa oli kranaatinheittimiä. Meitä neuvottiin menemään lattialle, jos alkaisi tulitaistelu, emmekä saisi liikkua tai nousta ennen kuin meitä tullaan hakemaan.

Matkaseuruetta. Kolmen kilometrin päästä kantautui sotimisen melskettä Ukrainan ja Venäjän tukemien joukkojen välillä.

Anteeksianto tuo sovinnon

Sotatoimialueella on vastassa monin paikoin lohduton näky. Esimerkiksi suuri osa Avdejevkan kaupungin kerrostaloista on raunioitunut panssari- ja tykistötulituksessa.

– Täällä tarvitaan kipeästi suurta muutosta. Tarvitsemme missiota, joka auttaa ihmisiä pääsemään katkeruudesta ja vihasta, sanoo Mariupolissa Pilgrim-lastenkotia ja pakolaiskeskusta isännöivä pastori Gennadiy Mohnenko painokkaasti.

Mohnenko, muut pastorit ja Hannu Haukka uskovat, että kun ihminen löytää Jumalan kanssa sovinnon ja anteeksiantamuksen, hän pystyy antamaan anteeksi myös vihollisille.

– Rauha ei tule rauhansopimusten kautta, vaan ainoastaan Jeesuksen kautta, Haukka toteaa.

Seurakunta tuo toivoa sodan keskellä eläville.

Epätoivo saa etsimään Jumalaa

Sotatoimialueella toimii tällä hetkellä 32 evankelioivaa ryhmää, jotka tarjoavat asukkaille sekä hengellistä että humanitaarista apua. Useat perheet ovat tarjonneet asuntojaan kokoushuoneiksi. Seurakunta on osoittautunut turvalliseksi paikaksi, kun ympärillä räjähtelee.

– Pastorit ja muut seurakuntien työntekijät ovat sanoneet, että nyt on oikea aika toteuttaa missio. Neljä vuotta sotaa on saanut aikaan täydellisen epätoivon. Ihmiset etsivät nyt Jumalaa, Hannu Haukka sanoo.

Elämää jatkuvan pelon keskellä

Sotatoimialueella asuvat ihmiset elävät jatkuvan pelon alla. Rintamakylissä vanhemmat saattavat lapsensa kouluun suojaten näitä omalla kehollaan, koska pelkäävät joutuvansa tulituksen keskelle. Tuhannet naiset ovat menettäneet miehensä ja tuhannet lapset vanhempansa sodan vuoksi.

Pilgrim-lastenkoti sijaitsee vain 15 km päässä tulilinjalta. Lastenkoti jouduttiin alkuvuosina evakuoimaan pariinkin otteeseen. Ei ole ihme, että Gennadiy Mohenkon vaimo on ollut koko sodan ajan niin heikossa kunnossa, että pystyy tuskin kävelemään.

– Jumalan avulla kestämme sodan loppuun saakka, Mohnenko sanoo toiveikkaana.

 

IRR-TV on avustanut Gennadiy Mohnenkon lastenkotia. Taustalla osa kanalarakennuksen vastavalmistunutta siipeä.

Avustusta lastenkodille ja rintamakyliin

IRR-TV on avustanut Itä-Ukrainan rintamakyliä toimittamalla niihin mm. ruoka-avustusta sekä kolme Lada-henkilöautoa seurakuntien evankelioimistyötä varten. Vuosina 2015–2017 on välitetty apua myös Mohnenkon Pilgrim-lastenkodille ja pakolaiskeskukselle. Varoilla on hankittu mm. vaatteita ja ruokaa sekä remontoitu lastenkotia.

Viime vuonna lastenkodille alettiin rakentaa omaa kanalaa, jossa on nyt noin 2 000 broileri- ja 1 000 munituskanaa. Tarkoitus on rakentaa myös kasvihuone. Sen rakentaminen aloitetaan todennäköisesti keväällä. Omavaraisuus helpottaa sodan jaloissa elävien orpolasten ahdinkoa.

– Suuret kiitokset kaikille suomalaisille ystäville, jotka ovat auttaneet meitä tänä vaikeana, kauheana aikana. Pyydän, että muistatte Ukrainaa rukouksin, Gennadiy Mohnenko vetoaa.