Avdejevkan kaupunki on ollut rajujen taistelujen kohde. Suuri osa kerrostaloista on raunioitunut panssari- ja tykistötulituksessa.

Itä-Ukrainassa kärsitään edelleen sotatoimista. Sotatoimialueella olevat seurakunnat toivovat levottomuuksista huolimatta missiota rintamakyliin. He uskovat, että vain Jumala voi aikaansaada alueella rauhan ja sovinnon.

IRR-TV valmistelee Mariupolin ja Slavjanskin seurakuntien pyynnöstä Itä-Ukrainan sotatoimialueelle laajaa mediamissiota. Kampanja sisältäisi rintamakylät 250 km pituisella rintamakaistaleella. Alueella on kaikkiaan 1,5 miljoonaa asukasta.

Harkinnassa on ollut rajan molemmin puolin ulottuva missio, mutta se jäänee haaveeksi. Rajan molemmin puolin olevien pastoreiden välit ovat haastavat.

Koko taistelutantereen rajavyöhyke on miinoitettu.

Vihamielisyydelle ei näy loppua

Sotatila Venäjän ja Ukrainan rajalla on kestänyt jo neljättä vuotta, eikä vihamielisyydelle näy loppua.

– Joka paikassa kuulimme ja näimme vastapuolen tykistö-, kranaatti- ja automaattiaseiden tulitusta, kuvailee Itä-Ukrainassa tammikuun loppupuolella vieraillut IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Matkaseuruetta. Kolmen kilometrin päästä kantautui sotimisen melskettä Ukrainan ja Venäjän tukemien joukkojen välillä.

Sotatoimialueella on vastassa monin paikoin lohduton näky. Esimerkiksi suuri osa Avdejevkan kaupungin kerrostaloista on raunioitunut panssari- ja tykistötulituksessa.

Vain Jumala voi auttaa sovintoon

– Täällä tarvitaan kipeästi suurta muutosta. Tarvitsemme missiota, joka auttaa ihmisiä pääsemään katkeruudesta ja vihasta, sanoo Mariupolissa Pilgrim-lastenkotia ja pakolaiskeskusta isännöivä pastori Gennadiy Mohnenko painokkaasti. IRR-TV on avustanut Mohnenkon lastenkotia sekä välittänyt mm. ruoka-apua rintamakyliin.

Mohnenko, muut pastorit ja Hannu Haukka uskovat, että kun ihminen löytää Jumalan kanssa sovinnon ja anteeksiantamuksen, hän pystyy antamaan anteeksi myös vihollisille.

– Tämä on poikkeuksellinen haaste meille, koska emme ole koskaan toteuttaneet missiota sotilaallisesti aktiivisella alueella. Vähän jännittää, mutta haluamme tehdä kaikkemme auttaaksemme, Haukka sanoo.

Muisto menetetyistä ihmishengistä.

Elämää jatkuvan pelon keskellä

Sotatoimialueella asuvat ihmiset elävät jatkuvan pelon alla. Rintamakylissä vanhemmat saattavat lapsensa kouluun suojaten näitä omalla kehollaan, koska pelkäävät joutuvansa tulituksen keskelle. Tuhannet naiset ovat menettäneet miehensä ja tuhannet lapset vanhempansa sodan vuoksi.

Pilgrim-lastenkoti sijaitsee vain 15 km päässä tulilinjalta. Lastenkoti jouduttiin alkuvuosina evakuoimaan pariinkin otteeseen. Ei ole ihme, että Gennadiy Mohenkon vaimo on ollut koko sodan ajan niin heikossa kunnossa, että pystyy tuskin kävelemään.

– Jumalan avulla kestämme sodan loppuun saakka, Mohnenko sanoo toiveikkaana.

Avustusta lastenkodille ja rintamakyliin

IRR-TV on avustanut Gennadiy Mohnenkon lastenkotia. Taustalla osa kanalarakennuksen vastavalmistunutta siipeä.

IRR-TV on avustanut Itä-Ukrainan rintamakyliä toimittamalla niihin mm. ruoka-avustusta sekä kolme Lada-henkilöautoa seurakuntien evankelioimistyötä varten. Vuosina 2015–2017 on välitetty apua myös Mohnenkon Pilgrim-lastenkodille ja pakolaiskeskukselle. Varoilla on hankittu mm. vaatteita ja ruokaa sekä remontoitu lastenkotia.

Viime vuonna lastenkodille alettiin rakentaa omaa kanalaa, jossa on nyt noin 2 000 broileri- ja 1 000 munituskanaa. Tarkoitus on rakentaa myös kasvihuone. Sen rakentaminen aloitetaan todennäköisesti keväällä. Omavaraisuus helpottaa sodan jaloissa elävien orpolasten ahdinkoa.

– Suuret kiitokset kaikille suomalaisille ystäville, jotka ovat auttaneet meitä tänä vaikeana, kauheana aikana. Pyydän, että muistatte Ukrainaa rukouksin, Gennadiy Mohnenko vetoaa.