Itä-Ukrainassa tarvitaan sanomaa sovinnosta

Itä-Ukrainassa on kärsitty viime vuosina levottomuuksista. Slovjanskin kaupungin pastorit uskovat, että ainoastaan Jumalan vaikuttama sovinto voi tuoda alueelle täyden rauhan. Siksi kaupunkiin halutaan kaupunkimissio.

Pastorit Sergei Demidovich ja Pjotr Dubnic vierailivat marraskuussa Keravalla neuvottelemassa mission järjestämisestä Slovjanskin kaupungissa. Itä-Ukrainassa tarvittaisiin kipeästi sovinnon sanomaa. Sotarintama ja vihollisuudet ovat jakaneet kyliä ja jopa perheitä. Grad-rakettien lisäksi alueella leimahtelevat vihan, katkeruuden, koston ja anteeksiantamattomuuden kuumat tunteet.

– Slovjanskissa tarvitaan kipeästi anteeksiannon sanomaa. Ainoa voima, joka voi lievittää kiehuvia tunnetiloja, on anteeksianto, sanoo IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Slovjanskin pastorit uskovat, että sotatila Itä-Ukrainassa voi päättyä vasta sitten, kun ihmiset ovat ensin löytäneet sovinnon Jumalan kanssa ja kykenevät sen jälkeen antamaan ihmisten tekemät vääryydet anteeksi.

Seurakunta auttoi ihmisiä turvaan

Itä-Ukrainasta pakeni lukematon määrä ihmisiä sodan aikana, heidän joukossaan suuri määrä kristittyjä. 150 000 asukkaan Slovjanskissa on kaksi suurta seurakuntaa, joissa molemmissa on noin 300–400 jäsentä.

Itä-Ukrainassa on paljon raunioituneita taloja. Kuva Mariupolista.

Seurakunnat ovat auttaneet alueen asukkaita sodan aikana evakuoimalla kymmeniä tuhansia ihmisiä varmalta kuolemalta. Kuorma-autoon rakennettu Grad-raketinheitin ampuu kerralla 40 rakettia, jotka alas pudotessaan iskeytyvät tiheästi laajalle alueelle saaden pahaa tuhoa aikaan.

– Seurakuntalaiset tekivät valtavan työn. He vaaransivat henkensä pelastaakseen ihmiset varmalta tuholta, Hannu Haukka toteaa.

Missio jo puolen vuoden sisällä

IRR-TV ja Slovjanskin pastorit jatkavat pian neuvotteluja. Jos kaikki menee hyvin, missio voitaneen toteuttaa jo kuuden kuukauden sisällä.

Slovjanskin missio olisi neljäs Ukrainassa pidetty kaupunkimissio. Aiemmin missiot on järjestetty Kiovassa, Sevastopolissa ja Odessassa.