Kirjallisuus on keskeisessä roolissa evankelioinnissa Venäjällä

Siperialaisessa painotalossa on missiokirjojen massapainatus meneillään. Kuvassa vasemmalta Irina Petrova, Juri Ananiev ja Hannu Haukka.

IRR-TV:n uusin kirjallisuushanke etenee Venäjällä. Kesällä missiokirjoja toimitettiin Venäjän vähiten evankelioiduille alueille Itä-Siperiaan.

IRR-TV on painattanut vuosien aikana useita miljoonia kappaleita hengellistä kirjallisuutta Venäjän seurakuntien evankeliointikäyttöön. Yksin viime talven aikana painettiin Uusia testamentteja, Johanneksen evankeliumeita ja missiokirjoja lähes miljoona kappaletta.

Keväällä osa Itä-Siperiasta jäi ilman kirjoja, joten IRR-TV tilasi kesällä uuden 50 000 kappaleen erän missiokirjoja. Uusinta kirjaerää jaetaan Jakutian, Irkutskin ja Tshukotkan autonomisissa piirikunnissa sekä Burjatian tasavallassa. Alueet kuuluvat Venäjän vähiten evankelioituun osaan.

Jumalan Sanaa vangeille, vanhuksille ja nuorille

Lähes kaikki kirjallisuus on painettu Novosibirskin kaupungissa. Vastikään painettiin 50 000 Totisesti vapaa -kirjaa, joka on tarkoitettu erityisesti vangeille ja vankiloista vapautuneille tai rikollisten kanssa tekemisissä oleville. Kirjoja on jaettu jo 40 000 kappaletta.

– Kirja levisi nopeasti koko Venäjälle. Ehdimme toimittaa sen myös erääseen konferenssiin, johon meni heti 10 000 kappaletta, kertoo IRR-TV:n Siperian työn edustaja Irina Petrovna.

– Keski-Siperiassa on painettu erilaisia julkaisuja lähetystyötä ja evankeliointia varten. Johanneksen evankeliumi sopii hyvin kylien evankeliointia varten. Siinä on iso teksti ja perinteiset kannet, joten vanhemmat ihmiset ottavat sen mielellään. IRR-TV:n tilaamassa Uudessa testamentissa on puolestaan nuorille sopivat kannet.

Uuden testamentin alkulehdillä on vetoava esipuhe siitä, miksi ja miten tulee lukea Uutta testamenttia. Kirjan lehdiltä löytyy myös mallirukous lukijalle, joka tahtoo tehdä uskonratkaisun. Lisäksi kirjasta löytyy uskontunnustus.

Venäjällä on painettu miljoonia missiokirjoja seurakuntien evankelioimiskäyttöön.

IRR-TV:n missiokirjaa on painettu tähän mennessä yli 5 miljoonaa kappaletta. Kirja on tuttu kaikissa seurakunnissa ja sitä käytetään aktiivisesti henkilökohtaisessa evankeliointityössä kadulla.

Evankeliumia Länsi-Venäjältä Siperian perukoille

Kirjallisuus lähtee kirjapainosta isoina erinä suuriin seurakuntiin isommille paikkakunnille. Seurakunnat ovat itse vastuussa jakelusta omilla alueillaan, sillä he tietävät tarpeet ja kohteet parhaiten.

– Kirjallisuuden jakelupisteet löytyvät 10 000 kilometriä pitkältä vyöhykkeeltä Itämeren rannalta Kaliningradista Tyynenmeren Juzhno-Sahalinskin saarelle asti. Paikkakuntien lista on pitkä: Novokuznetsk, Omsk, Barnaul, Novosibirsk, Vladikavkaz, Magadan, Perm, Angarsk, Kyzyl, Rostov, Juzno-Sahalinsk, Volgograd, Krasnodar, Anadyr… Kirjojen toimittaminen Anadyriin on vaikeaa. Talvella sinne ei voi lähettää mitään. Täytyy ottaa huomioon vuodenajat, kulkumahdollisuudet ja säät Venäjällä, Irina Petrovna kertoo.

– Keväästä alkaen kirjallisuuseriä on lähetetty Krasnodariin, Smolenskiin, Rostoviin, Penzaan, Volgogradiin, Krasnojarskiin, Sahaliniin, Bratskiin, Novokuznetskiin, Orenburgiin, Tjumeniin, Pietariin, Kostromaan ja Pskoviin.

Kirjojen toimittamisessa saatetaan käyttää myös huolintaliikkeiden palveluja, mutta useammin seurakuntaliitot järjestävät itse isojen erien jakelun omiin seurakuntiin.

Kirjallisuustyö on välttämätöntä evankelioinnissa

Kirjallisuustyön seurauksena Venäjällä on perustettu vuosien varrella tuhansia uusia seurakuntia.

– Esimerkiksi Url-vuoriston Permin alueella, jossa oli 150 seurakuntaa, perustettiin viime vuoden aikana 15 seurakuntaa lisää. Krasnodarin alueella Betania-seurakunta perustaa joka vuosi noin 10 uutta seurakuntaa. Mikään evankeliointi ei onnistu ilman kirjallisuutta. Seurakunta tarvitsee useita laatikollisia kirjallisuutta suunnitellessaan evankeliointia, Irina Petrovna sanoo.

Vielä toistaiseksi Venäjällä on voinut jakaa hengellistä kirjallisuutta.

Hengellisen kirjallisuuden jakaminen on vielä mahdollista. Vuonna 2016 voimaan tullutta ”Jarovajan terrorismin vastaista lakia” on sovellettu ilman poikkeusta evankelisiin seurakuntiin. Tähän mennessä yli 200 seurakuntaa on joutunut syytteeseen. Tietojen mukaan ainakin 30 seurakunnan työntekijää on vangittuna. Lain voimaantulo ei ole pysäyttänyt seurakuntien kirjallisuuden kautta tehtävää evankelioimistyötä.

Kaikki seurakunnat eivät uskalla tehdä lähetystyötä.

– Sanoisin, että ne seurakunnat, jotka harrastivat evankeliointia, jatkavat sitä. Mutta ne, jotka eivät olleet aktiivisia, saivat itselleen lisäsyyn olla ottamatta vastaan työhön liittyviä mahdollisia seurauksia, Petrovna toteaa.

Hänen mukaansa evankeliointi ilman kirjallisuutta ei olisi mahdollista tämän päivän Venäjällä. Kirjallisuudesta on tullut välttämätön käyttötavara.

– Seurakunnat kiittävät Suomen ystäviä, sillä te teette mahdolliseksi tämän kirjallisuustyön tukemalla taloudellisesti Uusien testamenttien ja missiokirjojen painattamista. Saamme kirjoista runsaasti hyvää palautetta ja kiitosta.

Nämä sydämelliset kiitokset ovat teille: Kiitämme Jumalan sanasta, jota pystyimme painattamaan suurina erinä. ”Suuri kiitos, että autatte ja tuette Venäjän lähetystyötä!”

Voit osallistua Venäjän kirjallisuuskeräykseen lahjoitussivumme kautta. Kiitos lahjastasi!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *