Mission toivotaan tuovan rauhan Etelä-Sudaniin

Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa marraskuussa järjestettävä kampanja tulee olemaan ennennäkemätön evankelioiva tapahtuma. Paikalliset pastorit odottavat missiolta rauhaa ja anteeksiantoa.

Perinteisen median, radion, television, ulkomainosten, lentolehtisten, Facebookin, YouTuben ja missiokirjan kautta tavoitetaan vain osa Etelä-Sudanin asukkaista. UNESCOn mukaan peräti 70 % maan väestöstä on lukutaidottomia. Siksi mediamissiota varten hankitaan kämmenenkokoisia, aurinkoenergialla toimivia kuuntelulaitteita, joihin ei voi äänittää päälle.

Laite sisältää Johanneksen evankeliumin, 15 puhuttelevaa muutostarinaa, raamatunkertomuksia lapsille, hengellistä musiikkia, ohjeet uskonratkaisun tekemiseen sekä vastauksia elämän tärkeimpiin kysymyksiin Etelä-Sudanin arabian murteella ja pääheimokielillä.

Pienessä kylässä saattaa asua 500 ihmistä ja suuremmassa 7 000. Kuuntelulaite liitetään megafoniin, joka ripustetaan puunoksaan, ja niin tavoitetaan jopa sata kyläläistä kerralla.

Yhdellä laitteella voidaan tavoittaa jopa kokonainen kylä. Pienessä kylässä laite voidaan liittää megafoniin, joka ripustetaan puunoksaan, jolloin yli sata ihmistä voi kuunnella hengellistä sanomaa samaan aikaan. Suuremmissa kylissä useat laitteet kiertävät ryhmältä ryhmälle.

Kuuntelulaitteita tarvitaan 20 000 kappaletta. Yksi laite maksaa noin 20 euroa. Yhden laitteen hankkimalla voit lahjoittaa evankeliumin kokonaiselle kylälle.

Jokainen kuuntelulaite sisältää Johanneksen evankeliumin, 15 puhuttelevaa muutostarinaa, ohjeet uuteen elämään Jeesuksessa sekä raamatunkertomuksia lapsille Etelä-Sudanin arabiaksi.
”Me (heimojohtajat) olemme kuunnelleet saamaamme kuuntelulaitetta. Sen seurauksena karjan ryöstely on vähentynyt dramaattisesti. Emme ota toisilta sellaista, mikä ei ole meidän”, kertoo uskoontullut Alfonso Jumbo.
Etelä-Sudanin 12,3 miljoonaa asukasta kärsivät äärimmäisestä köyhyydestä, laajalle levinneestä nälänhädästä, taudeista ja heimosodista sekä 70-prosenttisesta lukutaidottomuudesta.

”Teidän olisi pitänyt tulla ajat sitten”

Pastorit yli kirkkokuntarajojen ovat ottaneet suurkaupunkimission lämpimästi vastaan. Juban episkopaalisen kirkon kolmas piispa Emmanuel Murye Modi totesi, että Etelä-Sudan tarvitsee kipeästi rauhaa, sillä kansa on kärsinyt paljon.

– Anteeksianto on ainut tie ulos tästä konfliktista. Minulla ei olisi koskaan ollut voimaa antaa anteeksi, jos Jumala ei olisi antanut minulle anteeksi. Voima anteeksiantoon tulee ristinpuusta.

Etelä-Sudanin viestintäministeri Simon Philip Ali totesi, että missio olisi pitänyt toteuttaa jo 2013, jolloin sisällissota syttyi.

IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka tapasi Jubassa Etelä-Sudanin virkamiehet Simon Philip Alin ja hallituksen viestintäministeri Lado Kenyin, jonka puolesta sai myös rukoilla.

– Kerroin, että kun ihminen kokee sovinnon Jumalan kanssa, silloin syntyy sovinto myös ihmissuhteissa. Simon Ali totesi, että ”teidän olisi pitänyt tulla tänne ajat sitten, jo vuonna 2013”. Hän viittasi siviilisodan syttymiseen, kun pääkaupungin kaduilta löydettiin eräänä aamuna 11 000 ruumista.

Pastoripariskunta tapettiin

Jubassa kärsitään jatkuvista väkivaltaisuuksista. Ihmiset joutuvat pelkäämään henkensä edestä, sillä ryöstäjät saattavat tunkeutua koteihin aseineen ja tappaa, jos heille ei anna rahaa.

Seurakunnat ovat joutuneet sorron ja vainon kohteeksi. Esimerkiksi Emmanuel Modin seurakunnasta on tapettu kymmeniä pastoreita muutaman vuoden aikana. Eräs pastori ja hänen raskaana ollut vaimonsa sekä auttamaan tullut pastori tapettiin kesäkuun alkupuolella.

– Näiden pastoreiden piti olla mukana missiossa. Vihollinen on rauhaton silloin, kun seurakunnat päättävät valloittaa kokonaisen kaupungin ja kertoa miljoonille ihmisille evankeliumin. Jumala on silti väkevämpi. Koemme menetyksiä, mutta Jumala on se, joka antaa voiton, Haukka toteaa.