Mongolian hallitus käsittelee parhaillaan lakiehdotusta, joka muistuttaa Venäjällä jo hyväksyttyä, evankelisia kirkkoja merkittävästi rajoittavaa Jarovajan lakia. Terrorismia vastaan säädettyä lakia on sovellettu lähes yksinomaan evankelisia seurakuntia vastaan.
Suurin osa Mongolian väestöstä on mongoleja, jotka jakautuvat useisiin heimoihin. Näistä suurimman muodostavat halhat, joita on noin 82 %. Muita heimoja ovat dörbetit (3 %), bajadit (2 %) ja burjaatit (2 %). Väestöön kuuluvat mongolien lisäksi kazakit (4 %) ja muut turkkilaisheimot.
Vuonna 2010 väestöstä 53 % oli buddhalaisia. Šamanisteja oli 3 %, kristittyjä 2 % ja muslimeja 3 %. Kaikkiaan 39 % ei tunnustanut mitään uskontoa.
Herätyksen aikaa Mongoliassa
Maan uskontoja koskevissa tilastoissa ei näy se, että kuluneen vuosikymmenen aikana Mongoliassa on koettu herätyksen aikaa, minkä johdosta kristilliset seurakunnat ovat kasvaneet tuntuvasti ja monia uusia seurakuntia on perustettu. Kaupungissa on noin 400 pientä seurakuntaa.
IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka ja Juri Ananiev kävivät Ulaanbaatarissa alkusyksystä 2018 ja tapasivat n. 40 seurakuntien johtavaa pastoria. Missio päätettiin pitää, mutta tarkemmasta ajankohdasta ei ollut silloin vielä tietoa.
Lähetystyöntekijöitä on karkotettu
Tilanne maassa muuttui oleellisesti puolen vuoden aikana. Esimerkiksi kaksi järjestöä, jotka olivat myöntäneet aiemmin viisumeja lähetystyöntekijöille, saivat toimintakiellon. Yksikään lähetyssaarnaaja ei saa enää viisumia Mongoliaan.
Lisäksi maan hallitus käsittelee parhaillaan lakiehdotusta, joka muistuttaa Venäjällä jo hyväksyttyä, uskontoa rajoittavaa Jarovajan lakia. Laki kulkee nimellä terrorisminvastainen laki, mutta sitä on sovellettu lähes yksinomaan evankelisia seurakuntia vastaan.
Missiolla olisi kiire
Jos missiota ei pidetä tänä vuonna, se saattaa jäädä toteuttamatta.
– Pastorit kehottivat meitä tekemään kaiken mahdollisen, että missio voitaisiin toteuttaa Mongoliassa tulevan syksyn aikana. Seurakunnat ovat tulleet yhteen ja ovat valmiita tekemään työtä yhdessä, Juri Ananiev kertoo.
– Meillä on tässä vaiheessa myös kaupungin viranomaisten kanssa sopimus. Pastorit menivät viranomaisten puheille ja kysyivät, miten he voisivat auttaa. Viranomaiset sanoivat tarvitsevansa apua lastenkodeissa, koska niissä ei ole mitään, mitä lapset tarvitsevat.
– Tämä hätähuuto tarjoaa seurakunnille mahdollisuuden. Seurakunnat voivat julistaa evankeliumia koko kansalle, Ananiev sanoo.
Valmistelut käynnistyivät
Juri Ananiev on kouluttanut Mongolian seurakuntien jäseniä missiokirjojen jakelussa sekä puhelinkeskuksessa työskentelyssä. Tällä hetkellä tiedossa on noin 500–600 vapaaehtoista työntekijää, mutta vapaaehtoisia tarvittaisiin ainakin tuhat mission toteuttamiseksi.
– Aikaa on hyvin vähän jäljellä. Siksi pyydämme, että rukoilette, että missio kaikkine järjestelyineen onnistuisi. Ja jos Jumala puhuu sydämellenne ja päätätte tukea missiota myös taloudellisesti, niin me olemme siitä erittäin kiitollisia. Mongolian seurakunnat kiittävät tästä tuesta etukäteen.
Lue koko juttu uusimmasta Itäportti-lehdestä.