Neuvosto Siperia -kirjapaino Jumalan asialla

Toiminnanjohtaja Hannu Haukka tarkastelee uunituoretta venäjänkielistä Uutta testamenttia Neuvosto Siperia -nimisessä kirjapainossa Novosibirskissa Keski-Siperiassa. Aikaisemmin kirjapainossa painettiin lähinnä ateistista kirjallisuutta.


Kirjallisuustyö on seurakuntien tehokkain työmuoto Venäjällä. Evankelioivat kirjat ovat levinneet maan kaukaisimpiinkin osiin.

Seisoin Neuvosto Siperia -nimisessä kirjapainossa. Matka Novosibirskiin, Venäjän suurimpiin kuuluviin painotaloihin oli elämys. Se oli jatkoa niille ihmeille, joita olemme saaneet kokea vuosikymmenien aikana.

Kirjapaino on sama, josta neuvostokaudella tulvi pääasiassa ateistista, Jumalan kieltävää kirjallisuutta ja painotuotteita ympäri maata. Tätä aineistoa jaettiin muun muassa kouluihin, oppilaitoksiin ja kirjastoihin.

Painokoneissa Jumalan sanaa

Katselin suuren painotalon valtavia painokoneita, jotka odottivat jättipaperirullineen vain käynnistämistä. Kun painon vanhin insinööri painoi nappia, suuret koneet jyrähtivät käyntiin. Ne imaisivat sisäänsä hienolaatuista paperia kilometrikaupalla. Painopaperi syöksyi labyrintinomaista rataa niin käsittämätöntä vauhtia, etteivät silmäni pystyneet seuraamaan sen kiitoa.

Pian painokoneen toisesta päästä alkoi tulla kokonaisia Uusia testamentteja. Tuona aamuna niitä valmistui Venäjän seurakunnille uusi 50 000 kappaleen erä.

Kristillisestä materiaalista edelleen pulaa

IRR-TV on painattanut runsaasti hengellistä kirjallisuutta Venäjän evankelisten kirkkojen evankelioimistyöhön. Vuosina 2003–2011 medialähetysjärjestö painatti seurakuntien käyttöön kaikkiaan yli kaksi miljoonaa missiokirjaa. Niitä käytettiin suurkaupunkimissioissa tärkeimpänä työvälineenä.

Kaupunkimissioiden aika päättyi, mutta hengellisen materiaalin kysyntä on jatkunut senkin jälkeen. Vuoden 2018 loppuun mennessä IRR-TV oli painattanut Venäjän helluntaiseurakuntien tilaamia kirjoja yhteensä kahdeksan miljoonaa kappaletta.

Venäjän Helluntaikirkon (The Russian Church of Christians of Evangelical Faith) piispa Edward Grabovenko on kertonut, että sen seurakunnat ovat vieneet evankeliumia noin 20 000 kylään ja asutuskeskukseen Venäjällä. Missiokirjoja on käytetty lähes kaikissa maan kaupungeissa ja kylissä.

Siitä huolimatta Venäjällä edelleen on 80 000 asutuskeskusta, joissa ei ole vielä kuultu evankeliumin sanomaa.

Uusin kirjallisuushanke Venäjällä etenee

IRR-TV on painattanut vuosien aikana useita miljoonia hengellisiä kirjoja Venäjän seurakunnille. Kesällä 2018 missiokirjoja toimitettiin myös Venäjän vähiten evankelioiduille alueille Itä-Siperiaan. Pelkästään viime talven aikana Uusia testamentteja, Johanneksen evankeliumeita ja missiokirjoja tuotettiin lähes miljoona kappaletta.

Osa Itä-Siperiasta jäi kuitenkin ilman, joten IRR-TV tilasi viime kesänä uuden 50 000 kappaleen erän missiokirjoja. Niitä jaetaan nyt Jakutian, Irkutskin ja Tshukotkan autonomisissa piirikunnissa sekä Burjatian tasavallassa. Alueet kuuluvat Venäjän vähiten evankelioituun osaan.

Jumalan sanaa vangeille, vanhuksille ja nuorille

Lähes kaikki edellä mainitut kirjaerät on painettu Novosibirskissa. Hiljattain julkaistiin lisäksi 50 000 kappaletta Totisesti vapaa -kirjaa, joka on tarkoitettu erityisesti vangeille, vankiloista vapautuneille ja rikollisten kanssa tekemisissä oleville. Sitä on jaettu jo 40 000 kappaletta.

– Kirja levisi nopeasti koko Venäjälle. Ehdimme toimittaa sen myös erääseen konferenssiin, johon meni heti 10 000 kappaletta, IRR-TV:n Venäjän kirjallisuustyön johtaja Irina Petrovna kertoo.

– Keski-Siperiassa on tehty erilaisia kirjaversioita lähetystyötä varten. Johanneksen evankeliumi sopii hyvin näiden kylien evankeliointiin. Kirjassa on isokokoinen teksti ja perinteiset kannet, joten vanhemmat ihmiset ottavat sen mielellään. Uudessa testamentissa on puolestaan nuorille sopiva ulkoasu.

– Kirjan alkulehdillä on vetoava esipuhe siitä, miksi ja miten sitä tulee lukea. Sen lehdiltä löytyy myös mallirukous lukijalle, joka haluaa tehdä henkilökohtaisen uskonratkaisun. Lisäksi kirja sisältää uskontunnustuksen.

IRR-TV:n missiokirjoja on painettu tähän mennessä yli viisi miljoonaa kappaletta. Ne ovat tuttuja maan kaikissa seurakunnissa, ja niitä käytetään aktiivisesti esimerkiksi katutyössä.

Evankeliumia Länsi-Venäjältä Siperian perukoille

Kirjat toimitetaan kirjapainosta isoina erinä suuriin seurakuntiin. Seurakunnat ovat itse vastuussa jakelusta omilla alueillaan, sillä ne tietävät parhaiten paikalliset tarpeet ja jakelukohteet.

Kirjallisuuden jakelupisteet löytyvät 10 000 kilometriä pitkältä vyöhykkeeltä Itämeren rannalta. Alue ulottuu Kaliningradista aina Tyynenmeren Juzhno-Sahalinskin saarelle asti. Paikkakuntien lista on pitkä: Novokuznetsk, Omsk, Barnaul, Novosibirsk, Vladikavkaz, Magadan, Perm, Angarsk, Kyzyl, Rostov, Juzno-Sahalinsk, Volgograd, Krasnodar ja Anadyr.

Kirjojen toimittaminen Anadyriin on melko vaikeaa. Talvella sinne ei voi lähettää mitään. Toimitusten suunnittelussa täytyy ottaa huomioon muun muassa vuodenajat, kulkumahdollisuudet ja Venäjän säät.

Keväästä alkaen kirjallisuuseriä on lähetetty Krasnodariin, Smolenskiin, Rostoviin, Penzaan, Volgogradiin, Krasnojarskiin, Sahaliniin, Bratskiin, Novokuznetskiin, Orenburgiin, Tjumeniin, Pietariin, Kostromaan ja Pskoviin. Kirjojen toimittamisessa saatetaan käyttää myös huolintaliikkeiden palveluja, mutta useimmissa tapauksissa seurakuntaliitot järjestävät itse isojen erien jakelun omiin seurakuntiinsa.

Kirjallisuustyön tuloksena Venäjällä on perustettu vuosien aikana tuhansia uusia seurakuntia.

– Esimerkiksi Ural-vuoriston Permin alueella, jossa oli aiemmin 150 seurakuntaa, perustettiin viime vuonna 15 uutta seurakuntaa. Krasnodarin alueella Betania-seurakunta perustaa puolestaan joka vuosi noin kymmenen uutta seurakuntaa, Irina Petrovna kertoo.

– Mikään evankeliointi ei onnistu ilman kirjallisuutta. Seurakunta tarvitsee runsaasti kirjoja suunnitellessaan evankeliointia.

Lähetystä vastaanottamassa. Seurakunnat hoitavat itse kirjojen paikallisen jakelun.

Raamattu- ja kirjallisuustyötä uudesta laista huolimatta

Irina Petrovnan mukaan lakimuutokset ovat vaikuttaneet viime vuosina seurakuntien tilanteeseen
Venäjällä. Hengellistä kirjallisuutta on kuitenkin toistaiseksi voitu jakaa.

– Vuonna 2016 voimaan tullutta ”Jarovajan terrorismin vastaista lakia” on sovellettu ilman poikkeusta evankelisiin seurakuntiin. Tähän mennessä yli 200 seurakuntaa on joutunut syytteeseen ja ainakin 30 seurakunnan työntekijää on vangittu, Petrovna kertoo.

Hänen mukaansa lain voimaantulo ei ole kuitenkaan pysäyttänyt seurakuntien evankelioimistyötä, jota ne tekevät kirjallisuutta jakamalla.

Kaikki seurakunnat eivät tosin uskalla toimia yhtä avoimesti.

– Sanoisin, että ne seurakunnat, jotka harjoittivat aiemmin evankeliointia, jatkavat sitä edelleenkin. Mutta ne, jotka eivät olleet aiemminkaan aktiivisia, ovat saaneet tästä uudesta laista lisäsyyn olla kohtaamatta kirjallisuustyöhön liittyviä mahdollisia seurauksia, Petrovna arvioi.

Hänen mukaansa evankeliointi ilman kirjallisuutta ei olisi juuri mahdollista nykypäivän Venäjällä. Hengellisen kirjallisuuden käytöstä onkin tullut välttämätön osa seurakuntien ulospäin suuntautuvaa työtä.

Irina Petrovnalla on tärkeä viesti suomalaisille IRR-TV:n työn ystäville.

– Sydämelliset kiitokset teille. Kiitämme Jumalan sanasta, jota olemme pystyneet painattamaan suurina kirjaerinä. Suuri kiitos, että autatte ja tuette edelleen Venäjän lähetystyötä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *