Sotiin kyllästyneet eteläsudanilaiset janoavat sovintoa

Juban missio pidetään haastavissa olosuhteissa, sillä Etelä-Sudan on kärsinyt kauan heimosodista ja väkivallasta ja viime vuosina myös nälänhädästä. Olosuhteet eivät ole kuitenkaan estäneet evankeliumia leviämästä ja eteläsudanilaisia tarttumasta ojennettuun pelastusrenkaaseen.

– Olen nähnyt missioita yli sadassa kaupungissa, mutta täytyy sanoa, että Etelä-Sudanin missio on todella ainutlaatuinen, toteaa IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

1697 vastaamatonta puhelua.

Se, miten ahnaasti eteläsudanilaiset ovat tarttuneet mahdollisuuteen löytää elämään anteeksianto ja sovinto, on yllättänyt täysin mission järjestäjät. Ensimmäisinä missiopäivinä puhelinkeskuksessa oli puhelutulvan vuoksi suoranainen kaaos, eikä tuhansiin puheluihin pystytty vastaamaan. Monet toivoivat mission laajentuvan muihinkin Etelä-Sudanin kaupunkeihin.

– Olemme heittäneet pelastusrenkaan tälle kansalle. Emme voineet kuvitellakaan, millainen massa on hukkumassa olevia, jotka ovat tarttumassa pelastusrenkaaseen.

– Jokainen Etelä-Sudanin perhe on kärsinyt sisällissodasta, kokenut sen haavat ja lyönnit. He ovat menettäneet omaisiaan tai heidät on ryöstetty tai raiskattu. Se, että he näin massiivisella tavalla ovat reagoineet mahdollisuuteen saada sovinto ja anteeksianto, kertoo siitä, että hätä on suuri.

Kärsivän Etelä-Sudanin viimeinen toivo

Etelä-Sudanissa on kärsitty sisällissodasta, heimojen kahnauksista ja nälänhädästä. Sadat tuhannet ovat kuolleet ja miljoonat paenneet maasta. Esimerkiksi Jubaan jääneet joutuvat pelkäämään henkensä edestä.

Sisällissodasta kärsinyt Etelä-Sudan on romahduksen partaalla. Mission toivotaan tuovan maahan uuden alun.

Sodat ovat vaikuttaneet ruoan saantiin. Jos käy hyvin, perhe saattaa saada päivän ateriaksi maissivelliä. Toisinaan ruokana saattaa olla vain yksi mango tai puiden lehdet. Maassa on pulaa myös puhtaasta juomavedestä.

Monet pitävät missiota Etelä-Sudanin viimeisenä mahdollisuutena ja toivona. Jos Jumala ei puutu asioihin, mikään ei muutu.

– Kun missio tuli Jubaan, se oli kuin valo olisi syttynyt. Raamattu kertoo, miten pimeyttä kesti monta vuotta ennen kuin Jeesus syntyi ja maailmaan tuli valo. Jumala tekee edelleen ihmeitä. Hän ei seuraa hiljaa ihmisten kärsimystä. Jos Jumala kutsuu, niin silloin on vietävä Jumalan sanaa ihmisten luokse, vaikka olisi sota. Jumala on kutsunut meidät Jubaan, koska nämä ihmiset kärsivät niin paljon, sanoo IRR-TV:n arabiosaston johtaja Hani.

Missio kiinnostaa maan johtoa ja mediaa

Anteeksiantoon ja sovintoon romahduksen partaalla olevaa maata rohkaiseva kampanja on herättänyt kiinnostusta myös valtamedian sekä maan johdon keskuudessa. Maailmanlaajuisesti kuuluva amerikkalainen Voice of America Radio teki haastattelun missiosta. Myös eri avustusjärjestöjen työntekijöitä on käynyt vierailulla puhelinkeskuksessa.

Muutostarinat ovat kiinnostaneet eteläsudanilaisia. Kuvassa missioon tarinansa antanut mies, IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka (oik.) ja arabiosaston johtaja Hani (vas.).

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir Mayardit on suojellut kampanjaa ja ollut mukana missioon liittyvissä tapahtumissa. Hän puhui juuri ennen mission alkua Jubassa järjestetyssä rauhanjuhlassa anteeksiantamuksesta ja sovinnosta. Paikan päällä oli arvioiden mukaan satoja tuhansia ihmisiä ja lisäksi puhe lähetettiin suorana lähetyksenä miljoonille eteläsudanilaisille.

Herätys alkaa sinnikkäästä rukouksesta

Sinänsä ei ole ihme, että missiosanoma herättää kiinnostusta eteläsudanilaisissa. Hani kertoo, että Juban missiota valmisteltiin vuoden ajan ja sen puolesta rukoiltiin päivittäin.

– Tämä on avain, koska Jumala valmistelee silloin ihmisten sydämiä. Kun herätys tapahtuu ensin meissä, niin mission alkaessa tapahtuu melkein kuin räjähdys tai tsunami.

 

Juban missiota varten painetut 25 000 koskettavia muutostarinoita sisältävää missiokirjaa ja lukutaidottomia varten tilatut 20 000 MegaVoice-laitetta uhkaavat loppua kesken. Kirjasta onkin tilattu 20 000 kpl lisäpainos, mutta painaminen Jubassa maksaa paljon. Yksi kirja tulee maksamaan 1 euron. Jos haluat tukea Etelä-Sudanin missiota taloudellisesti, voit antaa lahjasi lahjoitussivullamme. Kiitos tuestasi!

 

Joulukeräys Etelä-Sudanin hädänalaisten hyväksi

Miljoonat eteläsudanilaiset asuvat pakolaisleireillä naapurimaissa ja Etelä-Sudanissa.

IRR-TV:n joulukeräyksellä autetaan tänä vuonna Etelä-Sudanin perheitä, lapsia ja naisia. Maassa on paljon leskiä ja sodan aikana haavoittuneita, jotka eivät pysty tekemään työtä. Ja vaikka olisi töissä, ei saa välttämättä palkkaa.

Etelä-Sudaniin toimitetaan ruokaa, kuten ruokaöljyä, viljaa, suolaa ja jauhoja. Tarkoitus olisi hankkia myös lääkkeitä. Avun tarvitsijoille tullaan jakamaan myös MegaVoice-toistolaitteita ja missiokirjoja.

Ruokatarvikkeiden, lääkkeiden ja hengellisen materiaalin jakamisesta vastaa Juban suurkaupunkimissiosta päävastuun kantanut Etelä-Sudanin Kirkkojen Neuvosto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *