Tärkeä tiedote Se löytyi -tilaisuuksien Teostolaskuista

Aiemmin kesällä lähetimme tiedotteen Se löytyi -tapahtumien Teostomaksuista. Voit lukea tuon tiedotteen alempana tässä viestissä. Lupasimme siinä selvittää asiaa Teoston kanssa elokuun aikana ja tiedottaa heti, kun uutta tietoa selviää.

Tämä tilanne on tullut yllätyksenä jokaiselle – myös meille täällä IRR-TV:llä. Olemme olleet yhteistyössä seurakuntien kanssa järjestämässä Suomessa aiemmin seitsemän maakunnallista mediamissiota, eikä koskaan aiemmin Teosto ole puuttunut seurakuntien järjestämiin tapahtumiin samalla tavalla kuin nyt.

Olemme neuvotelleet Teoston kanssa ja neuvottelut jatkuvat edelleen. On käynyt ilmi, että koko jumalanpalveluksen määritelmä on Teostossa määriteltävänä uudelleen vapaiden suuntien osalta. Luterilaisten seurakuntien jumalanpalveluksen määritelmä löytyykin jo Teoston verkkosivuilta (ks. linkki alla).

Pidämme teitä ajan tasalla käytävistä keskusteluista ja vastaamme mielellään kaikkiin teiltä tuleviin kysymyksiin asiaan liittyen.

OHJE – KUINKA TOIMIA NYT?

Mikäli teillä on Teoston kanssa avoimia laskuja, lue alla oleva ohjeistus.

1. Tarkista oliko järjestämäsi Se löytyi -tilaisuus sisällöltään jumalanpalvelus vai seurakunnan normaalista toiminnasta poikkeava erityistilaisuus. Esimerkiksi järjestittekö tilaisuuden yhteistyössä useamman seurakunnan kanssa, jolloin kyseessä on Teosto -maksujen alainen erityistilaisuus.

https://www.teosto.fi/usein-kysyttya/musiikin-kaytto/jumalanpalvelus-ja-musiikin-kaytto/

2. Onko seurakuntasi maksanut jo aiemmin Se löytyi -teemalla järjestetyistä tilaisuuksista tilaisuuden luonteeseen ja osallistujamäärän huomioiden ylisuuren Teoston arviolaskun.

Mikäli näin on päässyt käymään, tee pikaisesti Teostolle oikaisuilmoitus kaikkien niiden Se löytyi -tilaisuuksien osalta, jotka täyttävät esimerkiksi jumalanpalveluksen tunnusmerkistön ja ovat osa seurakunnan säännöllisesti toistuvaa viikkotoimintaa.

3. Mikäli seurakuntasi on järjestänyt normaalista viikkotoiminnasta poikkeavia, Se löytyi -teematilaisuuksia, joiden osallistujamäärä on jäänyt alle 200 osallistujaan, kannattaa hakea Teostolta taannehtivasti nk. kymppilupaa. Teoston edustajat lupasivat huomioida taannehtivasti kriteerit täyttävät Se löytyi -erityistilaisuudet tämän luvan piiriin.

Lue tarkemmat tiedot luvasta ja sen hakemisesta tästä linkistä:

https://www.teosto.fi/musiikin-kayttoluvat/hanki-lupa/kymppilupa

4. Tarkista onko seurakunnallasi voimassa oleva Musiikki seurakunnan toiminnassa -vuosisopimus. Voit hakea tarvittaessa seurakunnallesi tätä vuosisopimusta jumalanpalveluksista poikkeavien erityistilaisuuksien järjestämiseen:

https://www.teosto.fi/musiikin-kayttoluvat/hanki-lupa/musiikki-seurakunnan-toiminnassa/#ohje-mita-seurakuntien-sopimus-kattaa-tapahtumien-osalta

Neuvottelut Se löytyi -mediamissiossa mukana olleiden seurakuntien tasapuolisesta kohtelusta mm. jumalanpalveluksen määritelmän osalta vapaissa suunnissa jatkuvat edelleen. Päivitämme lisätietoa heti, kun saamme sitä.

Mikäli sinulla heräsi lisäkysymyksiä Teosto -maksuihin liittyen, voit olla tarvittaessa yhteydessä niistä IRR-TV:llä allekirjoittaneisiin.

Oikein siunattua alkavaa syksyä sinulle ja edustamallesi seurakunnallesi!

Ari Talja
ari.talja@irrtv.fi
0400-934 766

Jori Asikainen
jori.asikainen@irrtv.fi
040-567 8928

_____________
Hei,

Tietoomme on tullut että Teosto on lähettänyt Se löytyi -tilaisuuksia järjestäneille seurakunnille arviolaskuja, joiden suuruus on noussut jopa tuhansiin euroihin. Näitä arviolaskuja ei tule maksaa.

Arviolaskuista tulee kuitenkin olla yhteydessä ennen laskun eräpäivää Teoston asiakaspalveluun puh. 040 922 6622 (ma – pe klo 10-14). Tarkemmat ohjeet ja yhteystiedot löytyvät alempana viestissä. Pelkällä yhteydenotolla ja arviolaskun tietojen oikaisulla on loppusumma saattanut tippua murto-osaan tai jäädä kokonaan pois.

Olemme olleet Teoston kanssa yhteydessä, ja asian selvittäminen jatkuu elokuun toisella viikolla kesälomien jälkeen. Mistä asiassa on kyse?Lyhyesti tiivistettynä kyse on tulkintaeroista.

Jumalanpalvelusten yhteydessä esitettävä musiikki on tekijänoikeuslain mukaan vapaata (21 § – 821/2005).

Muuta seurakunnan musiikinkäyttöä varten on erillinen ”Musiikki seurakunnan toiminnassa” -vuosilupa. Voit lukea lisää tuosta seurakunnille tutusta luvasta täältä: Musiikki seurakunnan toiminnassa

Teosto tulkitsee Se löytyi -tilaisuuksien olleen tapahtumia, jotka eivät ole kumpaakaan edellä mainituista. Tulkinnan mukaan tilaisuudet ovat aina tuotettu tai järjestetty yhteistyössä toisen seurakunnan tai hengellisen järjestön kanssa, vaikka tilaisuus olisikin täysin seurakunnan omin voimin toteutettu.

Evankeliointitapahtumia käsitellään tämän tulkinnan vuoksi nyt samalla tavalla kuin kaupallisia tapahtumia, ja siksi vaaditaan erillistä lupamaksua. Tämän näkemyseron oikaiseminen jatkuu elokuussa.

Kuinka toimia jos olette saaneet arviolaskun:

Ottakaa yhteyttä Teoston puhelinpalveluun puh. 040 922 6622 maanantaista perjantaihin klo 10-14. Sähköisesti se onnistuu tästä linkistä: https://www.teosto.fi/yhteydenottolomake_uusi/Kertokaa että Teosto / Kalevi Hämäläisen kanssa sovittu eräpäivän siirrosta eteenpäin esim. elokuun loppuun.

Asiaan palataan heti Teoston lomien jälkeen. Elokuussa voimme myös yhdessä katsoa asiaa läpi.

Siunattua ja lämmintä kesälomaa kaikille toivottaenMedialähetysjärjestö IRR-TV:n ja Se löytyi -mediamission puolesta,

Jori Asikainen ja Ari Talja
jori.asikainen@irrtv.fi sekä ari.talja@irrtv.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *