Työ Venäjällä jatkuu vastustuksesta huolimatta

Elokuun puolivälissä noin 2 000 seurakunnan nuorta kaikkialta Venäjältä kokoontui suureen nuorisotapahtumaan Krimin niemimaalle. Vuotuisen nuorisotapahtuman ensimmäisenä päivänä paikalle saapui varoituksetta aseistautunut Venäjän erikoisjoukkojen yksikkö kommandopipot päässä. Tarkoitus oli kylvää pelkoa ja epävarmuutta nuoriin uskoviin. Seuraavien päivien aikana viranomaiset vierailivat tapahtumapaikalla yhteensä 18 kertaa. Lopputuloksena nuorisotapahtuman järjestäjät saivat 1,5 miljoonan ruplan suuruisen sakkokokoelman.

Evankelisen Uskon Kristittyjen piispa Eduard Grabovenko ihmetteli viranomaisten toimintaa nuorten konferenssin suhteen, sillä kaikki oli sovittu etukäteen eikä leirillä opeteta mitään Venäjä-vastaista.

– Olemme saaneet leireistä hyvää palautetta. Leireillä opetetaan hengellisiä arvoja, moraalia ja hyviä perhearvoja. Niillä opetetaan rakastamaan omaa maatamme, olemaan kiitollisia vanhemmille sukupolville ja vanhemmille sekä kunnioittamaan vallanpitäjiä.

Uusi laki puree kovaa

Vuosi sitten voimaan tullut Jarovajan terrorisminvastainen laki on vaikeuttanut merkittävästi Venäjän evankelisten seurakuntien toimintaa.

– Virkamiestemme suurin ongelma on, että he panevat meidät kaikki samaan laariin. Se johtuu joko heidän epäpätevyydestään tai ylipätevyydestään, Grabovenko sanoo.

– Olen palvellut 27 vuotta – joista piispana 7 vuotta – emmekä ole koskaan kokeneet tällaisia huolestuttavia merkkejä, joita on nyt. Joudumme luomaan kokonaisen lakitoimiston juristeineen, jotka taistelevat viranomaisten hyökkäyksiä vastaan.

Tähän mennessä 74:lle pastorille on langetettu tuomioita. Uskovia koskevia oikeudenkäyntejä on ollut 150.

Moskovalaisen Slaavilaisen laki- ja oikeuskeskuksen vanhin asianajaja valitti Venäjän pääsyyttäjäviraston lakimiehille uuden uskontoa rajoittavan lain ankaruudesta evankelisia seurakuntia ja niiden toimihenkilöitä kohtaan. Hän sai vastaukseksi varoituksen: ”Ei kannata valittaa, sillä tämä on vasta alkusoittoa. Kun kansa palaa lomilta, tulette näkemään, mitä tuleman pitää.”

Ankaria sakkoja

Heinäkuun aikana Venäjän seurakunnille on annettu uusia asetuksia, jotka velvoittavat valtion turvallisuuspoliisin edustajan läsnäolon seurakuntien jumalanpalveluksissa. Lisäksi seurakunnat, joiden jäsenmäärä ylittää 50, luetaan tästedes mahdollisen terroristiteon kohteeksi ja ne joutuvat hankkimaan kalliit turvalaitteet. Enemmistö seurakunnista ei selviydy näistä kuluista.

Tämän seurauksena esimerkiksi seurakunta, jossa on 400 jäsentä, joutuu poistamaan listoiltaan 350 jäsentä, jotta väistäisi ylivoimaiset pakolliset maksut.

– Kun meillä ei ollut rukoushuoneita ja kokoonnuimme salassa kodeissa, viranomaiset kehottivat tulemaan esiin ja toimimaan avoimesti. Nyt monet pastorit ovat valmiita kokoontumaan taas pienryhmissä isojen sakkojen välttämiseksi, Grabovenko sanoo.

Sakkoja on jaettu ainakin Baikalin alueella, Uralilla ja Etelä-Venäjällä.

Seurakunnat kasvavat

Venäjän evankeliset seurakunnat ovat moninkertaistuneet reilun 25 vuoden aikana. Eduard Grabovenko kertoo, että vuonna 1991 heillä oli 61 seurakuntaa, ja 2000-luvulle maassa toimi jo noin 1 700 seurakuntaa ja kotiryhmää. Nykyään seurakuntia on 3 170.

Syitä seurakuntakasvuun ovat niin kaupunkimissiot, hengellinen kirjallisuus kuin Vuosi Jeesukselle -näky, joka mobilisoi pastoreita evankeliumin levittämiseen. Muutaman vuoden aikana eri seurakuntien vapaaehtoiset ovat käyneet yli 21 000 Venäjän kylässä ja asutuskeskuksessa, joissa he ovat jakaneet IRR-TV:n painattamia hengellisiä kirjoja. Yli kolme miljoonaa ihmistä on rukoillut katumusrukouksen.

– Olen hyvin kiitollinen kaupunkimissioista. Niillä oli valtava vaikutus. Olen kiitollinen Jumalalle myös painamistanne Johanneksen evankeliumeista, Uusista testamenteista, missiokirjoista ja Raamatuista. Aikaisemmin suomalaiset sisaret ja veljet toivat salaa ja suurella riskillä satoja ja tuhansia kirjoja, mutta nykyään me olemme saaneet jakaa avoimesti miljoonia ja miljoonia kirjoja.

Työ jatkuu vaikeuksien keskellä

Piispa Eduard Grabovenko (vas.) ja IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Huolimatta vaikeutuneesta tilanteesta IRR-TV jatkaa edelleen 40 vuotta kestänyttä lähetystyötään Venäjän kansan keskuudessa tukien maan evankelisten seurakuntien evankelioimistyötä.

Elokuun viimeisellä viikolla IRR-TV korotti painettavan kirjallisuuden painosmääriä. Tällä hetkellä tilauksessa on 500 000 venäjänkielistä missiokirjaa ja 500 000 Johanneksen evankeliumia.

Kesällä siperialaisesta kirjapainosta saatiin 20 000 missiokirjaa Venäjän jakuuttikansalle ja 50 000 missiokirjaa Venäjän vankilatyön tarpeisiin.

Kremlin alaisuudessa toimiva Krimin TV1 teki myönteisen uutisjutun nuorisotapahtumasta.

– Kehotan kaikkia, jotka tukevat työtä Venäjällä ja osallistuvat siihen, ettette lannistuisi. Tehdään työtä niin kauan kuin voimme Jumalan valtakunnassa. Olkoon lait lakeja ja viranomaiset viranomaisia, mutta Jumala pysyy Jumalana. Me joudumme maksamaan sakkoja, ja se tuntuu ylivoimaiselta, mutta Jumala ei kuitenkaan jätä meitä. Ainakaan sakot eivät pysäytä meitä, Grabovenko sanoo.

Hän pyytää suomalaisia rukoilemaan heidän puolestaan.

– Auttakaa meitä saamaan Raamattuja ja hengellistä kirjallisuutta levittääksemme enemmän Jumalan Sanaa. Taivaassa näemme yhteisen työmme hedelmän.