Vain anteeksianto tuo rauhan levottomaan Jubaan

IRR-TV ja Etelä-Sudanin kristilliset seurakunnat haluaisivat Jubaan mahdollisimman pian mediamission. Paikalliset pastorit uskovat, ettei rauha ole mahdollinen ilman evankeliumia.

Etelä-Sudanin kirkkokuntien neuvosto kutsui marraskuussa IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukan ja arabiosaston johtaja Hanin neuvottelemaan mediamission järjestämisestä pääkaupunki Jubaan. Kaikki osapuolet toivovat, että missio voitaisiin järjestää mahdollisimman pian, sillä vihan ja kostonkierteen värittämässä kaupungissa tarvittaisiin kiireesti rauhaa ja sovinnon sanomaa.

11 000 ruumista 4 tunnissa

Jotain Juban väkivaltaisuudesta kertoo se, että kaupungin kaduille oli eräänä päivänä ilmestynyt neljässä tunnissa 11 000 ruumista. Kukaan ei tiennyt, kuka ampui ja miksi. Heimosodat ovat arkipäivää Etelä-Sudanissa. Juuri missioneuvottelujen alla läheisessä kylässä tapettiin 150 ihmistä.

– Jubassa kulki miehiä rynnäkkökiväärien kanssa. Koskaan ei voi olla varma, milloin niitä aletaan käyttää, Hannu Haukka kuvaa kireää tilannetta.

Monella on Etelä-Sudanissa liipasinsormi hyvin herkässä. Ei vaadita paljoa, että pääsee hengestään. Eräs poliisipäällikkö ja hänen perheensä surmattiin sen jälkeen, kun poliisipäällikkö oli ampunut aseistautuneen, toista heimoa olevan miehen. Ja jos ei henkeään, niin ainakin silmänsä saattaa menettää silloin, jos erehtyy asutumaan vahingossa toisesta heimosta olevan varpaille.

Moni Etelä-Sudanin lapsi saa liian niukkaa ravintoa.

Vauras monen vaimon mies

Juba eroaa monin tavoin aiemmista missiokaupungeista. Etelä-Sudanin kulttuuri poikkeaa täysin esimerkiksi arabimaista – länsimaista puhumattakaan. Miehen vauraus mitataan lehmissä ja vaimoissa. Mitä enemmän lehmiä, sitä enemmän voi ostaa vaimoja. Ja mitä enemmän vaimoja, sitä vauraampi mies.

Lapsilla ei ole juurikaan arvoa. Heille on tarjolla vain niukasti ravintoa, minkä vuoksi Etelä-Sudanissa kuoleekin pieniä lapsia päivittäin paljon. Tässä tapauksessa kyse ei ole köyhyydestä vaan arvoista. Miehet yksinkertaisesti satsaavat mieluummin lehmiin ja vaimoihin kuin lastensa ruokaan.

Strategiana Jeesus

Mission toteutuminen Jubassa on vielä epävarmaa. Neuvotteluja jatketaan tammikuussa.

Pastori Emmanuel James

– Pyydän teitä rukoilemaan puolestamme, että missio voisi toteutua. Uskon, ettei rauha ole mahdollista ilman evankeliumia, sanoo anglikaanikirkon pastori Emmanuel James.

Myös YK:n edustaja on toivottanut mission tervetulleeksi Jubaan. Hänen mukaansa Etelä-Sudanissa on turha neuvotella rauhansopimuksia, jos ei ensin puututa ongelmien juureen. Anteeksiantamusta ja sovintoa julistava missio tekee juuri sitä.

– Missio kertoo, että on Jumala, joka antaa voiman antaa anteeksi. Evankeliumissa on voima muuttaa ei vain yksilöitä, vaan kokonaisia yhteiskuntia, Hannu Haukka sanoo.

– Meillä on hyvä strategia: Jeesus. Se sopii kaikille ja kaikkiin kulttuureihin, Hani kiteyttää.