Kuvassa helluntaipiispat Pavel Abashin ja Sergei Ratkin IRR-TV:llä.

Venäjän seurakuntien tilanne on muuttunut viimeisen 70 vuoden aikana rajusti laidasta toiseen. Neuvostoliiton ollessa voimissaan uskonnonvapautta maassa ei juurikaan ollut. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeinen vapauden aikakausi edusti toista ääripäätä, täydellistä vapautta myös Venäjän seurakunnille. Tänä päivänä uskonnonvapautta on jälleen rajoitettu merkittävästi. Näiden nykyisten  olosuhteiden keskellä Venäjän seurakunnat jatkavat kuitenkin toimintaansa ja vievät evankeliumia eteenpäin. Työvälineiden on myös pakko muuttua ajan mukana.

– Minä kasvoin maanalaisessa seurakunnassa. Muistan vielä sen ajan, kun kirjoitimme Raamatun osia käsin. Isäni oli maanalaisen seurakunnan pastori. Siitä huolimatta, että seurakunnan toiminta oli ns. maan alla, perustimme uusia seurakuntia ja todistimme ihmisille Kristuksesta. Satoja ihmisiä tuli uskoon, kertoo Orjolin läänin helluntaiseurakuntien piispa Pavel Abashin IRR-TV:n viestintäjohtaja Markku Tenhusen haastattelussa.

Neuvostoliiton hajotessa myös seurakunnat vapautuivat ja mahdollisuudet avoimeen evankeliointiin vapautuivat. Seurakunnat saivat kokoontua vapaasti ja massatapahtumia voitiin järjestää. Sittemmin suuri naapurimaamme on jälleen alkanut sulkeutua ja seurakuntien olot ovat vaikeutuneet

Seurakuntia ei voi lannistaa

Ortodoksikirkolla on hyvin pitkä historia ja syvät juuret kaikkialla Venäjällä. Sen valta on ulottunut uskonnon lisäksi myös politiikkaan ja kulttuuriin. Onko Venäjä sitten edelleen vahvasti ortodoksinen maa?

– Paljon lähempänä meitä on nämä viimeiset 70 vuotta Neuvostoliiton historiaa kuin tuhat vuotinen Venäjän historia. Me synnyimme Neuvostoliitossa, ateistisessa supervallassa. Tuntuu siis kauniilta puhua jostain tuhat vuotisesta historiikista, mutta me tiedämme sen missä me elimme ja miten me elimme, kertoo piispa Abashin. – Uskokaa se, että Venäjä ei ole ortodoksinen maa. Ei islamilainen eikä myöskään ateistinen. Se on kaikille erilainen. Suurelta osin ihmiset tarvitsevat Jumalaa.

– Venäjän virallisesti hyväksymät uskonnot ovat Venäjän ortodoksikirkko, islam, buddhalaisuus ja juutalaisuus. Venäjän ortodoksikirkon mukaan väestöstä 86% ovat ortodokseja, mutta ortodoksipapit sanovat, että maksimissaan luku on 3-4%. Todellisuudessa ortodokseja käy omissa jumalanpalveluksissaan saman verran ihmisiä kuin protestantteja omissaan, muistuttaa piispa Abashin

-Alun perin tiukentuneet lait oli tarkoitettu virallisesti ääri-islamia vastaan, mutta käytännössä heitä vastaan on ollut vain muutama oikeudenkäynti, kun taas samoista syistä protestanttisia seurakuntia vastaan on käyty yli tuhat oikeudenkäyntiä.

– Vaikea ymmärtää mistä todella on kyse. Toimintamme on avointa. Emme yllytä ketään barrikadeille ja rakastamme Venäjää. Siitä huolimatta Venäjän turvallisuuspoliisi on meitä vastaan ja se vain kaiken aikaa voimistuu, ihmettelee piispa Sergei Ratkin Kalugan läänin helluntaiseurakuntien piispa.

– Viranomaiset tietävät hyvin kaiken meidän tekemämme humanitaarisen työn, mutta tuntuu, että he haluavat sen loppuvan. Syitä ei tiedetä. Kukaan ei koskaan kerro syitä, jatkaa piispa Abashin. ­– Tässä on paljon samankaltaisuutta Neuvostoliiton aikaan. Sama henki vallitsee.

– Tänä päivänä Venäjän uskovat eivät elä enää helppoja aikoja. Uskonnon- ja sananvapaus ei ole sama kaikille. Uskovat kokevat, että protestanttiset seurakunnat ovat hyökkäysten kohteena. Monin paikoin Venäjän eri alueista riippuen ihmisillä ei ole vapautta tunnustaa uskoaan. Seurakuntarakennuksia on paikoin suljettu ja sinetöity käyttökieltoon, mikä rajoittaa ja estää seurakuntien toimintaa merkittävästi. Lähetystyö maan sisällä on kielletty. Pelkästään kadulla toiselle ihmiselle evankeliointi tai kutsuminen seurakuntaan saattaa antaa aiheen sakkoihin, piispa Ratkin jatkaa.

kuvassa viranomaisten tuhoama kirkkorakennus Moskovassa

– Vierailut sairaaloihin ja vanhainkoteihin on rajoitettu seurakunnilta. Rukoushuoneita ja kirkkorakennuksia vastaan hyökätään rajusti. Viranomaiset löytävät aina jonkun syyn, jonka nojalla tilat voidaan sulkea. Mutta, kun vastaavia vikoja löytyy Venäjän ortodoksikirkolta, viranomaiset sulkevat tilojen sijaan silmänsä eivätkä kiinnitä huomiota, kummastelee piispa Ratkin.

Raamatuista ja missiokirjoista huutava pula

Muuttuneista olosuhteista huolimatta seurakuntia ei voi lannistaa. Ne ovat toimivia, vahvistuneita ja voivat hengellisesti hyvin.

– Evankeliointi on seurakunnan tehtävä. Sillä ei ole mitään tekemistä olosuhteiden kanssa. Meidän tehtävämme on julistaa evankeliumia kaikissa olosuhteissa, painottaa piispa Pavel Abashin.

Olosuhteiden ja tilanteiden muuttuessa myös seurakuntien täytyy muuttaa toimintatapoja ja työkaluja ihmisten saavuttamiseksi. Tähän hetkeen, kun avoin evankeliointi, massatapahtumat tai kaupunkimissiot eivät ole mahdollisia, paras keino on jakaa hengellistä kirjallisuutta.

IRR-TV:n saamien tietojen mukaan seurakuntien työn tuloksena on syntynyt n. 2 500 uutta seurakuntaa. Kuuden vuoden aikana IRR-TV on painattanut kahdeksan miljoonaa kappaletta missiokirjoja,  Raamattuja, Uusia testamentteja ja Johanneksen evankeliumeja.

Kirjallisuutta on levitetty n. 2 000 seurakunnan kautta eri puolille Venäjää. Vuoden 2019 aikana painatettiin Venäjän seurakuntien pyynnöstä 1 220 000 kappaletta Uusia testamentteja, Johanneksen evankeliumeja ja missiokirjoja. Kirjallisuutta jaettiin eri puolilla Venäjää oleviin seurakuntiin, joiden toiminta-alue ulottuu Uralilta Tyynen valtameren rannikolle. Tälle vuodelle on tullut pyyntöjä yhteensä 700 000 kirjan painattamisesta.

– Ensimmäinen Raamattuni, jonka sain käsiini 14-vuotiaana, oli painettu Suomessa. Ja se on edelleen minulla muistona. Ja siksi haluan kiittää kaikkia suomalaisia uskovia. Olemme erittäin kiitollisia tästä avustuksesta, sanoo piispa Abashin. – Me pyydämme, että voisitte rukoilla meidän puolestamme ja olla rinnallamme. Ja kiitämme, että haluatte olla jatkamassa tätä työtä sijoittamalla meidän maahamme painattamalla lisää kirjallisuutta. Uskon, että maallamme on tulevaisuus.

Tuethan mahdollisuuksiesi mukaan Venäjän Raamattu- ja kirjallisuustyötä nyt, kun se vielä on mahdollista. Voit tehdä lahjoituksesi Venäjän työn viitteellä 2422 tästä linkistä.