Vuoden vaihteessa Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yli 10 miljoonaa ukrainalaista kärsii sodan aiheuttamasta traumasta. Ukrainan viranomaiset huomauttavat, että luku on alimitoitettu. Oikea määrä on 45 miljoonaa.

Uutinen perheenjäsenen, naapurin tai ystävän kuolemasta samoin kuin tieto tuhoutuneesta kodista tai kokonaisesta kylästä jättää haavat, joista monet eivät ehkä koskaan toivu. Natalja Ljaštšenko kertoo kokemuksestaan 4. toukokuuta.

”Se alkoi ilmahälytyksellä yöllä ja 15–20 minuuttia myöhemmin alkoi taistelu.” Hän hakeutui metroasemalle lyhyen matkan päähän kotoaan ja otti mukaansa vain passin ja kissan. ”Se ei ole leikkiä. Se on sotaa. Olemme menettäneet työmme, talomme ja terveytemme. Meillä on edessämme suuria haasteita. Henkinen toipuminen kestää sodan jälkeen 10 tai 20 vuotta, ehkä jopa enemmänkin.

Mutta uskon, että selviämme, koska ukrainalaiset ovat osoittaneet erityistä tahtoa selviytyä.” Keväällä Ukrainan varaulkoministeri kertoi, että koko kansa, yli 40 miljoonaa ukrainalaista, kärsii eriasteisesta sodan aiheuttamasta traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Mitkä ovat trauman oireet?
Traumaperäinen stressihäiriö voi aiheutua esimerkiksi uhkaavan tilanteen tai voimakkaan ahdistuneisuuden seurauksena. Oireena voivat olla toistuvat kielteiset ajatukset, mielikuvat, painajaiset ja keholliset reaktiot, keskittymisvaikeus, unihäiriöt, säpsähtämisre-aktiot tai ärtyisyys, myös fyysinen väkivalta.

YK:n maailman terveysjärjestö WHO tarjoaa koulutusta koko Uk- rainan sairaanhoitohenkilöstölle. Mielenterveysongelmiin on puututtava välittömästi. On virhe ajatella, että tulee odottaa sodan päättymistä. Trauma on myrsky, joka raivoaa sielussa.

Odottamattomat tapahtumat voivat upottaa sielun toivottomuuteen ja pimeyteen. Esimerkki sodan aiheuttamasta stressin laajuudesta tuli Hersonin seurakunnan johtavalta pastori Sergi Siniiltä, joka kirjoitti:

”Rakkaat ystävät, yhteinen perheemme Kristuksessa…Me kaikki täällä asuvat pyydämme teitä rukoi-lemaan puolestamme. Olemme saaneet kärsiä paljon kipua ja kärsimystä viime sunnuntaina. Venäjän ampumat ohjukset olivat tuhoisia ja ovat aiheuttivat kaupunkilaisillemme kipua ja surua. Nyt on voimassa ulkonaliikku- miskielto…Meille kaikille täällä asuville se on vaikeaa ja se satuttaa sieluamme.”
(Allekirjoitus) Kristuksen Vapahtajan Kirkon yhteisö ja Sergei Sinii, seurakunnan johtava pastori.

WHO:n raportin ja Ukrainan viranomaisten lausuntojen jälkeen IRR-TV:n lähetystyön merkitys avustavana voimana Ukrainassa nousee uuteen valoon. IRR-TV:n ja seurakuntien yhteisesti kirjoittama missiokirja on poikkeuksellinen teos, joka on syntynyt Ukrainan sodan keskellä.

Kirjaan on tehty tärkeä päivitys. Syy päivitykseen on selvä. Alun perin kirja oli jakelussa vuonna 2021 Itä-Ukrainan sotatoimialueen kaupungeissa. Suurhyökkäyksen seurauksena helmikuussa 2022 miljoonat ukrainalaiset joutuivat jättämään kotinsa. Useat miljoonat ovat hakeneet turvapaikkaa myös ulkomailta.

Jokaisen pakolaisen ajatuksissa on yksi yli kaiken nouseva kysymys: ”Milloin voin palata kotiin?” Siksi tämän kirjan nimeksi annettiin ”Paluumatka kotiin!” Uuteen painokseen sisällytetään jakso, joka opastaa lukijaa Raamatun parantavan sanan äärelle.

Kun kaikki horjuu, on apuna Psalmi 23
Vakuuttavana esimerkkinä on Psalmi 23. Se on kirjoitettu ihmiselle,
joka käy läpi elämässään ehkä pahinta mahdollista myrskyä, jossa sielu uupuu, menettää toivonsa, elinvoimansa ja lopulta särkyy.
Psalmin kirjoittaja Daavid kirjoittaa: ”Hän (sieluni Hyvä paimen) virvoittaa minun sieluni”. Hän on voimallinen palauttamaan elinvoimani, eheyttämään rikkimennyt sisäinen maailmani pahimmankin myrskyn keskellä.

Psalmin kirjoittaja jatkaa: ”Vaikka minä kulkisin pimeässä
(engl. ”kuoleman varjon”) laaksossa en pelkäisi mitään pahaa, sillä Sinä olet (siellä pimeässä laaksossani) minun kanssani. Sinä suojelet (engl. ”lohdutat”) minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.” Tämä Psalmi on Jumalan lupaus ihmiselle, joka käy elämän ja kuoleman kamppailua.

Hannu Haukka ja IRR-TV:n lähetystiimi

P.S. Anna lahjasi Ukrainan missiokirjojen painattamiseksi viitteellä 7595 tästä linkistä. Kiitos Lahjastasi! Voit osallistua tähän keräykseen myös lahjoitamalla MobilePay:n  numeroon 25083.