Aleksei Navalnyi on tullut kuuluisaksi korruptionvastaisesta taistelustaan ja Kremlin väärinkäytöksiä paljastavan kampanjan ansiosta. Entinen ateisti Aleksei Navalnyi on löytänyt uskon Jumalaan. Navalnyi kertoi tulleensa uskoon palattuaan Moskovaan tammikuussa 2021 sen jälkeen, kun häntä oli hoidettu Saksassa kemiallisen aineen, novitšokin, aiheuttaman myrkytyksen takia. Seuraavassa katkelmia IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukan ja Andrei Motingan haastattelusta Radio Dein Itäraportti-ohjelmasta:

– Hannu: Noin kuukausi Navalnyin Moskovaan paluun jälkeen, helmikuussa 2021, hänet tuomittiin vankeuteen. Navalnyin poliittisesta toiminnasta on olemassa eri näkemyksiä. Mutta evankeliumin sanoma Jumalan rakkaudesta ja armosta kuuluu totuutta peräänkuuluttavalle Aleksei Navalnyille samalla mitalla kuin totuutta pakeneville valtion virkamiehille.

Matteuksen evankeliumin 25. luvussa (jakeet 35-36 ja 40) on vertaus, jossa Jeesus sanoi: ”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle syödä; minun oli jano, ja te annoitte minulle juoda; minä olin outo, ja te otitte minut huoneeseenne; minä olin alaston, ja te vaatetitte minut; minä sairastin, ja te kävitte minua katsomassa; minä olin vankeudessa… Totisesti kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.”

Kristuksen ruumiin jäsenille kuuluu myös se, että käydään katsomassa veljiä vankilassa. Olemme saman Kristuksen ruumiin jäseniä. Tämä koskee myös niitä, jotka ovat vasta tulleet Kristuksen ruumiin jäseniksi. IRR-TV:n tehtävä lähetystyössä Venäjällä on selvä. Tehtävämme on julistaa evankeliumia kaikille ihmisille, tukea paikallisia seurakuntia, varustaa seurakunnat työvälineillä maanmiestensä evankelioimiseksi. Teemme hyvin, kun muistamme Alekseita rukouksissa. Vankileirillä on vaara, että hän voi menettää terveytensä ja myös henkensä.

Aleksei Navalvyin tila

– Andrei: Aleksei on sairastellut jo pidempään, mutta tätä tietoa ei ole annettu julkisuuteen. Viimeksi kun asianajajat yrittivät päästä hänen luokseen, heitä estettiin. Lopulta kun heille myönnettiin lupa tavata mies, kävi ilmi, että Navalnyi on sairaalassa. Vasta siinä vaiheessa asia tuli julkisuuteen Venäjällä. Hänellä on valtavia selkäkipuja, eikä hän pysty istumaan. Hänellä ei ole myöskään tuntoa jalassa. Vankilan lääkärit eivät hoitaneet häntä. Sitten hänelle määrättiin vain ibuprofeiinia (buranaa). Kun hän ei enää pystynyt liikkumaan, hänet toimitettiin salassa sairaalaan.

Alekseille on luettu yli 20 syytöstä. Jokainen syytös huonontaa hänen asemaansa. Viranomaiset väittävät, että Navalnyi suunnittelee pakoa vankilasta. Tämän tekosyyn takia hänet herätetään tunnin välein ja muka tarkastetaan, onko mies vielä paikalla. Hänelle ei suoda unta. Toinen syytös on, että hän tulit-paidassa tapaamaan asianajajaansa. Erään syytöksen mukaan hän oli noussut vuoteesta ennenaikaisesti.

Sana kosketti

– Hänen puheenvuoronsa tuomioistuimen edessä on tullut laajasti tietoon maailmassa, tosin vain lyhennelmänä. Tiedotusvälineitä ei päästetty oikeussaliin mukaan. Muistiinpanot oikeudenkäynnistä tehtiin salaa. Oikeussalissa sanottiin paljon enemmän kuin tiedotusvälineet kertovat. Nauhoituksesta huomaa, että Navalnyin viimeinen puheenvuoro oli saarna.Hän kertoo olleensa vakaumuksellinen ateisti, joka taisteli Jumalaa vastaan, mutta nyt hän oli tullut uskoon.

Tutkintavankeudessa katkelma Jeesuksen vuorisaarnasta lohdutti häntä: ”Autuaita olette te, jotka isoatte ja janoatte vanhurskautta (totuutta venäjänkielisessä käännöksessä), sillä teidät ravitaan.” Kun kuuntelee tätä tekstiä, huomaa, että vain uskoon tullut ihminen voi puhua, kuten hän puhui. Maailman silmissä on mieletöntä isota ja janota totuutta ja tulla ravituksi. Nämä sanat antavat Alekseille toivoa.

Uusi opetuslaki voimaan

– Andrei: Uuden lain voima on siinä, että kukaan ei voi opettaa yhtään missään. Ketä tahansa voidaan sakottaa. YouTubesta löytyy video, jossa Aleksei opettaa korjaamaan autoa. Nyt häntä syytetään siitä, että hän opettaa ilman valtiollista lupaa. Samalla tavalla voi tuomita seurakunnan samasta syystä. Jos esimerkiksi opetat laulua, pidät pyhäkoulua tai saarnaat ilman valtion myöntämää lupaa, saatat joutua syytteeseen.

Kirjallisuus ja missiotoiminta

– Hannu: Viime viikolla sain tuoreen raportin Siperiasta. Uusi erä Uusia testamentteja ja Johanneksen evankeliumeja on painettu. Ihme se on, että edelleen voimme painaa hengellistä kirjallisuutta. Kirjat ovat lähteneet moniin kaupunkeihin kautta Venäjän. Meille on tullut pyyntö painattaa miljoona uutta kirjaa. Tähän mennessä olemme painattaneet niitä 250 000. Toivomme, että vuoden loppuun mennessä voisimme kustantaa 750 000 lisää.

– Tämä tarkoittaa, että seurakunnat Venäjällä ovat yhä ahtaammalla. Heidän liikkumavaransa on äärimmilleen supistunut. Seurakuntien evankelioivat käsivarret on sidottu. Siperian puolella on ehkä hieman vapaampaa kuin Euroopan puoleisella Venäjällä. On hyvä muistaa seurakuntia rukouksin ja tukea heitä. Seurakuntien työkalupakissa tarvitaan kirjallisuutta, sillä sen avulla ihmiset tulevat tuntemaan Jumalan. Työ jatkuu ja teemme hyvin, että tuemme heitä.

– Koronaepidemia on aiheuttanut sen, että on tullut paljon matkustusrajoituksia. Maassa kuin maassa tarvitaan rokotustodistuksia.

– Hannu: Ennen taivaaseen astumistaan Jeesus antoi opetuslapsilleen toimeksiannon: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille.” Miksi tämä oli niin tärkeä asia? Siksi, että seurakunnilla ei ole tulevaisuutta, elleivät seurakunnat aktiivisesti toteuta ihmisten saattamista Kristuksen tuntemiseen. Seurakunnan tulevaisuus on uhattu, ellei ole ihmisiä, jotka vievät tätä viestikapulaa eteenpäin. Seurakunnan toiminta sammuu, jos ja kun tämä suuri toimeksianto laiminlyödään. Ainoastaan menemällä ja evankelioimalla turvataan seurakunnan tulevaisuus.

Itäportin toimitus, Hannu Haukka
kuvat: Sefa Karacan/AA/picture Alliance

P.S. Sydämellinen kiitos esirukouksistasi lähetystyömme puolesta! Voit mahdollisuuksiesi mukaan tukea IRR-TV:n tekemää Venäjän työtä viitteellä 2422 tästä linkistä tai alla olevasta lahjoita painikkeesta. Lämmin kiitos esirukouksistasi ja mahdollisesta tuestasi!