Moskovan kaupungin tuomioistuin vahvisti lailliseksi Aleksei Navalnyn ehdollisen rangaistuksen korvaamisen ehdottomalla rangaistuksella IV Rocherin tapauksessa Moskovan Babushkinsky-tuomioistuimessa. Ennen kuin tuomari meni neuvotteluhuoneeseen, opposiopoliitikko Navalvy antoi viimeisen sanansa. Siinä hän täydensi Venäjän opposition päälausetta ”Venäjä on vapaa” sanoilla ”Venäjä on myös onnellinen”. MBH Media julkaisi Navalnyn puheen koko tekstin.

 • – Nytkö minun on siis sanottava viimeinen sana. En tiedä, mitävielä sanoisin, arvoisa tuomaristo? Ehkä puhumme Jumalasta ja pelastuksesta. Tosiasia on, että olen uskovainen ihminen.
 • Se on yleensä syy jatkuvaan pilkkaan työyhteisöni puolelta, koska siellä on paljon ateisteja. Olin myös itse aikaisemmin ateisti. Nyt olen uskovainen. Se auttaa minua paljon toimissani. Koska kaikki muuttuu niin paljon helpommaksi.
 • Huolehdin vähemmän ja elämässäni on vähemmän ongelmia, koska on olemassa kirja, johon on enemmän tai vähemmän selvästi kirjoitettu, mitä jokaisessa tilanteessa tulisi tehdä. Tämän kirjan ohjeita ei ole helppoa seurata, mutta yritän. Siksi minun on helpompaa olla mukana politiikassa kuin monilla muilla.
 • Eräs mies kirjoitti minulle äskettäin: ”Navalny, miksi kaikki kirjoittavat sinulle: ”Pysy lujana! Älä luovuta! Kestä! Kärsi!” Miksi pitää kärsiä?
 • Kerroit haastattelussa uskovasi Jumalaan. Mutta sanotaan, että: ”Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat totuutta/ vanhurskautta, sillä heidät ravitaan.” (Matt.5:6). No, sehän tarkoittaa kohdallasi vain kaikkein parasta! ”
 • Ajattelin, että wow, kylläpä ihminen ymmärtää minua hyvin! Koska sehän ei tarkoita, että minulla menisi aina kaikki hyvin, vaan pikemminkin koin tämän nimenomaisen käskyn aina toimintaohjeeksi.
 • Vaikken todellakaan nauti siitä paikasta, jossa nyt olen, en kuitenkaan ole pahoillani siitä, että palasin. En ole pahoillani myöskään siitä, mitä tein, koska tein kaiken oikein. Päinvastoin, tunnen kaiken keskellä tyydytystä, koska vaikeina hetkinä tein kaiken ohjeiden mukaisesti, enkä pettänyt tätä käskyä.
 • Tietysti nykyaikaiselle ihmiselle tämä koko käsky – ”Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat totuutta/ vanhurskautta, sillä heidät ravitaan” – kuulostaa liian mahtiponttisesti ja hyvin oudolta. Näin sanovia ihmisiä pidetään hulluina. Pörrötukkaiset, oudot ja hullut ihmiset istuvat vankeina selleissään. He yrittävät piristää itseään tietysti jollakin tavalla, vaikka todellisuudessa he ovat yksinäisiä eikä kukaan tarvitse heitä.
 • Hallituksemme ja koko järjestelmämme yrittää kertoa ihmisille, että ”olet yksinäinen, olet yksinäinen!” Ensin heitä pelotellaan ja sitten osoitetaan käytännössä, että ihminen on yksin.
 • Normaalit ihmiset eivät pelkästään noudattaisi vain jotain käskyä. Siksi vallanpitäjien erittäin tärkeänä päämääränä on luoda ihmisille yksinäisyyden tunne.
 • Vartioiden joukossa on monia hienoja kavereita. He ovat tavallisia ihmisiä myös siinä vankilassa, jossa minä olen. He eivät kuitenkaan puhu minulle, koska heitä on kielletty puhumasta. He puhuvat vain erikseen sovittuja lauseita. Heille on annettu tärkeä tehtävä saada minut tuntemaan itseni koko ajan yksinäiseksi. En kuitenkaan tunne itseäni lainkaan yksinäiseksi, koska seuraava lause toimii elämässäni: ”Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat totuutta, sillä heidät ravitaan”. Vaikka tämä lause näyttää jotenkin erikoiselta tai oudolta, niin itse asiassa se on tärkein ja ajankohtaisin poliittinen ajatus Venäjällä.
 • Arvoisa tuomaristo, mikä on Venäjän suosituin iskulause tänään? Missä on voima? Aivan oikein, voima on totuudessa. Tässä se on! Se on juuri tämä käsky! Se on vain pakattu Twitter -viestin pituiseksi! Koko maamme toistaa kaikin tavoin, että totuudessa on voima. Kenellä totuus on, hän voittaa. Se on erittäin tärkeää.
 • Huolimatta siitä, että maamme on nyt rakennettu epäoikeudenmukaisuuden varaan, törmäämme jatkuvasti siihen. Pahinta epäoikeudenmukaisuutta on aseellinen epäoikeudenmukaisuus. Näemme kuitenkin samalla, että miljoonat ja jopa kymmenet miljoonat ihmiset haluavat totuutta.
 • Palatsi on olemassa. Voit sanoa, ettei sitä ole, mutta se on totta. Maassamme on myös köyhiä ihmisiä. Voit sanoa niin usein kuin haluat, että meillä on korkea elintaso, mutta todellisuudessa maamme on köyhä! Se on totuus. Jokainen voi nähdä sen.
 • Haluan sanoa tärkeän asian: älä pelkää. Ajattele, kuinka hyvää elämä olisi ilman näitä jatkuvia valheita? Mahdollisuus olla valehtelematta on ihastuttava tilanne. Kuinka hienoa olisikaan työskennellä tuomarina niin, ettei tulisi lainkaan määräileviä puhelinsoittoja. Kun kukaan ei soitaisi sinulle ennakkoon, voisit olla rehellinen tuomari, jolla on ansaittu palkka, joka voisi olla jopa suurempi kuin nykyinen palkkasi. Samalla olisit arvostettu yhteiskunnan tukipilari. Kukaan ei voisi soittaa sinulle ennakkoon ja antaa ohjeita tuomioihin. Tulisit lastesi ja lastenlastesi luokse ja sanoisit heille, että olen todellakin riippumaton tuomari ja samoin myös kaikki muutkin tuomarit ovat täysin riippumattomia! Se olisi siistiä!
 • Kysymys ei ole pelkästään siitä, että Venäjä ei ole vapaa, vaan siitä, että se on kaikilla alueilla onneton. Meillä on kaikkea, mutta silti tämä on jollakin tavalla onneton maa. Jos avaatte jonkun teoksen venäläisestä kirjallisuudesta, huomaatte, että se on kuvausta jatkuvasta kurjuudesta ja kärsimyksestä. Emme voi paeta tätä kurjuutta, vaikka haluaisimmekin.
 • Siksi ehdotan käyttämämme iskulauseen muuttamista. Venäjän tulisi olla paitsi vapaa myös onnellinen. Venäjä tulee olemaan onnellinen! Siinä kaikki.

suomennos Laura Haukka
venäjänkielisen nettikanava -”Sateen” julkaisusta