Muistoja Beirutin poikkeuksellisesta kaupunkimissiosta

Beirutin tuhoisan räjähdyksen jälkimainingeissa mieleen on muistunut poikkeuksellinen mediamissio Libanonissa. Pastorit kertovat, että maa tarvitsee muutosta nyt enemmän kuin koskaan. Seuraavassa yhteenveto Libanonin missiosta syksyllä 2015

Beirutin poikkeuksellinen mediamissio jää IRR-TV:n lähetystyön historiaan suurena ihmeenä. Mahdollisuudet mission pitämiseen islamilaisessa Lähi-idän maassa olivat alusta alkaen olleet lähes olemattomat. Ottaen huomioon, että maata hallitsi tosiasiassa Hizbollah, mission mahdollisuudet eivät vaikuttaneet hyviltä.

Pastorikokous, johon oli kokoontunut suurin osa evankelisten seurakuntien johtajista, ei ollut vahvasti uskonhenkinen. Kuului epäileviä ääniä: ”Mikä sanomalehti tulee myöntämään sanomallemme palstatilaa tai mikä radio- tai televisiokanava suostuu myymään aikaa muutostarinoille tai tilaa ulkomainoksille? Ne eivät ole olleet käytettävissä tässä kaupungissa!”

Heprealaiskirjeestä me luemme, että usko on luja luottamus siihen mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan mikä ei näy. Ja ”joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että Hän palkitsee ne, jotka Häntä etsivät.”

Hannu käytti puheenvuoron ja muistutti pastoreita Joonan tapauksesta. Joona oli saanut mission Jumalalta, mutta hän pakeni vastakkaiseen suuntaan. Mikä sai aikaan pakomatkan? Pelko. Mistä johtui miehen pelko? Olihan Jumala itse lähettänyt hänet kokousmatkalle megakaupunkiin. Pelko johtuu siitä, että tulee toinen, joka maalaa kilpailevan kuvan sydämeen. Vihamies istutti pelon. ”Joona, eikö kerrottu että matkalippu on yksisuuntainen? Kuka takaa, että palaat saarnamatkalta elävänä? Kaupunki on väkivaltainen ja vaarallinen.”

Mutta Jumala oli uusien alkujen, uuden mahdollisuuden Jumala. Jumala ”kutsui” Joonan neuvotteluun uudelleen poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kolmipäiväinen puhuttelu oli tuloksellinen, ja Joona saattoi todeta: ”Kyllä tuo Niniven missio oli sittenkin hyvä ajatus.” Tarinan huikea loppu on luettavissa Joonan kirjasta Raamatussa. Hanin kanssa kerroimme IRRTV:n eri kaupunkimissioista ja siitä, kuinka Jumala oli avannut ovet ja tehnyt ihmeitä. Pastorit uskoivat, että Jumala palkitsee ne, jotka Häntä etsivät.

Liikkeelle lähdettiin, ja Jumalan siunaus ja varjelus laskeutuivat mission ylle. Työn ystävien esirukoukset Suomessa ja Libanonissa olivat tasoittaneet tien ja avanneet ovet, myös Libanonin TV1:n kohdalla. Missio tähtäsi pääkaupunkiin, mutta osui koko maahan.

Suurin yllättäjä

Mission suurin yllättäjä oli Libanonin valtion television TV1-kanava. Päätösjuhlien kynnyksellä valtion TV:n johdon edustaja soitti IRR-TV:n arabiankielisen työn johtajalle Hanille pyytäen luvan televisioida kolmen illan juhlatapahtumat suorana, maanlaajuisesti jokaiseen kotiin!

Yhdessä 57 seurakunnan kanssa saimme ihmetellä, kuinka siivu lähetystyön historiaa kirjoitettiin Lähi-idässä. ”Tämä on selkeästi Jumalan suuri teko, suuri läpimurto tälle mediamissiolle.”

Missään suurkaupunkimissiossa, joita oli ollut lähes sata, emme olleet nähneet vastaavaa. Minkään valtion televisiokanava ei ollut pyytänyt saada lähettää tilaisuudet suorana ilman sensurointia kolmena peräkkäisenä iltana parhaaseen katseluaikaan. Jokaisen lähetyksen kesto oli kaksi ja puoli tuntia.

Jumala tekee ihmeitä

Illan tilaisuuksien ohjelma koostui arabimaailman parhaista hengellisistä laulajista ja puhujista, jotka julistivat selkeätä ristikeskeistä evankeliumin sanomaa. Ennennäkemättömän kylvön vaikutusta oli vaikeata mitata. Missiopuhelimet soivat taukoamatta lähetysten aikana ja sen jälkeen. Lisäksi juhlatilaisuudet lähetettiin kolmen satelliitti-TV-kanavan välityksellä alkaen Pohjois-Afrikan Marokosta aina Afganistaniin asti.

Juhlatilaisuudet pidettiin Beirutin keskustassa sijaitsevassa suuressa Emil Lahoud -konserttisalissa. Koska kyseessä oli Lähi-itä ja islamilainen valtio, Jumala oli lähettänyt Libanonin armeijan raskaasti aseistetun yksikön turvaamaan päätösjuhlatilaisuudet. Noin 40 kilometrin päässä sijaitsivat ISIS:n joukot, jotka taistelivat Syyrian hallituksen joukkoja vastaan. Myös Venäjän ilmavoimien hävittäjät kaarsivat Beirutin yläpuolella.

Konserttisali ääriään myöten täynnä

Illasta toiseen konserttisali täyttyi ääriään myöten, ja ulkopuolelle jäi tuhansia ihmistä. Monet salin sisällä välittivät illan tilaisuuden kännykkänsä kautta ulkona oleville ystävilleen. Libanonin televisio puolestaan lähetti tilaisuudet televisioihin kautta maan. Beirutissa etsittiin Jumalaa! Lauluissa kaikui sanoma ”Tietäkööt kaikki kansat, että Jumala on hyvä! Hän on voimallinen. Sinä täytät minut hengelläsi ja annat minulle elämän”.

Egyptiläinen Monir Habib lauloi: ”Jumala on lähellä jokaista, joka Hänen puoleensa kääntyy.” Pastori Raif vakuutti saarnassaan: ”Jumalalla on voima parantaa sielun haavat. Kaikki alkaa sovituksesta, anteeksiantamuksesta. Hän on voimallinen eheyttämään särkyneet perheet, kodit, unelmat. Ilman sovitusta paraneminen ei voi tapahtua. On annettava anteeksi ja saatava anteeksi.”

Vuosisatoihin ei vastaavaa!

Alttarikutsun aikana suuri joukko riensi lavan eteen rukoiltavaksi. Lavan edusta täyttyi, joten myös käytävät täyttyivät esirukousta kaipaavista ihmisistä. Monet itkivät. Myös yleisössä pyyhittiin kyyneleitä. Joukossa oli muslimiperheiden jäseniä. Tulijoita riitti eikä loppua näkynyt. Vastakaiku yllätti Beirutin seurakuntien johtajat. He totesivat, ettei Libanonissa ole nähty vastaavaa tapahtumaa miesmuistiin. Seurakuntalaiset iloitsivat ja ihailivat kristittyjen ennenäkemätöntä esiinmarssia.

Missiokirjoilla kysyntää

Marraskuun loppuun mennessä muutostarinoita sisältäviä missiokirjoja oli tilattu yli 30 000. Lisäksi saman sisältöisiä DVD-levyjä toimitettiin sitä pyytäneille. Jokainen yhteydenotto missiopuhelimeen islamilaisissa maissa on ihme, koska siihen liittyy oma vaaransa. Perhepiiri, aviopuoliso, vanhemmat, naapurit, jopa parhaat ystävät saattavat osoittautua suurimmaksi vaaraksi, jos on kiinnostunut kristillisestä uskosta. Kirjatilauksia tuli myös Libanonin Bekaan laakson pakolaisleireiltä sekä Syyriasta ja Jordaniasta.

Beirutin korkeimman oikeuden tuomari soitti ja tilasi kirjan sekä itselleen että kollegoilleen. Kampanja kävi kuumana sosiaalisessa mediassa, jossa missiomainokset näkyivät. Facebookissa ja nettisivuilla vieraili yli 30 miljoonaa kävijää eri puolilta Lähi-itää.

Hizbollah seurasi

Missio kiinnosti myös Libanonin todellista vallanpitäjää Hizbollahia. Viimeisen illan juhlatilaisuuden lopussa Hizbollahin edustaja kävi kuulustelemassa tilaisuuden juontajaa. Järjestön edustaja tiedusteli, miten missio oli rahoitettu ja kuka oli mission järjestäjä. Näkymätön käsi suojasi tapahtumaa loppuun asti. Keskusteluun tyytyväisenä Hizbollahin edustajat poistuivat juhlapaikalta. Eräs hengellinen johtaja totesi, että Hizbollah haluaa näyttää olevansa rauhanomainen järjestö. Kyse on osin kristittyjen vaikutusvallasta Libanonissa. Konflikti on sunni- ja shiiamuslimien välillä. Normaalioloissa molemmat islamilaiset osapuolet pyrkivät nauttimaan kristittyjen poliittisesta tuesta.

Herätyskokous pakolaisleirillä

Bekaan laakson pakolaisleireillä asuu yli kaksi miljoonaa Syyriasta ja Irakista paennutta pakolaista. Missiotiimimme vei leirin asukkaille talvivaatteita ja ruoka-avustusta. Pistäydyimme eräässä Syyriasta tulleiden pakolaisten teltassa. Isäntä pyysi vieraitaan istuutumaan matoille ja talon tapaan tarjosi maistuvaa kuumaa teetä. Teltassa syyrialaiset kuuntelivat Afganistanin sodassa erikoisjoukkojen upseerina taistelleen Sergein muutostarinaa liikahtamatta.

ISISin lailla hän oli surmannut lukemattomia afgaaneja. Sergei lopetti puheensa. Teltan sisällä vallitsi hiljaisuus. Yksi tiimiläisistämme kysyi: ”Haluaisitteko te kokea saman Jumalan armon ja anteeksiannon kuin Sergei?”

Taivas laskeutui

Tuntui kuin taivas olisi laskeutunut telttaan. Hetkessä pakolaisteltta muuttui temppeliksi. Läsnä olleet aikuiset nousivat seisomaan ja siirtyivät kohti Sergeitä merkiksi, että kutsu oli vastaanotettu. Ensin rukoilimme me, jonka jälkeen he, Ismaelin jälkeläiset, tämän päivän muslimit, vuorollaan rukoilivat.

Sydämeni täyttyi ilolla. He olivat muslimeja ja halusivat tehdä henkilökohtaisen uskonratkaisun. He rukoilivat, että Jeesus muuttaisi myös heidän elämänsä. Pyhä Henki oli tehnyt tehtävänsä. Isäntäväki ei olisi päästänyt meitä matkaan, mutta paluumatka kulki vuorten yli ja Beirutiin oli päästävä ennen pimeän tuloa. Ehkä vielä kerran Jumala johdattaa askeleemme Beirutiin mission merkeissä.

Hannu Haukka, Hani Henein

P.S. Muistathan IRR-TV:n muslimien parissa tekemää evankeliuminjulistustyötä esirukouksin. Voit myös tukea mahdollisuuksiesi mukaan IRR-TV:n evankeliuminjulistustyötä muslimien parissa viitteellä 8853 tästä likistä. Kiitämme Jumalaa ja sinua esirukouksistasi sekä tuestasi Hänen antamansa lähetyskäskyn toteuttamiseksi!