Maailmankuulun evankelistan saksalaisen Reinhard Bonnken työllä oli suuri merkitys IRR-TV:n toiminnalle niin sen alkuvaiheissa kuin jatkuvuudelle. IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka muisteli edesmennyttä evankelistaa suurella lämmöllä Markku Tenhusen haastattelussa IRR-TV:n Itäraportti ohjelmassa.
– Jumala sanoo meille, että kun nämä voidellut ja armoitetut miehet siirtyvät pois ajasta, Hän ei siirry pois. Hän haluaa edelleen toimia.

 

Evankelista Reinhard Bonnke menehtyi joulukuun 7. päivänä Yhdysvalloissa. Kuollessaan hän oli 79-vuotias. Bonnke tunnettiin merkittävänä evankelistajana ja voimallisena evankeliumin julistajana. Hän perusti lähetys- ja evankelioimisjärjestö Christ for all Nations (CfaN) vuonna 1974. Järjestö on tunnettu erityisesti suurien evankelioimistapahtumien järjestämisestä Afrikassa. CfaN:n mukaan suurimman yksittäisen tapahtuman osallistujamäärä on ollut 1,6 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Reinhard Bonnke on julkaissut kirjoja, äänitteitä ja pamfletteja useilla eri kielillä ja myös hänen saarnojaan on käännetty eri kielille. 

Vuonna 1999 Suomessa järjestettiin valtakunnallinen evankelioimiskampanja ”Miinuksesta plussaksi”. Tuon kampanjan aikana oli tavoitteena jakaa kahta Reinhard Bonnken kirjaa 2,3 miljoonaan kotitalouteen. Reinhard oli itse mukana kampanjan aloittamiskokouksessa ja valoi uskoa seurakuntien edustajiin. Mukana oli seurakuntia kaikista kirkkokunnista läpi Suomen ja vajaassa vuodessa kerättiin yli 6 miljoonaa markkaa kampanjaa varten. Kampanjan aikana tuhannet ihmiset ottivat yhteyttä.

Käänteentekevä rohkaisu

Kun Hannu ja Laura Haukka aloittivat medialähetystyötään ja lähettivät radio-ohjelmia Suomesta Neuvostoliittoon, niissä kuului paljon myös evankelista Reinhard Bonnken saarnoja. Hannu tulkkasi saarnat englannista venäjäksi. Saarnat olivat hyvin voimallisia ja tehokkaita. Miljoonat ihmiset kuulivat niitä ja ohjelmista saatiin paljon palautetta.

Bonnkella on myös toinenkin vaikutus IRR-TV:n työhön:

– 20 vuotta sitten, tämä työ oli historiansa suurimmassa kriisissä ja me jouduimme tilanteeseen, jossa olisimme joutuneet lopettamaan tämän työn kokonaan. Reinhard Bonnke vieraillessaan eräässä suuressa kokouksessa, keskeytti saarnansa ja sanoi, että: ”Minulla on sanoma pariskunnalle täällä. Te olette olleet lähetystyössä pitkään ja te olette n. 40-50 vuotiaita. Teidät on yritetty pysäyttää. Älkää pysähtykö! Jatkakaa työtä, älkää pysähtykö”. Ja tämä oli meille valtavan suuri, käänteentekevä rohkaisu siinä tilanteessa, jossa me olimme 20 vuotta sitten. Jumala käytti Reinhard Bonnkea rohkaistakseen meitä, että me emme luovuttaisi, muistelee IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

­– Viime vuosina moni suuri Jumalan mies on siirtynyt ikuisuuteen. Mm. Billy Graham ja nyt Reinhard Bonnke, ja varmasti moni muu. Tulee sellainen mielikuva, että onko niin, että tietty aikakausi on päättymässä, ettei voimalla enää julisteta evankeliumia? En usko ollenkaan sellaiseen. Joosuan kirjassa Jumala ilmoitti Joosualle, että ’Mooses on kuollut. Koska hän on edesmennyt, nouset sinä ja menkää kansana yli ja valloittakaa maa, jonka minä olen teille luvannut’. Ja tässä on kytkös meidän aikaamme ja kaikkiin meihin. Jumala sanoo meille, että kun nämä voidellut ja armoitetut miehet siirtyvät pois ajasta, Hän ei siirry pois. Hän haluaa edelleen toimia ja Hän sanoo meille ’Nouskaa, menkää ja tehkää ja valloittakaa se maa, jonka Minä olen teille luvannut’. Eli julistakaa evankeliumia maailmaan ääriin saakka kaikille kansoille.

Jutun koosti viikon 52 Itäraportti -ohjelmasta

Teija Pesonen

Lähteet: seurakuntalainen.fi, fi.wikipedia.org