Helsingissä järjestetään sunnuntaina 2.6. Elämän marssi -tapahtuma, jolla vastustetaan antisemitismiä ja osoitetaan tukea Israelille. Mukana on edustajia mm. Israelin parlamentista, Israelin Suomen-suurlähetystöstä, Helsingin juutalaisesta seurakunnasta, eduskunnasta sekä kristillisistä seurakunnista.

Elämän marssi käynnistyy 2.6. klo 15 Eduskuntatalolla avajaistilaisuudella, jossa puhuvat Israelin parlamentin, Knessetin, Christian Allies Caucus -ryhmän johtaja Josh Reinstein, Israelin Suomen-suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg, Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik ja rabbi Simon Livson, kansanedustaja, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän pj. Peter Östman, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n pj. Risto Huvila sekä Helsingin Elämän marssin koordinaattori Kari Teittinen. Lisäksi saksalaisen SS-miehen tytär Andrea Werth esittää tilaisuudessa juutalaisyhteisölle julkisen ja symbolisen anteeksipyynnön isänsä tekemisistä.

Marssi kulkee Mannerheimintieltä, Etelä-Esplanadin kautta Etelärantaan ja Tähtitorninmäelle 6.11.1942 natsien käsiin luovutettujen juutalaisten muistomerkille, missä on lyhyt päätöstilaisuus.

Elämän marssi ei ole poliittinen tapahtuma, mielenosoitus eikä evankeliointitilaisuus.

Tapahtuman järjestävät eri Israel-järjestöt yhteistyössä Helsingin juutalaisen seurakunnan sekä kristillisten seurakuntien ja yhdistysten kanssa.

Israel-vastaisuus on lisääntynyt

Elämän marssi -liike syntyi Saksassa vuonna 2007 teologi, aktivisti Jobst Bittnerin ja hänen Charlotte-vaimonsa aloitteesta. Nimensä marssi sai toisen maailmansodan aikana vaelletuista ns. kuoleman marsseista, joille keskitysleirien vangit pakotettiin. Marsseja on järjestetty jo yli 20 maassa ja lähes 400 kaupungissa ympäri maailmaa.

Jobst Bittnerin Elämän marssi -liike järjesti viime vuonna Jerusalemissa Kansojen marssin, joka keräsi tuhansia osanottajia ympäri maailmaa. Mukana marssimassa oli myös IRR-TV:n ryhmä.

Elämän marssien tarkoitus on ollut kunnioittaa holokaustien uhrien muistoa ja pyytää natsien hirmutekoja anteeksi juutalaisilta, jotta kipeät asiat eivät enää kulkeutuisi synkkänä perintönä sukupolvelta toiselle.

Marssien kautta on haluttu nousta vastustamaan myös Israel-vastaisuutta, joka on lisääntynyt Euroopassa. Boikottiliike BSD on kehottanut ihmisiä olemaan ostamatta israelilaisia tuotteita. Irlannissa puolestaan hyväksyttiin alkuvuodesta laki, joka kriminalisoi maahantuonnin Israelista ja maan hallussa olevilta alueilta 200 000 euron sakon tai viiden vuoden vankeuden uhalla.

– Sama antisemitismin henki, joka oli 1930-luvulla, elää yhä. Se vain kohdistuu nyt Israeliin valtiona, sanoo IRR-TV:n juutalaistyön päällikkö Pirjo Karttunen.

Positiivista on se, että Saksan parlamentti hyväksyi vastikään lain, jossa boikottiliike BDS määriteltiin antisemitistiseksi.

Kirkon antisemitistiset juuret

Helsingin Elämän marssin koordinaattori Kari Teittinen sanoo, että myös kirkolla on syvät juuret antisemitistisessä ajattelussa. Edelleen kristittyjen keskuudesta löytyy niitä, joiden mielestä nyky-Israelilla ei ole Raamatun profetioiden ja Jumalan sanan perustaa.

– Kautta vuosituhansien on vainottu juutalaisia, Jumalan valitsemaa kansaa. Tämä kirkkoon pesiytynyt taakka on todella raskas, riippumatta uskonsuunnistakaan. Meidän pitää sanoutua siitä irti, tehdä parannusta, pyytää anteeksi ja ennen kaikkea sen jälkeen toimia kaikin tavoin juutalaisten hyväksi ja kannustaen ja rohkaisten heitä, ja rukoilla rauhaa Jerusalemille.

Yksi tapa osoittaa tukeaan Israelille on osallistua Elämän marssille. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita marssimaan, vaikka vain osan matkaa. Toiveena on, että marssilla olisi mukana myös Suomessa asuvia ulkomaalaisia omien maidensa lippujen kanssa.

Lisätietoa: www.elamanmarssi.fi