Huomenta hyvät työkaverit IRR-TV:llä! 31.3.2020

Tässä pientä purtavaa aamuksi. Anteeksi monisanaisuuteni=)

Kenen kanssa olet liittoutunut?

Ihminen on aina pyrkinyt varautumaan pahanpäivän varalle. Pahan uhatessa, on pyritty toimimaan siten, että pystytään varautumaan tuleviin koitoksiin. On varastoitu elintarvikkeita ja hamstrattu materiaa. Yksi tehokkaaksi osoittautunut tapa vahvistaa omia heikkouksia, on ollut liittoutuminen toisten kanssa.

Maailmassa onkin monenlaisia liittoumia. Jo varhaishistoriallisena aikana suvut, heimot ja kansat liittoutuivat keskenään. Jos heimo oli tunnettu sodankäyntitaidoistaan, mutta samainen heimo oli surkea kaupankävijä, pyrki se liittoutumaan heimon kanssa, joka oli taitava kauppias. Näin molemmat osapuolet vahvistuivat tehdystä liitosta.

Nykyäänkin valtiot solmivat keskenään sotilasliittoja, rahaliittoja, talousliittoja jne. Vaalien alla poliittiset puolueet tekevät vaaliliittoja. Jopa rikollisjärjestöt liittoutuvat keskenään. Liitossa ideana on se, että sen osapuolet sitoutuvat noudattamaan liiton ehtoja, liittolaisuus sekä velvoittaa että hyödyttää siihen osallistuvia.

Liittoja solmitaan myös tavallisten ihmisten välillä. Näistä yleisin liitto on avioliitto, jossa mies ja nainen, kaksierilaista ihmistä liittoutuu keskenään. He täydentävät toinen toistansa ja lupaavat pitää liiton voimassa kuolemaansa asti.

Liitot Raamatussa
Raamatussakin ihmiset liittoutuivat keskenään. Esimerkiksi Jaakob ja Laaban liittoutuivat. Daavid ja Joonatan solmivat keskenään ystävyysliiton. Samoin kerrotaan Israelin kuninkaan Salomon ja Tyyron kuninkaan Hiiramin tekemästä keskinäisestä liitosta.

Tärkein liittosuhde Vanhassa Testamentissa on Jumalan itsensä tekemät liitot. Ensimmäisen liiton Jumala teki Nooan kanssa vedenpaisumuksen jälkeen. Jälleen tulevana kesänä saamme ihastella tuon liiton merkkiä taivaalla. Sateenkaari muistuttaa meille Jumala lupauksesta, hän ei enää koskaan hukuta maata vedenpaisumukseen.

Jumala solmi ikuisen liiton Aabrahamin, ihan tavallisen beduiinin kanssa. Hän lupasi Abrahamille jälkeläisiä yhtä paljon kuin taivaalla on tähtiä. Erikoista tässä oli se, että kaveri lähenteli sataa vuotta ja vaimokin oli jo viettänyt 90-vuotispäiviä, lasta ei ollut syntynyt yrityksistä huolimatta. Jumala osoitti olevansa uskollinen liittonsa täyttämisessä. Aabrahamin tuli uhrata erinäisiä eläimiä, Jumala ilmestyi uhrattujen eläinten keskelle kirkkautena ja tästä jonkin ajan päästä vietettiin Iisakin syntymäpäivää. Liiton merkiksi Aabrahamin tuli ympärileikata poikansa. Näin sai alkunsa Israelin kansa.

Jumala uudisti liittonsa Iisakin ja Jaakobin kanssa. Kaverit, keiden kanssa Jumala liittonsa solmi, olivat kaikkea muuta kuin täydellisiä. He olivat juonittelijoita ja pettureita, mutta Jumala oli liitossaan uskollinen. Myöhemmin Jumala antoi liitonlain Moosekselle Siinain vuorella. Tuokin liitto vahvistettiin uhrein, verta vuodattamalla. Enää liitto ei ollut Jumalan ja yksittäisen henkilön välinen, nyt liitto koski koko Israelin kansaa. Tuon kansan tehtävä oli tuoda maailmaan messias, Vapahtaja.

Israelin kansa oli monella tavalla uskoton sille liitolle, jonka Jumala kansansa kanssa oli tehnyt. He rikkoivat puoleltaan liiton ehtoja, mutta Jumala oli koko ajan omalta puoleltaan uskollinen. Hän kyllä joutui kurittamaan kansaa, mutta hän ei luopunut tekemästään liitosta. Liito oli ja on Jumalan puolelta ikuinen.

Uusi – parempi liitto

Jumala kuitenkin lupasi profeettojensa kautta uuden paremman liiton. Jer.31:31: ”Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton. En tee sellaista liittoa kuin se, jonka tein heidän isiensä kanssa silloin, kun tartuin heidän käteensä viedäkseni heidät pois Egyptin maasta. Sen liiton he rikkoivat, vaikka minä olin ottanut heidät omikseni, sanoo Herra. Mutta se liitto, jonka minä teen Israelin huoneen kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra , on tällainen: Minä panen opetukseni heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämeensä. Niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.”

Jeesuksessa tämä uusi liitto toteutui. Kysymys ei nyt ole enää siitä, kuinka onnistuneita me olemme, vaan kysymys on siitä, että me olemme liittolaisia todellisen Voittajan kanssa. Se, mikä meille on vajavaista, sen hän täyttää. Me olemme liitossa itsensä Jumalan kanssa ja hän on synnin ja kuoleman voittaja. Hän on uhrannut liiton veren meidän puolestamme ja kutsunut meidät hänessä uuteen liittoon itsensä kanssa. Matt 26:27-28: ”Ja hän otti maljan, kiitti ja antoi heille ja sanoi: ‘Juokaa tästä kaikki; sillä tämä on minun vereni, liiton veri, joka monen edestä vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi.” Me emme voi hyvillä teoillamme itseämme pelastaa, mutta Jeesus kutsuu meitä veriliittoon Isän Jumalan kanssa oman verensä kautta, joka on vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi. Se mikä meille on mahdotonta, on meidän liittolaisellemme mahdollista. Gal. 3:14: ”Aabrahamin siunaus tulee pakanoiden osaksi Kristuksessa Jeesuksessa.”

Mitä liitto käytännössä merkitsee?
Uskomalla Jeesukseen, olet liitossa hänen kanssaan. Mitä tämä liitto tarkoittaa käytännössä meidän elämässämme? Uusi Liitto hänen veressään ei rajoitu ehtoollisen viettoon kerran kuukaudessa, tai johonkin yksittäiseen hetkeen, vaan me olemme jatkuvassa liitossa hänen kanssaan. Kun aamulla heräät, sinun ei tarvitse vihaisesti sammuttaa herätyskelloa ja harmitella sitä, että heräät uuteen korona-arkeen. Päinvastoin sinä voit kiittää Jeesusta liittolaistasi ja sanoa: ”Jeesus tule mukaani tämän päivän askareisiin, yhdessä me voitamme, meillä on liitto keskenämme.”

On hyvä näinä erikoisina aikoina muistuttaa itselleen, että me olemme liitossa itsensä Jumalan kanssa: Ps. 103 kehottaa: ”Kiitä Herraa minun sieluni, äläkä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt.” Otan lopuksi kolme asiaa, jonka liitto Jeesuksen kanssa sinulle takaa:

  1. Ensinnäkin: Ps. 103:3: ”Hän antaa kaikki sinun syntisi anteeksi.” Hän on kuollut ristillä sinun puolestasi. Vihollisen sinua syyttäessä tehdyistä tai tekemättömistä teoista, sinä voit sanoa vihollisellesi, että minä olen liitossa Jeesuksen kanssa ja hänen verensä on Golgatalla vuodatettu, minun syntieni puolesta, minä uskon häneen!
  2. Toiseksi: ”Hän parantaa kaikki sinun sairautesi.” Uskomalla Jeesukseen, olet ikuisessa liitossa hänen kanssaan. Avioliitto päättyy, kunnes kuolema meidät erottaa, mutta liitto Jeesuksen kanssa jatkuu. Uskomalla häneen me pääsemme Taivaaseen, jossa ei ole enää kuolemaa eikä sairautta. Siellä ei tarvitse pelätä koronaa, eikä mitään muutakaan. Olemalla liitossa hänen kanssaan, eräänä päivänä terveys on kaikkien häneen uskovien osana. Mutta jo nyt, ikään kuin välähdyksenä tulevan valtakunnan voimasta, hän voi kohdata sinua terveydellä. Sitä saamme häneltä pyytää ja hän tahtoo armossaan meitä auttaa!
  3. Kolmanneksi psalmi jatkuu: ”Hän lunastaa sinun elämäsi turmiosta.” Monen elämä tuntuu luisuvan kohden turmiota, täydellistä tuhoa.  Monilta suomalaisilta työpaikat menee alta, rahat loppuvat, käsillä on taloudellinen paniikki. En lupaa, että velat pankissa muuttuvat saataviksi ja uskomalla Jeesukseen kaikki talousongelmat ratkeavat. Uskallan kuitenkin luvata, että olemalla liitossa Jeesuksen kanssa, saat voiman kohdata elämäsi ongelmat, hän lunastaa sinut turmiosta ja lupaa olla kanssasi jokaisena elämäsi päivänä.

Aamupalalla voit kiittää häntä ravinnosta. Saamme sanoa liittolaisellemme: ”Minä kiitän ravinnosta, jolla ruumiini ravitaan, ravitse sinä minun sieluni ja henkeni.” Kun ryhdyt päivän töihin, saat olla yhteistyössä hänen, liittolaisesi kanssa, hän ei sinua hylkää, eikä sinua jätä. Kotona saat kiittää Herraa perheestäsi ja hänen huolenpidostaan myös sinun perhettäsi kohtaan. Ja vielä illalla nukkumaan käydessäsi voit iloita, että hänen Golgatalla tekemä liitto on vieläkin voimassa. Hänen verensä pesee meidät puhtaaksi kaikesta siitä saastasta ja liasta, joka meihin tarttuu matkan varrella. Me olemme hänessä ja hän on meissä. Meillä on liitto keskenämme!

Siunattua päivää!

Onni Haapala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *