Kampalassa, Ugandan pääkaupungissa järjestettiin joulukuun 9. -14. päivänä 2019 vuosittainen rukous -konferenssi. Sen järjestäjänä toimii pastori Michael Kimulin perustama ja johtama Christian Discipleship Ministries International. Tänä vuonna mukana oli delegaatio Suomesta ja heidän mukanaan oli myös IRR-TV:n kenttäpastori Ari Talja. Hän sai mahdollisuuden kertoa konferenssin osallistujille IRR-TV:stä ja kaupunkimissiokonseptista.

Vuoden 2019 lopulla pidetty rukous -konferenssi oli 12. vuosittainen konferenssi. Konferenssin tämän kertainen teema pohjautui Raamatunkohtaan Matteuksen evankeliumista 16:18: ”…tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita”. Konferenssin anti oli monipuolisesti opetusta, ylistystä ja rukousta. Maan johtavien opettajien ja evankelistojen lisäksi puhujavieraina oli mm. Ugandan presidentin tytär sekä presidentin nimittämä korkea-arvoinen virkanainen, jonka tehtävänä on taistella maan korruptiota vastaan.

IRR-TV:n kenttäpastori Ari Talja sai mahdollisuuden esitellä rukouskonferenssin aikana osanottajille myös medialähetysjärjestö IRR-TV:tä sekä kaupunkimissiokonseptia. Vajaan tunnin mittaisen osuuden aikana Ari kertoi mm. Dar es Salaamin missiosta Tansaniassa. Hän kertoi mission onnistumisesta ja yhteydenotoista kuvien kera. Osion aikana näytettiin myös swahilinkielinen video, jossa näkyi minkälaisia muutostarinoita mission aikana oli esillä Dar es Salaamissa median kautta. Missiokonsepti herätti yleisössä suurta kiinnostusta. Ari Talja antoi samasta aiheesta haastattelunsa myös valtakunnallisille medioille tilaisuuden jälkeen.

Ugandasta virallinen kutsu IRR-TV:lle

Konferenssin loppupuolella oli piispain tapaaminen, johon oli kutsuttu noin 30 piispaa ja johtajaa. He edustivat yhteensä noin 1500 eri seurakuntaa Kampalan alueella. Vastaanotto tässäkin tapaamisessa oli hyvä ja tapaamisen jälkeen Ari Talja saikin vastaanottaa johtajilta yksimielisen virallisen kutsun tulla järjestämään mediamissio Kampalassa. Missiota haluttiin myös mm. Keniaan ja eräs nairobilainen baptistipiispa vetosi:

– Minä olen se makedonialainen mies, joka kutsun sinua tulemaan yli ja auttamaan meitä.

Hirmuvallan alta parantumiseen

Vuonna 1975-79 hirmuhallitsija Idi Amin julisti Ugandan islamilaiseksi valtioksi. Tämä 40 vuoden takainen julistus haluttiin myös rukous -konferenssissa peruuttaa ja julistaa Uganda kristilliseksi valtioksi, vaikka islamin vaikutus on edelleen nähtävissä. Idi Aminin valtakauden jälkeen Uganda on pikkuhiljaa parantunut ja on nykyään yksi Afrikan niistä maista, jolla myös talouselämä menee parempaan suuntaan. Naapurimaihin verrattuna esimerkiksi tieverkosto ja rakennuskanta on paikoitellen parempi. Kiinalaisten rahoitus näkyy Kampalassa. Kiinalaiset ovat investoineet suuria summia Ugandan ja Kampalan alueen infrastruktuuriin. Mm. lentokentän ja Kampalan välinen moottoritie on kiinalaisten lahjoittama.

1990 -luvun loppupuolella WHO ennusti, että vuoteen 2020 mennessä Ugandan väestöstä yli 30 % olisi HIV -positiivisia ja maa tulisi kuolemaan HIV:n ja aidsin aiheuttamiin sairauksiin. Vuonna 1999 pastori John Mulinden perustama Ugandan rukous- ja paastoliike aloitti vuosittaisen rukouspäivän, jossa suurelle stadionille kokoonnuttiin rukoilemaan asian puolesta. Mukaan kutsuttiin myös maan presidentti. He paastosivat, tekivät parannusta menneistä synneistään ja rukoilivat. Tällä hetkellä HIV -positiivisten määrä Ugandassa on laskenut alle 5 %:iin väestöstä. Ugandalaiset uskovat, että tällä vuosittaisella rukouspäivällä on ollut erittäin suuri merkitys tälle dramaattiselle muutokselle, joskin käytännön toimia maassa on myös tehty.

Ugandan missio on suuri rukousaihe

– Ugandan missio on nyt suuri rukousaihe. Meillä on jonossa jo yli kolmekymmentä kansaa, jotka ovat pyytäneet omaa mediamissiota. IRR-TV:llä me pidämme sitä merkkinä siitä, että Jumala tarkoittaa meidän menevän tiettyyn kaupunkiin tai paikkaan, kun seurakunnat ovat sitoutuneita ja haluavat missiota yhdessä. Rukousvastauksena tähän on myös se, että me saamme varat missioon. Yhteenkään mediamissioon ei ole ollut etukäteen varoja 107:ssä kohteessa, mitä tähän mennessä on toteutettu, vaan aina Jumala on ne antanut. Ja jos on tarkoitus, että menemme loppuvuodesta 2021 Kampalaan toteuttamaan tämän mission, niin varmasti Jumala antaa myöskin varat siihen. Pyytäisinkin rukoilemaan Ugandan ja Kampalan puolesta, että Jumala lähettäisi missioon tarvittavat varat, noin 300 000 Euroa  vetoaa Ari Talja.

– Vaikka Ugandan väestöstä on noin 80 % nimellisesti kristittyjä, arvioidaan, että niiden uskovaisten määrä, jotka todella elävät uskoaan todeksi on n. 30 % väestöstä.

Jutun koosti viikon 1 Itäraportti -ohjelmasta (Ohjelma kuunneltavissa radioarkistostamme: https://irrtv.eu/media/radioarkisto/)

Teija Pesonen

Voit tukea IRR-TV:n työtä ja mediamissioita lahjoitussivumme kautta. Lämmin kiitos lahjastasi!