Artikkeli on laadittu Itäraportti -ohjelman pohjalta. Tällöin radiostudiossa olivat keskustelemassa IRR-TV:n juutalaisosaton johtajat Vladimir ja Pirjo Karttunen. Heitä haastatteli viestintäjohtaja Markku Tenhunen.

MARKKU: IRR-TV on tehnyt työtä 30 vuotta vähemmistökieliä puhuvien kansojen parissa! Tervetuloa Vladimir ja Pirjo Karttunen haastatteluun mukaan. Tehän olette pitkän työn tekijöitä ja uranuurtajia täällä Israel-osastolla. Pirjo, milloin Israel-työ sinun osaltasi alkoi?

PIRJO: Työ käynnistyi joskus 90-luvun lopulla, kun Suomen kautta alkoi ns. exodus; paljon venäjänjuutalaisia alkoi muuttamaan silloisesta Neuvostoliitosta Israeliin ja rautaesirippu hajosi. Juutalaiset saivat luvan lähteä Venäjältä kohti Israelia ja Suomen kautta aukesi sitten tällainen silta; oli suoria lentoja Helsingistä Israeliin. Minä tulin siinä vaiheessa mukaan, koska aloimme majoittamaan juutalaisia; heistä osa halusi oleilla muutaman päivän Suomessa.

Siinä vaiheessa minun silmäni oikeastaan aukesivat kokonaan juutalaistyölle. Ymmärsin selvemmin Raamatun profetiat, esimerkiksi Jeremian kirjan luvussa 23, jakeissa 7 ja 8: ”Sentähden, katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin ei enää sanota: ’Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset Egyptin maasta’, vaan: ’Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti ja toi Israelin heimon jälkeläiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin minä olin heidät karkoittanut’. Ja niin he saavat asua omassa maassansa.”

Näin, kuinka tämä profetiahan toteutuu ihan minun omassa kodissani, silmieni alla! Sieltä pohjoisesta maasta, jonne Jumala oli silloin jo liki 2000 vuotta sitten heidät hajottanut, lähti liikkeelle juutalaisia, jotka olivat nyt palaamassa kotiinsa.

Jumala kutsui minut tekemään juutalaistyötä, auttamaan heitä muuttamisessa takaisin kotimaahansa, ja sitten myöhemmin myös kertomisessa heille heidän Messiaastaan, kun siirryin IRR-TV:n palvelukseen.

MARKKU: Minä vuonna sinun työsi täällä alkoi?

PIRJO: Urani IRR-TV:llä alkoi vuonna 2000, mutta en ollut heti mukana juutalaistyössä vaan tein muita työtehtäviä. Muutaman vuoden jälkeen vasta alkoi Israel-työ.

MARKKU: Missä vaiheessa tapasitte Vladimirin kanssa, ja oliko teillä heti yhteisenä näkynä Israel-työ?

PIRJO: Vladimirin ja minut yhdisti oikeastaan yhteinen näky. Vladimir vastasi Pietarin toimistostamme tuohon aikaan, mutta jo sitä ennen hänellä oli ollut oma henkilökohtainen näky juutalaisista. Hän oli järjestäneyt PIetarrissa yhdessä toisten kanssa paljon evankelioivia tapahtumia. Vladimir tuli vähän väliä käymään Keravan toimistolla ja huomasimme, että meillä kummallakin on yhteinen näky. Rakastuimme toisiimme, ja loppu on historiaa.

MARKKU: Minkälaista työtä teette tällä hetkellä? Ja jos katsotaan nyt pitkää jaksoa taaksepäin, niin mitä kaikkea olette tehneet Israel-osastolla ja juutalaisten parissa?

VLADIMIR: Olemme tehneet IRR-TV:llä Israel-työtä monta vuotta. Päästrategiamme on tuoda median kautta esille raamatullisia arvoja ja Israelin merkitystä. Teemme myös mediamissioita Israelissa. Meillä on ollut useita missioita Israelissa; on ollut suurkaupunkimissioita ja myös missioita pienemmissä kaupungeissa. Olemme saaneet kymmeniä tuhansia yhteydenottoja juutalaisilta, joiden kanssa messiaaniset seurakunnat tekevät nyt työtä. Olemme myös luotsanneet useita mediakoulutuksia paikallisille. Tänä päivänä teemme pääsääntöisesti TV-ohjelmia. Tuotamme esimerkiksi ”Israel Tutuksi” -ohjelmasarjaa ja lähetämme sitä eri kanaville näytettäväksi.

MARKKU: Vladimir, mikä sinua kiinnosti Israel-työssä? Onko sinulla juutalaiset juuret?

VLADIMIR: Tein alun perin lähetystyötä Inkerin luterilaisessa seurakunnassa Pietarissa. Minut kutsuttiin sinne radiotyöhön uskoontuloni jälkeen. Sitä ennen olin ollut neuvostojoukkojen armeijan upseerina ja olin kommunisti. Sitten yhtenä päivänä sain käsiini Raamatun, ja se muutti koko elämäni; sain tietää Jeesuksesta, pelastuksesta! Sitten Jumala aukaisi minulle tällaisen ihmeellisen suunnan Israeliin. Jouduin ikään kuin sellaiseen virtaan, jossa menin eteenpäin. Ja se jatkuu edelleen. Elämässä on tietysti ollut myös vaikeuksia ja erilaisia palvelutehtäviä, mutta Jumala on aina avannut vaikeuksienkin kautta ovia. Jos toinen ovi on mennyt kiinni, niin toinen taas on avautunut. Minua on johdatettu eteenpäin.

MARKKU: On hienoa, ettet ole painelemassa siellä ohjuspatteristossa niitä nappuloita, vaan lähdit seuraamaan Jeesusta. On hieno asia, että olet Israel-työssä täällä, johtamassa Pirjon kanssa tätä osastoa. Mennään näihin teidän käyttämiin televisiokanaviin tarkemmin, niitähän on useita.

PIRJO: Kyllä. Kaikkein suurin yhteistyökanavistamme on kaupallinen kanava, KRIK-TV, Venäjällä. Se näkyy koko Venäjällä, kattaen potentiaalisesti 100 miljoonaa katsojaa, näkyen kaapelikanavilla, antennikanavilla, satelliittikanavilla ja tietysti Internetin kautta. Israelissa meillä on Iton-TV -niminen nettikanava, silläkin on puoli miljoonaa seuraajaa, ja ohjelmiamme näkyy siellä. Sitten on ILand-niminen kanava. Lisäksi ovat kristilliset kanavat CBN ja TBN. Edellisten lisäksi on vielä Rostovin kaupungissa näkyvä paikalliskanava, ja sitten on lisää erilaisia nettikanavia. Georgiaan lähetämme Israel Tutuksi -ohjelmia yhdistykselle, joka kääntää ne heidän kielelleen. Tuon kanavan edustajat alkavat myöhemmin esittämään myös Israel Tutuksi -ohjelmia omalla kanavallaan.


MARKKU: Entä radiokanavat ja muut media-alustat?

PIRJO: Slavic Family on yhdysvaltalainen, venäjänkielinen radiokanava, jonka päätoimisto on Portlandissa. Sen kuuluvuusalue kattaa Yhdysvaltojen itä- ja länsirannikot venäjänkielisen kuulijakunnan osalta. Yhdysvalloissa asuu eniten juuri näillä alueilla venäjänkielisiä juutalaisia.

MARKKU:Kuinka paljon maailmassa tänä päivänä on yhteensä juutalaisia?

PIRJO: En tiedä tarkkaan. Israelissa on nykyään n. 8 miljoonaa juutalaista. Yhdysvalloissa on suurin piirtein saman verran, ehkä vähän vähemmän. Jos vähän pyöristetään, niin Venäjällä heitä on vajaa miljoona. Ja totta kai muualla maailmassa myös!

MARKKU: Syy kysymykseeni on se, että usein annetaan ymmärtää juutalaisten olevan ikään kuin maailmaa hallitseva kansa. Loppujen lopuksi he ovat pieni, hajallaan oleva kansa. Teillähän oli myös YouTube-kanava, joka tavoittaa todella paljon ihmisiä?

PIRJO: Kanava on venäjänkieliseltä nimeltään ”Putevoditel”. Se tarkoittaa matkailijaa. Se kiinnostaa myös ihmisiä, jotka eivät ole uskossa. Näytämme siellä mm. Israel Tutuksi -ohjelmia ja muita matkailuohjelmia, joissa on aina myös hengellinen sanoma. Pääsiäisen jälkeen kanavamme kävijäluvut ylittivät 3 miljoonan rajan, ja yhteensä sillä on n.  10 000 vakituista tilaajaa tällä hetkellä. Saamme siitä myös paljon palautetta.

MARKKU: Vladimir, yksi sellainen tehtävä, jonka olen huomannut sinulla olevan, on opettaminen. Olet koulutukseltasi pappi, mutta tarkoitan tässä kohdassa nyt kansojen opettamista.

VLADIMIR: Olen iloinen siitä, että IRR-TV:llä jaamme eri kansoille tällaista hyvää tietoa. Tietysti evankeliumi on kaiken perusta, mutta ei ole kyse pelkästään siitä. Ohjelmiemme kautta taistelemme juutalaisvihaa vastaan. Puhumme siitä, että Israelin kansa on juurikin se Jumalan esikoiskansa, ja juutalaisten Messias on Jeesus Kristus. Hän ei ollut suomalainen tai venäläinen: Hän on juutalainen. Hänen veljensä ja sisarensa ovat juutalaisia! Jumalan armosta me pakanat olemme nyt päässeet tähän samaan sisälle. Jesajan kirjan toisessa luvussa on profetia: ”Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana”

Sitten teksti jatkuu vielä sillä tavoin, että Hän tulee tuomitsemaan pakanakansoja, ja säätää oikeutta monille kansoille.

Ja niin; me eurooppalaiset pidämme itseämme sivistyneinä, kristillisinä… Meillä on paljon kirkkoja ja erilaisia uskontokuntia. Voidaankin kysyä: ” Miksi meillä kuitenkin on jatkuvasti konflikteja ja sotia?” Näen sen niin, että oikean evankeliumin lisäksi meiltä puuttuu yksi tärkeä asia: rakkaus ja kunnioitus juutalaista kansaa kohtaan. Meiltä puuttuu kyky vastaanottaa ja huomioida heidät. Olemme kristillisessä suossa; emme pääse nousemaan Jumalan vuorelle. Käy niin, että yhdestä ongelmasta vain siirrytään toiseen. Kuitenkin, jos otamme tämän tärkeän tiedon vastaan… Tämän saman tiedon, jota ohjelmissammekin on, niin silloin ikään kuin nousemme sinne Jumalan vuorelle. Kuvaannollisesti viemme Siionin vuoren Venäjälle ja muihin paikkoihin, joissa on paljon antisemitismiä kuten Amerikkaan ja Eurooppaan.

Silloin sana Siionista alkaa toimia: ”Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.”

Venäläisen Krik-TV:n johtaja kutsui minut suureen TV-foorumiin Venäjälle. Olin lukenut tästä foorumista, ja olin nähnyt, että sielläkin on paljon juutalaisvihaa. Heitä vihataan ja heidät halutaan karkottaa tai tappaa… Nyt kun Krik-TV:llä näytetään ohjelmiamme, niin huomaamme ilmapiirin muuttuneen siellä rakkaudellisemmaksi.

MARKKU: Eli voidaan todeta, että kansojen opettaminen todella toimii. Teette tosiaan laajasti työtä juutalaisen vähemmistökansan parissa. Minkälaista palautetta olette saaneet? Onko ollut rukouspyyntöjä?


PIRJO: Palautetta on tullut hyvin paljon. Ihmiset kiittelevät. Esimerkiksi juutalainen ”Fjodor” kirjoittaa meille, että ”mielenkiintoisia ohjelmia teillä! Niiden innoittamana olen alkanut lukea sekä Tooraa, että Raamattua ja huomaan niiden sopivan yhteen.”

Sitten eräs henkilö kirjoittaa näin: ”Tutkin Raamattua ja sen historia kiinnostaa. En ole käynyt Israelissa, mutta ohjelmistanne opin paljon.”  Sitten vielä tällainen palaute: ”Vihdoin löysin kanavan, joka kertoo konkreettisesti ja mielenkiintoisesti Jerusalemista. Kiitos teille.” Tällaisia tulee viikoittain, ja sitten tulee myös rukouspyyntöjä. Meillä oli koko pääsiäispyhien ajan ohjelmaa YouTube-kanavalla (ja sillä oli n. 11 000 katselijaa), niin silloin alkoi tulla hämmästyksekseni tällaisia palautteita. Ihmiset pyytävät rukousta taloustilanteen tai ihmissuhteiden puolesta: ”Herra Jeesus Kristus, armahda minua syntistä. Herra pelasta Alexander ja Nikolai.Rukoilkaa Kiiran puolesta, hänellä on selkäydinleikkaus.” Olemme välittäneet myös rukouspyyntöjä eteenpäin kunkin alueen seurakunnille.

MARKKU: Vladimir, olet inkerinsuomalainen. Mitä voit sanoa vähemmistökansoista siltä ajalta, kun asuit Neuvostoliitossa?

VLADIMIR: Olen inkerinsuomalainen. Voisin sanoa inkeriläisten puolesta, että sillä kansalla on tietynlaisia yhtäläisyyksiä juutalaisen kansan kanssa. Ja voidaan puhua myös suomalaisesta kansasta; vasta pari vuotta sitten vietimme itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Inkeriläiset asuivat Karjalan alueella. Monilla heillä oli juutalaisia nimiä. Lähes kaikki kävivät kirkossa ja olivat uskovia. He joutuivat Stalinin ja Leninin vainojen alle. Oli neljä tällaista ”aaltoa”, kun inkeriläisiltä vietiin heidän omaisuutensa ja maa-alueensa. 150 000 inkeriläistä tapettiin. Meistä Karttusista tuli toisen maailmansodan jälkeen ”kansan vihollisia”. Ja ihan Stalinin kuolemaan saakka inkeriläisiä pidettiin vankileireillä. Mummoni kertoi, että hän kohtasi siellä uskovaisia pappeja, ja myös juutalaisia.

MARKKU:Teistä näkyy, että teillä on into juutalaistyöhön. Mistä se into tulee?

PIRJO: Se tulee Jumalan kutsumuksesta. Siitä ei voi vaieta! Se seuraa meitä silloinkin, kun tuntuu siltä, että tekisi mieli vain heittää hanskat tiskiin. Se on sisäänrakennettuna: samalla tavalla kuin ihminen haluaa seurata Jeesusta, kun on Hänet kohdannut. Ja kun on vielä saanut sen etuoikeuden, eli kutsun tiettyyn työhön, niin se nostaa, kantaa ja vie eteenpäin.

MARKKU: Vladimir, millaisella Raamatun jakeella haluat päättää tämän haastattelun?

VLADIMIR:Palaan siihen, että Jumalan Sana lähtee Siionin vuorelta. Se on tärkeää. Vaikka emme pääsisi Israeliin, niin lukekaa Jesajan kirjaa, lukekaa evankeliumeja, Daavidin psalmeja… Nouskaa Siionin vuorelle, siellä on tapahtunut suuria ihmeitä: Juutalaiset saivat Pyhän Hengen lahjan, syntyi ensimmäinen messiaaninen seurakunta, sitten tulivat kristilliset seurakunnat. Niihin sisältyvät Pyhän Hengen lahjat ja pelastus; siinä on kaikki, mitä meistä jokainen tarvitsee. Ilman sitä emme voi elää.

Sanna Kuipers ja Ari Talja

P.S. Haluamme kiittää sydämemme pohjasta kaikkia IRR-TV:n juutalaistyön ystäviä teidän esirukouksistanne ja tuestanne tärkeälle työlle juutalaisen kansan pelastukseksi! Kiitos, että seisotte rinnallamme jatkossakin. Voit tukea työtämme omien mahdollisuuksien mukaan Israel työn viitteellä 5050 tästä linkistä.