IRR-TV toteutti yhdessä noin 400 seurakunnan kanssa kahden kuukauden mediamission vuosina 2018-2019 Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. Missiosanoma levisi kuitenkin koko Etelä-Sudaniin mm. TV:n ja radion välityksellä. Ennen mission alkua maassa oli verinen sisällisota, jossa 400 000 ihmistä menetti henkensä ja useita miljoonia joutui pakenemaan maasta ulkomaille. Mission alkaessa pääkaupunki Jubassa oli edelleen iltaisin ulkonaliikkumiskielto ja väkivallan uhka.

Sovinnon ja anteeksiannon sanomaa julistavassa kristillisessä mediakampanjassa oli järjestäjien iloksi mukana myös Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir Mayardit, joka puhui ennen mission alkua pidetyssä rauhanjuhlassa mm. anteeksiantamuksesta ja missiosta. Puhetta seurasi paikan päällä 500 000 eteläsudanilaista ja kuusi miljoonaa pystyi seuraamaan puhetta suorana radion ja television välityksellä.

Hänen sanomansa oli selkeä: “Rohkaisen kaikkia eteläsudanilaisia viemään eteenpäin sanoman siitä, että meidän tulee antaa anteeksi toinen toisillemme. Kampanjan sanoma kuuluu myös niille, jotka eivät ole siitä kuulleet. Sanomaan tulee suhtautua vakavasti. Antakaamme toinen toisillemme anteeksi. Kaikkien tulisi antaa anteeksi se, mitä ikinä on tehty veljelle ja sisarelle tai vihamiehelle”, presidentti totesi puheessaan.

Tämä sanoma näyttäisi uponneen hyvään maaperään kansan sydämissä..

BBC uutisoi 22.2.2020

Etelä-Sudanin kilpakumppanit Kiir ja Riek löytävät yhteistyösopimuksen

Entinen eteläsudanilainen kapinajohtaja Riek Machar on vannonut virkavalan maan ensimmäiseksi varapresidentiksi sinetöiden samalla rauhansopimuksen, jonka tarkoituksena on päättää kuusi vuotta kestänyt sisällissota.

YLE puolestaan kertoi, että presidentti lupasi puheessaan, ettei Etelä-Sudanin ”rauhaa horjuteta enää koskaan”. Presidentti Mayardit sanoi antaneensa anteeksi Macharille ja pyysi omasta puolestaan anteeksi Macharilta. Mayardit toivoi, että Dinka-heimo ja Nuer-heimo tekisivät samoin.

Arabiankielisen kristillisen uutiskanava CWN Arabic:n tekemä raportti IRR-TV:n järjestämästä mediamissiosta Etelä-Sudanin pääkaupunki Jubaan vuosina 2018-2019. Raportissa on mukana myös IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukan vetoomus Etelä-Sudanin kansalle. Video on tekstitetty suomeksi.

Ari Talja