Evankelioiva missio Itä-Ukrainassa käynnistyi aikataulusta myöhässä joulukuussa. Ensimmäinen 27 000 missiokirjan painos on jaettu sotatoimialueen kyliin ja suurkaupunkeihin ja missiokirjasta on otettu uusi 30 000 kappaleen painos. Valtakunnallisten TV- ja radiokanavien lisäämisen myötä mukaan mediamissioon mission sanoma on levinnyt koko Ukrainaan.  Sotatoimet ovat kiihtyneet miehitetyn alueen rintamavyöhykkeellä tammikuun puolella. Neuvottelut Venäjän, Yhdysvaltain, Naton ja ETYJin välillä päättyivät tuloksettomina. Mikäli suursota ei puhkea alueelle, missiota on päätetty jatkaa maaliskuun puoleen väliin saakka.

Itä-Ukraina, Kuva yllä Hannu: ”Laskimme ainakin sadan ammuksen räjähtäneen tunnin aikana Peskin kylässä”. Mikäli sota laajenee, kuten nyt näyttää tapahtuvan, on täysin mahdollista, että tämä missio jää viimeiseksi mittavaksi tapahtumaksi tavoittaa suuria ihmisjoukkoja Itä-Ukrainassa. Emme tiedä, tuleeko koskaan uutta mahdollisuutta palvella Kristuksen seurakuntaa Itä-Ukrainassa.

Missiotoimisto ja puhelinkeskus sijaitsevat Mariupolin kaupungissa, joka on  vaaravyöhykkeen keskipisteessä noin 15 kilometrin etäisyydellä aktiivisesta sotatoimialueesta. Mariupol on rintamavyöhykkeen suurin kaupunki.

Noin 400 kilometrin mittaisella eturintamalla Ukrainan armeija on jatkuvassa hälytysvalmiudessa. ”Venäjä on koonnut noin 127 000 sotilaan joukot Ukrainan vastaiselle rajalle”, sanoo Ukrainan puolustusministeri Danilov.

Varoituksia Venäjän joukkojen välittömästä tunkeutumisesta alueelle on annettu toistuvasti. Missiossa mukana olevat seurakunnat Mariupolissa ovat neuvoneet jäseniään valmistautumaan mahdolliseen evakuointiin. Mariupolin suurseurakunnan pastori Gennadi Mohnenko ohjeistaa seurakunnan jäseniä: ”Pakatkaa mukaanne laukkuun lämpimät vaatteet, henkilökortti ja ruokaa. Varatkaa autoihin ylimääräistä polttoainetta”

Tietämättä tarkemmin, mitä tulevat päivät tuovat tullessaan merkit kertovat, että aikaa voi olla vähän. Olemme kiihdyttämässä mission kaikkia toimia ja osioita.

Aiemmin Kiovan ja Odessa missioita johtanut pastori ja Itä-Ukrainan avustava johtaja Juri Babinets raportoi: ”Olemme jo toimittaneet 27 000 kappaletta missiokirjaa yhteentoista Itä-Ukrainan kaupunkiin, joista suurimmat ovat: Dnepropetrovsk (Dnepr), Zaporizzia , Harkova, Mariupol, Slavjansk. Pienempiä määriä on toimitettu myös muualle Odessaan, Kiovaan, Tsernivtsiin ja Lviviin. Olemme nyt tilanneet 20 000 missiokirjaa lisää.

IRR-TV ei ole koskaan aiemmin ollut tilanteessa, jossa käynnissä olevan mission aikana olisi ollut välitön uhka suurenluokan sotilaalliseen tunkeutumiseen maahan.


Kuva: sotilaspastorit Gennadi ja Albert ojentavat evankelioivia missiokirjoja Ukrainan armeijan sotilaille maanalaisessa bunkkerissa.


Kuvateksti: Ennalta suunnittelemattomassa pysähdyksessä tähän Nevelskojen pommitettuun kylään oli johdatuksen makua. Annoimme Katjalle ja hänen miehelleen missiokirjan, jossa on 10 muutoskertomusta. Kylään olivat jääneet ainoastaan Katja ja hänen miehensä sekä kadun toisella puolella asuva äiti ja rampa lapsi. Kaikki muut olivat lähteneet sotaa pakoon. Kylässä ei ole ruokakauppaa, sähköä eikä juoksevaa vettä. Kävimme ostamassa avioparille ruokatarvikkeita viereisen kylän kaupasta. Vietimme hetken evankeliumin sanoman äärellä ja ennen lähtöä rukoilimme yhdessä heidän kanssaan.

Tammikuun puolivälissä Euroopan Unionin valvontajoukko (ETYJ) raportoi Venäjän tukemien joukkojen rikkoneen tulitaukoa 343 kertaa alueella, jossa IRR-TV:n ryhmän jäsenet Hannu Haukka ja Andrei Motinga olivat liikkeellä mission merkeissä. Suurin osa tulitaukorikkomuksista on tapahtunut 15 kilometrin päässä missiotoimistosta, joka sijaitsee Mariupolin kaupungissa.

Tarkoitus on jatkaa missiota helmikuun loppuun saakka sotatoimialueen keskeisissä kaupungeissa ja kylissä. Alueella asuu 6 miljoonaa ihmistä.

Taisteluiden kiihtyminen ja täysimittaisen sodan riski on saanut IRR-TV:n kiihdyttämään yrityksiään saavuttaa yhä enemmän ihmisiä. Me tehostamme mission mediapakettia, mutta se tulee maksamaan enemmän kuin, mitä budjetissa on tällä hetkellä rahaa.

Tarkoitus on saavuttaa mahdollisimman paljon ihmisiä hukkaamatta yhtään päivää.

Vaakakupissa on tietoisuus siitä, että meille ei ehkä enää koskaan tule mahdollisuutta palvella Kristuksen seurakuntaa Itä-Ukrainassa sen lähetystyössä samanlaisella laajuudella.

Kuva: Ulkomainokset kuuluvat mediamission ilmeeseen. Yllä näkyvässä kuvassa asennetaan ulkomainostaulua, joka kertoo 35 ottolapsen isästä, Gennadi Mokhnenkosta. Siinä lukee ”Pelastin lapsia helvetistä.” Gennadi on myös seurakunnan pastori ja IRR-TV:n mediamission johtaja sotatoimialueella.

Hannu Haukka

P.S. Kiitos esirukouksistasi ja siitä, että tuet mediamissiotamme Itä-Ukrainan sotatoimialueella. Sinun osuuteesi on ratkaisevan tärkeä. Yhdessä voimme tehokkaasti toteuttaa Itäisen Ukrainan elonkorjuun, johon Jumala on meidät lähettänyt. Voit tukea mahdollisuuksiesi mukaan tätä missiota Itä-Ukrainan mission viitteellä 7595 tästä linkistä: https://irr-tv.fi/lahjoitaLämmin kiitos lahjastasi!