IRR-TV on toteuttanut mittavia suurkaupunkimediamissioita Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja Mustan meren rannalla sijaitsevassa Odessassa. Televisio-ohjelmat ovat mahdollistaneet evankeliumin sanoman viemisen miljooniin koteihin maassa. Vuorossa on Itä-Ukrainan sotatoimialueen noin 6 miljoonaa ihmistä. Mutta pandemia ja Venäjän asevoimien keskittäminen Ukrainan miehitetylle alueelle on estänyt mission käynnistämisen.

Missionjohtajamme on Gennadi Mohnenko. Mariupolin kaupungin seurakunnan pastori Gennadi asuu perheensä kanssa sotatoimialueella. Hän on myös suuren Piligrim lastenkodin johtaja. Kysyimme Gennadilta, mikä on tämänhetkinen tilanne Asovanmeren rannalla.

– Tämä on kahdeksas sodan vuosi täällä Itä-Ukrainan sotatoimialueella. Kuluneen kuukauden aikana olen öisin nähnyt unia ampumisesta ja hyökkäyksistä, itseni ja perheeni vangitsemisesta. Jälleen kerran kiihkeästi laadimme evakuointisuunnitelmia lapsille ja naisille. Miesten kesken me suunnittelemme kaupunkimme puolustamista. Muistelen Suomea ja talvisotaa vuonna 1939. Suomi on esimerkki siitä, kuinka kansa pystyi torjumaan hyökkäyksen, vaikka näytti siltä, että vihollinen tuhoaisi pienen Suomen
muutamassa päivässä.

– Öisin näen painajaisia, ja lastenkodin lasten silmissä näkyy pelko. Eilen kun astuimme ulos, kuulimme tykistön pauhinaa. Venäjän tukemien joukkojen hyökkäyksen uhka on kasvanut päivä päivältä. Varastoimme polttoainetta ja täytämme ruokavarastoja, koska
kokemuksesta tiedämme, että kun laajamittainen hyökkäys alkaa, bensiini ja dieselpolttoaine katoavat huoltoasemilta puolessa tunnissa. Koko pankkijärjestelmä sulkeutuu, viestintä katkeaa ja päivittäistavarat loppuvat kaupoista muutamassa
hetkessä.

Siksi valmistaudumme hätätoimenpiteisiin, mietimme miten naiset ja lapset saadaan evakuoitua sotatoimialueelta. Vihollisen mediassa kerrotaan, että Ukrainassa on meneillään ”sisällissota”. Sisällissotaa tämä ei ole, vaan alueemme on Venäjän armeijan miehittämä. Tämän sodan aloitti Venäjä, ja sitä on kestänyt jo kahdeksan vuoden ajan. Ja nyt on olemassa uhka laajamittaisesta sodasta Ukrainaa vastaan. Pari vuotta sitten kävimme kanssanne raunioituneessa Shirokinon kylässä Asovanmeren rannalla.

Mikä on tilanne Shirokinossa?
– Makuuhuoneeni ja lasten makuuhuoneen ikkunoista on suora näköyhteys etulinjaan. Lapseni näkevät sen herätessä. Nuorin poikani on 13-vuotias. Näistä vuosista hän on viettänyt kahdeksan vuotta sotatoimialueella. Toisin sanoen sota on jo valloittanut suurimman osan hänen elämänkokemuksestaan. Hän ei muista ensimmäisiä vuosia. Siksi sota on ollut osana koko hänen elämänsä ajasta. Kun hän herää, hän katsoo ikkunaan ja näkee heti etulinjan.

Eilen hän kuuli jälleen ampumisen ja tykistön jyrinän. Ikkunat tärisivät. Se tapahtui eilen. Se tarkoittaa, että Shirokinossa käytiin tulitaistelua. Näemme tykistön leimahdukset ja savun ikkunan läpi ja kuulemme taistelun äänet. Samaan aikaan lapset iloitsevat keväästä, pelaavat koripalloa kentällä, juoksevat, heittävät pallon renkaaseen, nauravat tykistön jyrinän alla. Vieläkin tuntuu, että tämä on jonkinlainen painajainen ja me heräämme siitä. Mutta tämä painajainen aina vain pitkittyy.

– Vuoden alusta sen seudun taisteluissa on kuollut jo 27 sotilasta. Kymmeniä on haavoittunut. On myös siviiliuhreja. Kukaan ei osaa arvioida, kuinka moni ihminen on menehtynyt pelkoon ja toivottomuuteen.

Miten on oman terveytesi laita?
– Tällä hetkellä itse sairastan koronavirusta. Pitäisi levätä ja miettiä miellyttäviä asioita, jotta kehon immuniteetti voisi vahvistua.

Nyt on tapaaminen toisensa jälkeen. Mietimme yhdessä evakuointiratkaisuja ja toimia,
jos hyökkäys alkaa meidän suunnalta, ja jos niin käy, miten saadaan lapset, naiset ja vanhukset turvaan.

IRR-TV toteutti mediamission Krimin Sevastopolin satamakaupungissa vuonna 2012.
Miten asiat ovat Krimillä?
– Krimillä asiat ovat huonosti. Miehitettyään Krimin venäläiset unohtivat ottaa huomioon, että Krimin niemimaa on rakenteellisesti ja taloudellisesti ehdottomasti sidottu manner-Ukrainaan ja että Krimillä ei ole lainkaan omaa vettä. Se tulee manner-Ukrainasta.

Ensin miehitettiin Krim ja sitten vaadittiin: ”Antakaa meille vettä. Ratkaiskaa ongelmamme. Jos ette auta, niin miehitämme seuraavan palan maastanne.” Toisin sanoen, se on samaa kuin he murtautuisivat taloosi, valtaisivat yhden huoneen ja sanoisivat: ”Toimita meille vettä ja ruokaa tähän huoneeseen, ja jos et tee näin, valtaamme seuraavan
huoneen talostasi.”

Miten yhteisprojektimme kanala ja kasvihuone jaksavat kaiken keskellä?
– Haluan kiittää teitä Hannu ja Laura sekä kaikkia IRR-TV-tiimiläisiä. Me muistamme teitä joka päivä. Farmimme toimii. On broilereita, on munia, on jopa pari vuohta ja yksi porsas. Työt kasvihuoneessa ovat myös alkaneet. Se on valtavan iso ja upea. Oma paikkansa on myös taimia varten. Kaikki tämä on meille suuri apu sodan aikana.

Kiitos, että olitte ja olette kanssamme, kiitos tuestanne. Teidän lahjoittamillanne autoilla sotilaspastorimme toimittavat ruoka-avustusta ja vettä sotatoimialueen tarvitseville. Nautimme teidän lahjoittamassanne kasvihuoneessa kasvatettuja vihanneksia.

Mitä kuuluu niille sota-alueen pikku seurakunnille, joissa kävimme sinun ja Albertin kanssa?
– Siellä työ jatkuu. Tosiaan he työskentelevät erikoisolosuhteissa, koska valot ja viestintä sammutetaan siellä iltaisin. Suuren hyökkäyksen uhka aiheuttaa näille seurakunnille paljon vaikeuksia. Jotkut ihmiset ovat päässeet muuttamaan pois aavistaen, että jotain kauheata on alkamassa. Silti useimmat ihmiset pysyvät paikoillaan. He ovat väsyneet sotaan, ja he ovat täydellisen apatian vallassa.

Monet sanovat: ”Tapahtukoon mitä tahansa, jos he tappavat niin tappakoot, emme lähde minnekään.” Siksi meillä on siellä paljon töitä. Sotilaspastorimme ja seurakuntamme jäsenet työskentelevät siellä jatkuvasti. Aiomme pian käydä siellä uudelleen tervehtimässä heitä. Sotilailla ei olisikaan aikaa vierailuille, mutta silti he pyytävät meitä tulemaan heidän luokseen. Muutaman viikon kuluttua alkaa tällainen kiertue etulinjassa.
Työtä tulee olemaan paljon.

Gennadi, miten on terveytesi kanssa?
Olen kiitollinen, että muistatte rukouksin. Olen saanut koronaviruksen ja olen ollut kuumeessa viikon ajan. Kolme lastani on myös sairaana. Eristimme vaimoni perheestä,
jotta kukaan tartunnan saanut ei tartuttaisi häntä. Yritämme estää koronaviruksen tarttumisen häneen, koska hän on ollut sairaana monta vuotta ja hänen immuniteettinsa on hyvin heikko. Meillä ei ole käytännössä vielä aloitettu rokotuksia.

– Kiitämme esirukouksista. Terveiset rakkaalle Suomelle. Vielä kerran haluan sanoa, että kansanne historia on loistava esimerkki meille jopa vuosikymmenien jälkeen.

MEDIA MISSIO
IRR-TV:n edelliset mediamissiot  kohdistuivat Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ja Odessan satamakaupunkiin. Televisiomedian välityksellä evankeliumi tavoitti miljoonia
koteja maassa. Itä-Ukrainan sotatoimialueen missio tavoittanee noin 6 miljoonaa ihmistä.
Mission sanoma on sovitus. ”Jumala kehottaa meidän kauttamme… antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa.” (2. Kor. 5:19–20)

Mediamission oli määrä alkaa vuonna 2020. Pandemian takia mission ajankohtaa on siirretty. Saimme valmiiksi kaikki missiossa tarvittavat muutostarinat televisiota ja missiokirjaa varten. Mikäli tilanne sallii, missio voi alkaa syksyn 2021 aikana.

Hannu Haukka
IRR-TV:n toiminnanjohtaja

P.S. Lämmin kiitos esirukouksistasi lähetystyömme puolesta! Voit mahdollisuuksiesi mukaan tukea IRR-TV:n medialähetystyöhön tästä linkistä.  Lämmin kiitos esirukouksistasi ja mahdollisesta tuestasi!