Joosuan kirja puhuu siitä, että matkallamme luvattuun maahan, tässä maallisessa elämässä ei ole aina helppoa. Matkallemme osuu iloja, aurinkoisia päiviä mutta myös haasteita, koettelemuksia ja suruja. Israelin kansan taavoin, mekin koemme väliin runsautta, väliin sairautta, uskon puutetta ja taisteluita.

Matkaopas selviytyjille
Joosuan kirja on matkaopas selviytyjälle. Kirja alkaa merkillisellä Jumalan puheella sotapäällikkö Joosualle. Puhe sisälsi kolme merkittävää sanaparia. Ne olivat voimakkaita kehoituksen sanoja Joosualle:
1) Joosus, ole luja ja rohkea
2) Joosua, älä säikähdy, älä arkaile
3) Joosua, minä en jätä sinua, enkä hylkää sinua

Kolme kertaa sanottu
Jumala toistaa sanat ”ole luja ja rohkea” kolmeen kertaan. Kun Jumala toistaa asiansa kaksi tai kolme kertaa saman puheen aikana, on hyvä syy kuunnella tarkasti. Syy, miksi Jumala sanoi Joosualle ”ole luja ja aivan rohkea,” löytyy kansan lähihistoriasta. Neljäkymmenta vuotta sitten kansa oli tullut saman luvatun maan rajalle ja olivat pelon vallassa nouseet kapinaan ja sanoneet ”vie meidät takaisin erämaahan, takaisin Egyptiin.”

Ei turhia sanoja
Jumalan kehoitus Joosuallle ei ollut turhaa puhetta. Jumala kehoitti Joosuaa noudattamaan tarkoin, mitä Mooses oli sanonut. ”Älköön tämä laki poistuko suustasi vaan tutkiskele (mietiskele) sitä päivät ja yöt…” Tätä tutkiskelua voidaan kuvailla sanoin ”syvällinen, huolellinen miettiskely siitä, mitä Jumala tahtoo sanoa.” Jumalan käyttämä sana Joosualle tarkoitti, että Joosuan tuli lukea Jumalan sanaa, ja uskoa, mitä hän luki, omaksua, soveltaa ja totella Jumalan sanaa.

Jumalan sanan tutkiskelu on pohja, perustus kaikelle, mitä tarvitsemme kestääksemme ja voittaaksemme uskon elämässä. Opettelemme tuntemaan Jumalan henkilökohtaisesti ja vaeltamaan Hänen seurassaan. Me opettelemme kuuntelemaan Häntä ja sitä kautta myös käytöksemme muuttuu sekä
myös tapa, jolla elämme ja toimimme työelämässä.

”Tutkiskelu” edellyttää, että me keskitämme huomiomme Jumalaan ja suljetaan kaiken muun pois. Emme ajatele muita asioita. Kuunteleminen on tärkeätä – ei niinkään puhuminen.

Kestovoimaa
Jumala sanoi Joosualle: ”Ole rohkea.” Se tarkoittaa henkemme ja mielemme laatua, joka antaa voiman kohdata vaaran, vastustuksen, elämän suurimmatkin haasteet ilman pelkoa, päättäväisesti, menettämättä sisäistä rauhaamme. Se, että Jumala kehoitti Joosuaa kolmeen kertaan peräkkäin ”Ole rohkea ja luja”, paljastaa jotain edessä olevasta koettelemuksen suuruudesta ja mittasuhteesta.

Joudumme kasvotusten haasteen kanssa, johon meidän inhimmilseet resurssimmeja voimavaramme eivät riitä.. Näin se oli Joosuan elämässä. Hän
seisoi Jerikon jättikokoisten muurien edessä. Vastaavan haasteen eteen hän ei ollut koskaan joutunut. Jokainen kivi saarnasi, ”tätä linnaketta et voi voittaa!”

Jokainen meistä kohtaa omat Jerikomme. Ne tulevat vastaan jokaisen elämässä. Ensireaktiomme saattaa olla pelko. Jerikomme edessä me huokaamme ”Jumala, mitä nyt? Ei kai! Miksi näin? MIten tämä päättyy?” Kysymyksiä riittää. Sinunkin Jerikosi huutaa: ”mahdotonta! Nämä muuurit eivät koskaan kaadu! On turha yrittää! Luovu ja peräänny!”

Jumalan puhe Joosualle oli selvä: ”Valmistaudu! ” Päätä jo tässä vaiheessa, että sinun luottamuksesi on ankuroitu Jumalan sanaan. ”Ole rohkea ja luja” tarkoittaa, että et anna sijaa pelolle. Päätä keskittyä sydämessäsi ja mielessäsi siihen, kuka Jumala on. Mitä HÄN tahtoo tehdä sinun elämässä.
Luota Jumalan sanan lupauksiin. Jumalan sana ei koskaan petä eikä koskaan horju. Jumalan sanan lupaukset ovat ikuisesti voimassa. Eräpäiviä niillä ei ole.

Jerikosi taistelussa, taivaallinen Isäsi on sinun kanssasi. Jumala, sinä sanoit Joosualle, että et häntä hylkää, etkä häntä jätä. Joosuan kautta sanot myös minulle ”En sinua hylkää, enkä sinua jätä”. Olet sama Joosuan Jumala myös minun elämässä! Olet sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Sanoit, että taivas ja maa katoavat, mutta sinun sanasi eivat
koskaan katoa.” Kiitos, että se koskee myös minun elämääni!

Hannu Haukka
IRR-TV:n toiminnanjohtaja