Juutalaisia nuoria uskoon kesäleirillä

Heinä-elokuun vaihteessa Tuupovaarassa pidetty leiri muutti monen Suomeen viikoksi tulleen juutalaisen nuoren elämän. Kovat sydämet sulivat rakkauden voimasta ja moni löysi uskon Messiaaseen.

IRR-TV:n juutalaistyön osaston, Pohjois-Karjalan Exodus ry:n ja Pietarin messiaanisen Isän sydän -yhteisön järjestämä leiri houkutteli Tuupovaaran kauniisiin maisemiin 25 nuorta Venäjältä, Ukrainasta ja Israelista. 14–27-vuotiaista osallistujista noin puolelle uskonasiat olivat vieraita. Seurakuntanuorten ilo Jumalassa luonnollisena osana elämää tarttui kuitenkin nopeasti myös ei-uskoviin nuoriin.

Leirillä oli mukana opettamassa myös nuoria, jotka olivat itse leiriläisinä Joensuussa vuosi sitten. Opetus perustui pääsääntöisesti juutalaisille tarkoitettuun Alfa-kurssiin. Lisäksi leirillä pidettiin ylistys- ja rukoushetkiä.

Sovinnon kyyneleet

Tuupovaaran kirkossa itkettiin sovinnon kyyneleitä.

Leiriviikon ohjelmaan kuuluivat myös flash mob -esitys Tuupovaaran keskusaukiolla sekä Tuupovaaran kirkossa ja Kiteen vapaakirkon uusissa tiloissa pidetyt yleisötilaisuudet, joissa suomalaiset saivat tutustua leiriläisiin. Kyyneliltä ei vältytty, kun venäläisten sotilaiden jälkeläiset pyysivät Tuupovaaran kirkossa suomalaisten sotilaiden jälkeläisiltä anteeksi ja halasivat kirkkoväen läpi.

– Se oli todella yhdistävä ja haavoja parantava tapahtuma. Vaikka oli kyse juutalaisten leiristä, niin se kosketti myös suomalaisten ja venäläisten suhteita, sanoo IRR-TV:n juutalaistyön osaston päällikkö Pirjo Karttunen.

Rauhoittumista luonnon helmassa

IRR-TV on järjestänyt Venäjän juutalaisille suunnattuja leirejä 2000-luvun alkuvuosilta saakka. Karttusen mukaan leirien tarkoitus on tutustuttaa ihmisiä Jeesukseen, juutalaisten Messiaaseen, ja antaa heille samalla mahdollisuus rauhoittua luonnon helmassa.

– Kun ihmiset pääsevät pois arjen kiireestä, heillä on aikaa keskittyä hengellisiin asioihin, Karttunen sanoo.

Hiljaisuus ja rauha ovat monelle lääkettä. Poikansa ja sukulaispoikansa kanssa Tuupovaaraan tulleelle Jekaterina Sumrovalle leiri oli kaivattu rukousvastaus.

– Asumme hyvin jännitteisessä paikassa Israelissa. Viimeisten kahden kuukauden aikana meihin on kohdistunut paljon raketti-iskuja. Sydämeeni tuli suuri kaipaus päästä yksinäisyyteen ja viettämään aikaa Jumalan edessä. Suomi on mielestäni paras paikka olla henkilökohtaisesti yhteydessä Jumalaan, kuin paratiisi. Ja jos sen voi tehdä yhdessä Jumalan perheen kanssa, niin se on fantastista.

Rakkaus sulattaa kovia sydämiä

Moni leirille osallistunut on iloinnut lämpimästä ilmapiiristä ja hyvästä yhteishengestä.

– On hyvin tärkeää, ettemme vain saarnaa ja opeta, vaan osoitamme ihmisille eri tavoin rakkautta, välittämistä ja huolenpitoa, Pirjo Karttunen sanoo.

Kaatosade ei estänyt nuoria pitämästä flash mob -esitystä Tuupovaaran keskusaukiolla.

Leirin ilmapiirillä on ollut ihmeellinen vaikutus osallistujiin. Moni kova sydän on pehmentynyt viikon aikana. Tuupovaaran leirillä irokeesipäinen, nyrpeä nuori mies oli alun vastahankaisuuden jälkeen innokkaasti mukana kaikessa toiminnassa – jopa tanssillisessa flash mob -esityksessä. Uskonnollisessa perheessä kasvanut nuori nainen puolestaan koki, miten katkeruus suli sydämestä, ja iloitsi siitä, että hän löysi Jumalan, johon voi turvata aina.

Karttunen sanoo, että yleensä suurin osa leiriläisistä haluaa kohdata Jumalan. Niin kävi tälläkin kertaa. Leirin jälkeen paikallisseurakunnat pitävät uskoontulleista huolen.

Jeesus on vaikea pala israelilaisille

Vaikka Jeesus kiinnostaa nykyään monia juutalaisia nuoria, on evankeliumi vaikea asia varsinkin Israelissa uskonnollisissa perheissä kasvaneille.

– Heillä on usko, että Jumala on ja toimii, mutta se, että Jumala tuli ihmiseksi maan päälle Jeesuksen kautta, on heille todella vaikea asia, Jekaterina Sumrova kertoo.

– Uskon, että Jumala on uskollinen omalle kansalleen ja tekee työtä erityisellä tavalla heidän parissaan. Itse haluan rakkauden ja tekojen kautta osoittaa uskoa ja tuoda israelilaisia nuoria Jeesuksen luokse.

Toivoa ahdistuneille nuorille

Venäjällä juutalaiset nuoret ovat puolestaan melko maallistuneita. Pirjo Karttunen sanoo, että joidenkin leirille tulevien nuorten motiivina on toive päästä länteen, sillä moni on ahdistunut Venäjän poliittisesta tilanteesta.

– Monet nuoret kokevat, ettei heillä ole tulevaisuutta. Senkin vuoksi pidämme leirejä; kerromme, että tulevaisuus on, asui ihminen missä vain.

– Koemme, että nyt on varsinkin uuden sukupolven aika. Elämme viimeisen sadonkorjuun aikaa, kun Jeesus kutsuu luokseen kaikkia nuorista vanhuksiin.

Haluatko tukea juutalaistyötä?

Lahjoita tästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *