IRR-TV:n ohjelmapäällikkö on Ari Taljan haastattelussa iRaportti -ohjelmassa.

IRR-TV tuottaa vuosittain noin kymmentä kristillistä TV-sarjaa AlfaTV -kanavalle. Lisäksi ulkomailta saamiamme kristillisiä ohjelmasarjoja ovat mm. Kosketuskohta ja John Ankerbergin tuottama Vastauksia etsimässä -sarja. IRR-TV:n tuottamassa iRaportti -ohjelmassa ohjelmapäällikkö on Ari Taljan haastateltavana 4.4. AlfaTV:llä esitetyssä ohjelmassa.

Ari: Hyvät katsojat, olette lämpimästi tervetulleita iRaportin pariin, joka kertoo kansainvälisestä medialähetystyöstä. Tänään meillä on vieraana medialähetysjärjestö IRR-TV:n ohjelmapäällikkö. Näin pandemian aikana TV:n katselumäärät ovat kasvaneet. Tilastokeskuksen vuonna 2017 tekemän raportin mukaan 60-90 prosenttia yli 55 -vuotiasta katselee televisiota päivittäin. IRR-TV ostaa aikaa valtakunnalliselta Alfa-TV kanavalta, ja tuottaa kristillisiä ohjelmia ruutuun Alfa-TV:lle. Ohjelmat näkyvät pääsääntöisesti sunnuntaisin, mutta myös juhlapyhinä kuten pääsiäisen ja joulun aikaan. Mikä kristillisten ohjelmien tarkoituksena on ja mihin niillä pyritään?

Mikko: Tarkoitus on tehdä ilosanoma tutuksi kaikille suomalaisilla ja myös sanoma Jeesuksesta. Haluamme  tehdä ohjelmia jotka opettavat, evankelioivat ja myös varustavat uskovia. Teemme myös sellaisia ohjelmia, joita kuka tahansa voi katsoa helposti eli ohjelmia joissa on hyvät arvot. Kukaan tuskin pystyy kiistämään sitä, että näissä ohjelmissa on hyviä arvoja, joista myös länsimaalainen ihminen haluaa pitää kiinni. Tällaisia arvoja ovat mm. lähimmäisen rakkaus, toisten ihmisten rakastaminen ja muu hyvän tekeminen.

Ari: Kristillisten ohjelmien ei tarvitse kuulostaa elämälle vierailta vaan ne voivat olla mukana elämän arjessa.

Mikko: IRR-TV tekee kristillisiä ohjelmia, jotka eivät käsittele vain jonkin yksittäisen kirkkokunnan asioita. Haluamme keskittyä yhdistäviin tekijöihin, joista olemme samaa mieltä. Näin jokainen pystyy katsomaan niitä taustasta riippumatta.

Ari: Jos ajatellaan yleisiä katsojalukuja Digitalla, niin meillä on ollut joinakin viikkoina jopa yli miljoona viikoittaista katsojaa AlfaTV:llä. Ohjelmakategoriat ovat melko laajoja, kun ohjelmistossa on Jumalanpalveluksia, keskusteluohjelmia, konsertteja, perheohjelmia, uskoa puolustavaa sisältöä, lähetystyötä ja paljon muuta. Millä perusteella kategoriat valitaan?

Mikko: Tarkoituksenamme on tarjota ohjelmia mahdollisimman monelle elämän eri osa-alueelle. Usko ei ole vain viikoittaista kirkossa käymistä. Uskovatkin elävät samalla tavalla normaalia arkielämää kuten muutkin. Siksi meillä on monenlaisia ohjelmia. Toki meillä on ollut monenlaisia muitakin hyviä ohjelmia. Mielellään tekisimme myös uusia ohjelmia. Meillä on myös paljon hyviä ohjelmaideoita. Olemmekin jo suunnitelleet monia uusia ohjelmia varastoon.

Nyt lauletaan -ohjelmasarja rohkaisee katsojia laulamaan mukana.

Ari: Esimerkiksi Astu tarinaan -ohjelmia on tuotettu jo kymmenen vuotta ja niissä on vieraillut satoja eri ihmisiä. Mitä voisit kertoa tästä tuotannosta?

Mikko: Olen saanut itse olla mukana pari vuotta. Tuotimme yhteensä 250 jaksoa. Nyt ohjelmasarja on päättynyt. Tilalle tulee jotain muuta. Joukossa on ollut suomalaisia vaikuttajia puhumassa omasta elämästään ja uskostaan. Ohjelmissa on vieraillut poliitikkoja, muusikkoja, uutisten lukija ja monen muun alan ihmisiä. Olemme saaneet sarjasta hyvää palautetta. Aina ratkaisevaa ei ole palautteen määrä sähköpostissa, vaan se mitä ohjelmasta kuulee. Poikkeuksetta ohjelmavieraamme ovat tienneet tämän sarjan jo etukäteen.

Astu Tarinaan -ohjelmasarjan jaksossa Markku Tuppurainen haastattelee europarlamentaarikko Laura Huhtasaarta

Ari: Mitä muuta voisit kertoa kristillisistä ohjelmasarjoista?

Mikko: Meillä pyörii Nyt lauletaan -yhteislaulu ohjelma kerran kuukaudessa, josta nähdään myös uusintoja. Koko kansan kirja – ohjelmasarjassa käydään läpi Raamatun kerrontaa. Kosketuskohta on opetusohjelmasarja. Pääsiäisen aikaan kanavalla nähdääb laadukkaita evankeliumiohjelmia. IRR-TV tuottaa AlfaTV:lle myös Nina Åströmin pääsiäiskonsertin.

Nina Åströmin pääsiäiskonsertti

Ari: Tällä konsertilla on suuri merkitys sellaiselle ihmiselle, joka miettii pääsiäisen merkitystä. Samalla meillä on katse jo tulevaisuudessa. Mitä voit kertoa ensi syksyn tuotannosta?

Mikko: Meillä on tulossa Suomen ensimmäinen kristillinen game show -ohjelmasarja eli ison mittakaavan Raamattu tietokilpailu. Emme kopioi tätä formaattia muilta kanavilta vaan meillä on oma formaatti, joka tulee olemaan kiva yllätys katsojille. Tulossa on myös parisuhteeseen liittyvä ohjelmasarja sekä sarja, jossa käydään läpi erilaisia riippuvuuksia. Tulossa on myös Samassa veneessä -retkeilyohjelma, jossa tutustutaan erilaisiin retkeilypaikkoihin ja kristillisiin seurakuntiin vesireitin varrella. Meillä on toivottavasti tulossa myös suuri joukko muita uusia ohjelmia. Tässä vaiheessa sanon toivottavasti, koska ohjelmien tekeminen ei ole ilmaista. Monesti se vaatii ison työryhmän. IRR-TV ostaa ohjelma- aikaa AlfaTV:ltä.

Ari: Olemme saaneet myös muista ohjelmista palautetta. Mitä voisit kertoa siitä?

Mikko: Kaikkein eniten mieltä lämmittää juhlapyhien aikana näytetyistä ohjelmista saatu palaute. Sitä tulee valtavat määrät. Silloin suurempi osa Suomen kansasta katsoo myös kristillisiä ohjelmia ja tulee kosketetuksi. Usein he ovat juuri niitä, jotka ei välttämättä muuten katso kanavaa.  Ihmiset pitävät perinteisistä ohjelmista ja siitä, että muistutamme koatsojia siitä, mikä on pääsiäisen ja joulun sanoma. Olemme ainoa kanava joka näyttää tällaista ohjelmistoa.

Ari: Moni katsoja ei varmasti tule ajatelleeksi sitä, miten paljon ohjelman tekeminen vaatii resursseja. Osaisitko heittää arvion siitä, mitä yksi puolen tunnin ohjelma maksaa, jossa on mukana pari vierasta?

Mikko: Kyllä se on muutamia tuhansia euroja sisältäen ohjelma-ajan ja tuotantokustannukset. Sitten kun lähdemme puhumaan konserteista, niin kyllä se on 10 000 euroa ja siitä ylöspäin. Jokainen Euro on arvokas tuki kristillisten ohjelmien tuotantoon.

Suomen 100 -vuotisjuhlatapahtuma Senaatintorilta taltioitiin suorana lähetyksenä AlfaTV -kanavalle.

Ari:  Palautetta voi laittaa sähköpostilla. Jos katsot iRaportti -ohjelmaa ensimmäistä kertaa ja mietit mikä on IRR-TV, voit tilata itsellesi ilmaisen Itäportti -lehden tästä linkistä. Sen kautta pääset tutustumaan mm. IRR-TV:n tekemään arabi-, venäjän- ja juutalaistyöhön, sekä kotimaan valtakunnalliseen missioon. Missio 2022 tulee näkymään iltaisin joka päivä AlfaTV -kanavalla. Kiitos haastattelusta Mikko. Tähän on hyvä päättää.

Jos haluat katsoa IRR-TV:n tuottamia kristillisiä ohjlmia käsittelevän iRaportti -ohjelman kokonaisuudessaan, löydät ohjelman tästä linkistä

Lämmin kiitos esirukouksistasi tuestasi IRR-TV:n kristillisten ohjelmien tuottamiseksi AlfaTV:llä. Jos kiinnostuit ohjelmista, voit vierailla osoitteessa: irrtv.fi/lahjoita ja viitteellä 2231 voit antaa lahjasi IRR-TV:n kristillisten ohjelmien tuottamiseksi valtakunnalliselle AlfaTV -kanavalle.

Ari Talja