IRR-TV on tehnyt jo reilun 20 vuoden ajan yhteistyötä satojen eri seurakuntien kanssa Venäjällä. Monet länsimaiset tiedotusvälineet eivät kerro suoraan Venäjän uskonnonvapaustilanteesta, joten IRR-TV haluaa tuoda suomalaisten tietoon sitä todellisuutta, jossa suuren naapurimaamme kristityt elävät. Liitteenä lyhennetty versio hiljattain saamastamme kirjeestä Kalugan alueen piispalta ja yhteistyöseurakuntamme pastorilta Albert Radkinilta.  Kirje on kirjoitettu kesällä 2020.

Hyvää päivää rakkaat ystävät! Nimeni on Albert Radkin ja toimin piispana sekä pastorina ”Slovo zizni”-seurakunnassa. Monet teistä rukoilettekin jo Kalugan seurakunnan tilanteen puolesta. Olemme seurakuntana käyneet läpi oikeusprosesseja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Meitä ei jätetä rauhaan. Paikalliset viranomaiset ja luultavasti myös Venäjän salainen palvelu eivät salli meidän pitää jumalanpalveluksia.

Pyysimme esirukousta aiemmin 17. maaliskuuta 2020, jolloin Kalugan lääninoikeudessa pidettiin oikeudenkäynti. Siellä julistettiin meitä koskeva päätös. Kanteen tekijänä oli Kalugan syyttäjänvirasto, joka vaati seurakuntarakennuksemme purkamista. Kyseessä on entinen kuntokeskuksen rakennus, jonka ostimme v. 2000 Kalugan läänin järjestämässä huutokaupassa.

Syyttäjänvirasto vaati, että palautamme rakennuksen alkuperäiseen kuntoonsa. Rekisteriotteen sisältämä tekninen osa on muuttunut vuosien aikana useita kertoja, koska olemme remontoineet ja viimeistelleet paikkoja seurakuntarakennuksessa.

Olemme rakentaneet seurakuntarakennusta pikku hiljaa siitä lähtien, kun ostimme sen. Kaikki paikalliset tiesivät siitä. Monet paikallisista ihmisistä auttoivatkin meitä, toiset tekivät töitä ja toiset toivat tiiliä jne. Rakensimme kirkkorakennusta voimiemme mukaan, toivoen, että seurakunnalla olisi paikka jumalanpalvelusten järsestämiselle.

Siirsimme tontin ja seurakuntarakennuksen virallisen rekisteröidyn nimen alle sen jälkeen, kun vuonna 2014 kaupungissa tuli voimaan uudet rakennussäännöt. Saimme teknisen tarkastuksen virastolta kolme lupadokumenttia: yksi seurakuntarakennusta ja kaksi kappelirakennusta varten. Toteutimme kaikki toimenpiteet lain ja oikeuden vaatimalla tavalla.

Mutta 17. maaliskuuta 2020 tuomari julisti päätöksensä. Syyttäjänvirastolla oli kaksi vaatimusta. Ensiksikin seurakuntarakennus piti purkaa ja palauttaa sen alkuperäiseen kuntoon; toiseksi seurakuntarakennuksen käyttäminen piti lakkauttaa siihen saakka, kunnes se olisi palautettu vuonna 2000 vahvistettujen teknisten tietojen mukaiseksi.

Omassa päätöksessään oikeus vältti kaikkien virallisten asiapapereiden käsittelyä, vaikka toimitimme heille kaikki tarvittavat asiapaperit. Oikeuden päätös on seuraavan lainen: Ulitsa Nebesnaja 7:ssä sijaitseva rakennus oli aiemmin kuntoutuskeskuksen keskeneräinen rakennus. Lain mukaan se ei kuulu uskonnollista  tarkoitusta varten. Vetosimme lakiin ja presidentin määräykseen, jonka mukaan uskonnollisiin toimituksiin tarkoitetut rakennukset on kunnostettava vuoteen 2030 mennessä. Meillä on siis kymmenen vuotta armon aikaa.

Oikeusistuin mitätöi presidentin antaman määräyksen ja lakitekstin. Se ei ottanut huomioon virallisia asiapapereita eikä ihmisten antamia todistuksia. Minulta kysyttiin: mihin tarkoitukseen te käytätte rakennusta? Vastasin, että seurakuntarakennuksena tietysti. Rakensimme sen siihen tarkoitukseen. Ihmiset uhrasivat omista varoistaan toivoen, että Kalugassa olisi seurakuntarakennus – ainoa evankelinen kirkko Kalugassa. Oikeus julisti meille kuitenkin kielteisen päätöksen.

Emme tienneet, mitä voisimme tehdä. Toisaalta päätöksessä oli kyse kuntoutuskeskuksen rakennuksesta, joka oli kooltaan 1000 neliömetriä. Nykyinen kirkkorakennuksena toimiva katedraali on kooltaan 1880 neliömetriä. Se on täysin erilainen rakennus, joka sijaitsee myös eri tontilla, kuin se, mikä oli rakennettu alun perin toista tarkoituksia varten.

Ulosottomies soitti minulle  11. kesäkuuta 2020. Ulosottomies Lihatshjov saapui paikalle, joka hoitaa erityisen vakavia tapauksia. Meillä on ympärivuorokautinen videovalvonta. Saatoin hänet toimistooni, jossa tarjosin hänelle teetä ja kahvia. Olimme tavanneet jo aiemmin. Hän oli käynyt täällä useamman kerran. Olin ollut aina ystävällinen hänelle. Kun Istuuduimme, hän ojensi minulle asiapaperin, joka velvoitti meitä toteuttamaan oikeusistuimen päätöksen viiden päivän kuluessa. Kun allekirjoitin paperin, kysyin samalla, mikä kirkkorakennuksistamme pitäisi sulkea? Meillä on kaksi kappelia, joihin meillä on tarvittavat asiakirjat. Merkintöjen mukaan rakennus 1A on kirkkorakennus ja kappelit on merkitty tunnuksilla 1Б ja 1B.

Ulosottomies sanoi, että meidän olisi täytettävä tämä vaatimus. Myöhemmin saimme tietää, että tämä ulosottomies kääntyi Kalugan läänin koko ulosottoyhteisön johtajan puoleen. Luen tämän asiapaperin. Kyseessä on virallinen selvitys, joka on kirjattu 18. kesäkuuta 2020.  Ulosottomies pyytää lähettämään luokseni aseistettuja erikoisjoukkoja. Päätimme julkaista tämän asiapaperin. Siihen on kirjoitettu, että erityisjoukkoja tarvitaan määräyksen täytäntöönpanoa varten. Hän kirjoittaa: ”…toimeksiannon toteuttamisen aikana on mahdollista, että syntyy vastarintaa. Tämän perusteella pyydän lähettämään seitsemän aseistettua erikoisjoukkojen jäsentä ulosottomiesten turvallisuutta takaamaan.” He vaativat seitsemän miestä puolustamaan itseään minua vastaan, kun kyse on papista, pastorista tai piispasta!

En tiedä, mitä he näkevät kirkkorakennuksessamme. Seitsemän aseistettua miestä kävivät täällä maanantaina. Kirkkorakennus oli suljettu eikä ketään ollut paikalla. Katsoimme valvontakameroista, kuinka ryhmä oli käynyt siellä. Ulosottomies ei ollut kutsunut meitä paikalle. He tarkastivat, että kaikki ovet olivat lukossa ja lähtivät pois. He antoivat meille kuitenkin 50 000 ruplan sakon.

Muutama tunti sitten ulosottomies soitti minulle ja kertoi haluavansa tulla kirjoittamaan jonkun asiakirjan 2.7.2020. Pyysin häntä ottamaan yhteyttä asianajajaan. Hän soitti asianajajalle ja sanoi, että 2.7. he tulevat tänne heti äänestyspäivän jälkeen. Paikalle oli tilattu taas aseistettujen erikoisjoukkojen ryhmä. Mitä nämä mustiin pukeutuneet, naamioituneet erikoisjoukkojen edustajat tekevät minulle täällä kirkkorakennuksessa? He voivat ampua minut ja sanoa jälkikäteen, että olin ääriliikkeiden edustaja. Miten he voivat ampua ihmisen Jumalan huoneessa?

Tiedän, että minun pitäisi pelätä henkeni, perheeni ja seurakuntalaisteni puolesta. Tänä sunnuntaina pidämme jumalanpalveluksen täällä, seurakunnan tontilla. Seurakunta omistaa puolen hehtaarin tontin, kirkkorakennuksen ja kahden kappelin lisäksi myös Ivan Voronajevin muistoa vaalivan rukouspaikan muistolaattoineen. Saarnaaja Voronajev ammuttiin vuonna 1937. Meillä on myös lasten leikkipaikka, joten meillä on paljon toimintaa tällä tontilla. Meiltä haluttaisiin kieltää jopa itse tontin käyttö, vaikkei edes oikeusistuin ole kieltänyt sitä.

Tiedän vain, että viranomaisten toimenpiteet kirkkorakennuksen kohdalla ovat täysin ylimitoitettuja. En tiedä, mitä pitäisi tehdä. Muutama päivä sitten käännyin kaikkien poliittisten puolueiden puoleen – kommunistisen puolueen, yhtenäisen Venäjän, liberaalidemokraattisen puolueen jne… Keskustelin kaikkien puolueiden edustajien kanssa.

Ensimmäiseksi minulle vastasi Yhtenäinen Venäjä. He sanoivat, että eivät voi auttaa, koska asia ei kuulu heidän tehtäviinsä. He eivät halua sekaantua tämänkaltaiseen  juttuun. Kommunistisen puolueen edustaja soitti ja sanoi, että aikoo kysellä  tilanteesta eri toimielimistä. Tänään välitimme heille nipun asiapapereita. Kyseessä on koominen tilanne, kun kommunistit puolustavat uskovien oikeuksia. Tällaista ei ole tapahtunut 70 vuoteen, että he puolustavat Kristuksen seurakunnan oikeuksia.

Kun rukoilette, rukoilkaa myös meidän puolestamme, että Jumala auttaisi meitä. Kiitos kaikille teille, jotka ette jää välinpitämättömiksi. Kiitos, että rukoilette ja tuette meitä!Olen Kalugan seurakuntien piispa Albert Radkin.  Herra siunatkoon teitä kaikkia. Auttakaa meitä! Jakakaa tämä esirukouspyyntö. Kiitos teille.

piispa Albert Radkin
suomentanut Laura Haukka