Matkaopas Selviytyjille

Joosuan kirja puhuu siitä, että matkallamme luvattuun maahan tässä maallisessa elämässä ei ole aina helppoa. Matkallemme osuu ilon hetkiä, aurinkoisia päiviä, mutta myös haasteita, koettelemuksia ja surua.

Israelin kansan tavoin mekin koemme välillä hyvän runsautta, välillä sairautta, uskon puutetta ja taisteluita.

Matkaopas selviytyjille

Joosuan kirja on matkaopas selviytyjälle. Kirja alkaa merkillisellä Jumalan puheella sotapäällikkö Joosualle.

Puhe sisälsi kolme merkittävää sanaparia. Ne olivat voimakkaita kehoituksen sanoja Joosualle:

1) Joosus, ole luja ja rohkea

2) Joosua, älä säikähdy, älä arkaile

3) Joosua, minä en jätä sinua, enkä hylkää sinua

Kolme kertaa sanottu

Jumala toistaa sanat “ole luja ja rohkea” kolmeen kertaan.

Kun Jumala toistaa asiansa kaksi tai kolme kertaa saman puheen aikana, on hyvä syy kuunnella tarkasti.

Syy, minkä tähden Jumala sanoi Joosualle “ole luja ja aivan rohkea,” löytyy kansan lähihistoriasta. Neljäkymmenta vuotta sitten kansa oli tullut saman luvatun maan rajalle ja oli pelon vallassa noussut kapinaan ja sanonut “vie meidät takaisin erämaahan, takaisin Egyptiin.”

Ei turhia sanoja

Jumalan kehoitus Joosuallle ei ollut turhaa puhetta.

Jumala kehoitti Joosuaa noudattamaan tarkoin, mitä Mooses oli sanonut. “Älköön tämä laki poistuko suustasi vaan tutkiskele (mietiskele) sitä päivät ja yöt…”

Tätä tutkiskelua voidaan kuvailla sanoin “syvällinen, huolellinen miettiskely siitä, mitä Jumala tahtoo sanoa.”

Jumalan käyttämä sana Joosualle tarkoitti, että Joosuan tuli lukea Jumalan sanaa ja uskoa, mitä hän luki sekä omaksua, soveltaa ja totella Jumalan sanaa.

Jumalan sanan tutkiskelu on pohja ja perustus kaikelle, mitä tarvitsemme kestääksemme ja voittaaksemme uskonelämässä.

Opettelemme tuntemaan Jumalan henkilökohtaisesti ja vaeltamaan Hänen seurassaan. Opettelemme kuuntelemaan Häntä ja sitä kautta myös käytöksemme muuttuu samoin kuin myös tapa, jolla elämme ja toimimme kaikilla elämän alueilla.

“Tutkiskelu” edellyttää, että me keskitämme huomiomme Jumalaan ja suljemme kaiken muun pois – emme ajattele muita asioita. Kuunteleminen on tärkeätä, mutta puhuminen ei niinkään.

Voiman lähde

Jumala sanoi Joosualle: “Ole rohkea.” Se tarkoittaa henkemme ja mielemme laatua, joka antaa voiman kohdata vaaran, vastustuksen ja elämän suurimmatkin haasteet päättäväisesti ilman pelkoa menettämättä sisäistä rauhaamme.

Jumalan Joosualle kolme kertaa peräkkäin antama kehotus, “Ole rohkea ja luja”, paljastaa jotain edessä olevasta koettelemuksen suuruudesta ja sen mittasuhteista.

Joudumme kasvotusten haasteen kanssa, johon meidän inhimmilliset resurssimme ja voimavaramme eivät riitä.

Näin se oli Joosuan elämässä. Hän seisoi Jerikon jättikokoisten muurien edessä. Vastaavan haasteen eteen hän ei ollut joutunut koskaan. Jokainen kivi julisti, “tätä linnaketta et voi voittaa!”

Jokainen meistä kohtaa omat Jerikomme. Ne tulevat vastaan jokaisen elämässä. Ensireaktiomme saattaa olla pelko.

Jerikomme edessä me huokaamme “Jumala, mitä nyt? Ei kai! Miksi näin? MIten tämä päättyy?” Kysymyksiä riittää.

Sinunkin Jerikosi huutaa: “Mahdotonta! Nämä muurit eivät koskaan kaadu! On turha yrittää! Luovu ja peräänny!”

Jumalan puhe Joosualle oli selvä: “Valmistaudu! ” Päätä jo tässä vaiheessa, että sinun luottamuksesi on ankkuroitu Jumalan sanaan.

“Ole rohkea ja luja” tarkoittaa, että et anna sijaa pelolle.

Päätä keskittyä sydämessäsi ja mielessäsi siihen, kuka Jumala on ja mitä HÄN tahtoo tehdä sinun elämässä. Luota Jumalan sanan lupauksiin. Jumalan sana ei koskaan petä eikä koskaan horju. Jumalan sanan lupaukset ovat ikuisesti voimassa. Eräpäiviä niillä ei ole.

Jerikosi taistelussa, taivaallinen Isäsi on sinun kanssasi.

Olkoon rukouksenasi huokaus Hänen puoleensa:

“Jumala, sinä sanoit Joosualle, että et häntä hylkää, etkä häntä jätä. Joosuan kautta sanot myös minulle ‘En sinua hylkää, enkä sinua jätä’. Olet sama Joosuan Jumala myös minun elämässäni! Olet sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Sanoit, että taivas ja maa katoavat, mutta sinun sanasi eivat koskaan katoa. Kiitos, että se koskee myös minun elämääni!

Hannu Haukka
IRR-TV:n toiminnanjohtaja

P.S. Haluan kiittää kaikkia IRR-TV:n lähetystyön ystäviä esirukouksistasi ja tuestasi vaikeina aikoina! Kiitos, että seisotte rinnallamme jatkossakin. Voit tukea työmme suurinta tarvetta viitteellä 8484 tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *