Väkivaltaisuudet palestiinalaismilitanttien ja Israelin välillä olivat vakavimmat sitten vuoden Gazan 2014 sodan. Wikipedian mukaan ”peruskirjansa mukaisesti Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen.Sen tavoitteena on luoda Islamilainen valtio alueelle. Palestiinan hallinnon vuonna 1988 kirjoitettu ja yhä voimassa oleva perussääntö viittaa Israelin valtion tuhoutumiseen ja islamilaisen valtion perustamisen. Hamas hallitsee Gazaa Sharian periaattein, ja ihmisoikeusjärjestöt syyttävät sitä kidutuksesta, teloituksesta, sensuurista, naisten huonosta asemasta ja rutiininomaisista väärinkäytöksistä.”

Itäportti-lehden toimitus soitti Israeliin ja haastatteli kolmen messiaanisen seurakunnan pastoria.
Vuorossa ensimmäisenä on Haifassa asuva ja Karmel -vuorella sijaitsevaa seurakuntaa kaitseva pastori Peter Tsukahira kertoi tuntemuksistaan 11 päivää kestäneestä sodasta…
– Konfliktissa on monia puolia. Se ei ole mikään yksinkertainen yksi- tai kaksipuolinen asia. Hamas on terroristijärjestö, mutta se on myös poliittinen järjestö. Se tavoittelee vaikutusvaltaa islamilaisessa arabimaailmassa ja kilpailee Palestiinalaishallinnon kanssa.
Luulen, että Palestiinalaishallintoa huolettaa se, että osa Persianlahden maista on tehnyt rauhansopimuksia Israelin kanssa. Sitä huolettavat varmasti myös Israelin vaalit ja se, että Israel vahvistuu vahvistumistaan.
Tämä hyökkäys oli Hamasin puolelta huolellisesti suunniteltu. Se halusi saada paljon huomiota, rahoitusta ja vaikutusvaltaa. Se laskelmoi myös sen, mitä hyökkäys maksaisi sille.
On vielä epäselvää, kannattiko sen strategia, mutta hyökkäys oli paha ja olemme iloisia, että se on nyt ohi.

Mitä luulet, mitä seuraavaksi tapahtuu?

– Uskovien näkökulmasta ainoa lopullinen ratkaisu on se, että sydämet muuttuvat. Niin kauan kuin Hamas järjestönä on sitoutunut Israelin tuhoamiseen ja pysyy vallassa, tilanteeseen ei ole poliittista tai sotilaallista ratkaisua.
– Israel tyhjensi jo Gazan kaistaleen vuonna 2005. Kaikki juutalaiset lähtivät sieltä rauhan toivossa, mutta Hamas on torjunut valtion rakentamisen Gazaan ja rakentanut vain asejärjestelmiään Israelin tuhoamiseksi.
– Tiedämme, että se on toivoton unelma. Se ei pysty voittamaan Israelia, mutta tiedämme myös, että Israel ei pysty voittamaan Hamasia. Israel ei halua hallita Gazaa eikä liittää sitä itseensä.
Haluamme, että he hallitsevat itse itseään ja menestyvät, mutta he kieltäytyvät siitä ratkaisusta.
– Tämä on todella julmaa peliä. Heidän strategiansa on todella ovela. Kyse ei ole mielivaltaisesta väkivallasta Israelia kohtaan, vaan kaikki on hyvin laskelmoitua.
Tässä viimeisten 11 päivän konfliktissa me onnistuimme siinä, ettemme lähettäneet sotilaitamme Gazaan, koska se olisi se sotilaallinen ratkaisu, jota Hamas toivoi. Se haluaa nuoremme kaduilleen voidakseen hyökätä heidän kimppuunsa väijyksistä. Israelin maajoukot ovat sille paljon helpompi kohde kuin rakettien ampuminen Israeliin.
Se kuitenkin epäonnistui yrityksessään saada Israelin maajoukot Gazaan. Tuhosimme yli sata kilometriä heidän tunneleitaan sekä heidän sotajärjestelmiään.
– Se heikensi Hamasia sotilaallisesti, mutta ei lisännyt Gazan asukkaiden hyvinvointia. Israelin tiedottaja on tehnyt selväksi, että se on suuri tragedia. Israel ei pidä Gazan asukkaita vihollisinaan, vaan Hamas-järjestöä. Hamas on tehnyt itsestään Israelin vihollisen.

David Zadok


Entä Haifan kaupungissa, miten sotatoimet näkyivät?

– Meillähän on ollut levottomuuksia kilpailevien ääriryhmittymien välillä myös kotikaupungissani Haifassa. Radikaalit äärimuslimit, jotka ovat Israelin kansalaisia, ovat olleet väkivaltaisia toisia, juutalaisia Israelin kansalaisia kohtaan.
Samoin äärijuutalaiset ovat hyökänneet israelilaisten arabien kimppuun. Tiedämme, että täällä Haifassa monet noista kansankiihottajista on tuotu tänne kaupungin ulkopuolelta. He eivät edusta suurta enemmistöä.

Keskitymme hyvän yhteyden vaalimiseen

– Me messiaaniset juutalaiset keskitymme hyvän yhteyden vaalimiseen arabikristittyjen pastorien kansa.
Olemme ymmärtäneet, että se on Herran suunnitelma, ja olemme tehneet sen parissa töitä jo vuosikymmenten ajan.
– Messiaaniset juutalaiset johtajat rukoilevat paljon arabikristittyjen johtajien kanssa, tekevät yhteistyötä ja ovat ystäviä keskenään. Tapaamme useammin, rukoilemme enemmän ja pidämme yhtä. Olemme yksi ruumis.

Mitä sanoisit lukijoillemme?

– Raamattu sanoo Psalmissa 122:6 ”Toivottakaa rauhaa Jerusalemille, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat.”
– Pyydämme, että rukoilette rauhaa Jerusalemille ja koko Israelille niin, että Rauhanruhtinas muuttaisi sekä arabien että juutalaisten sydämet ja mielet.
– Vain Herra itse voi lopulta ratkaista tämän ongelman. Se ei ole pelkästään poliittinen ongelma. Kyse ei ole pelkästään poliittisesta oikeudenmukaisuudesta tai terrorismista.
– Kyse on maailmankatsomuksesta, sydämistä ja mielistä. Meidän täytyy rukoilla, että Pyhä Henki puhaltaisi alueellamme jälleen kuin väkevä tuuli ja parantaisi, sovittaisi ja muuttaisi ihmisiä.

Jatkamme rukousta Israelin puolesta ja siunaamme teitä koko sydämestämme…
– Kiitos. Tiedämme, että meillä on paljon hyviä ystäviä Suomessa ja IRR-TV:llä. Arvostamme teitä todella paljon.

Pastorityönsä lisäksi David Zadok on toiminut Israelin Raamattuopiston johtajana. Kysyimme, miten sota näkyi Jerusalemissa?
– Ohjuskilven ansiosta kovin moni ohjus ei osunut maahan tällä alueella, mutta Ashdodissa pommitus kosketti monia seurakuntalaisia.
– En usko, että tämä jää viimeiseksi vaikeaksi tilanteeksi. Lopullinen ratkaisu on luonnollisesti se, että rauha tulisi niin juutalaisten kuin palestiinalaistenkin sydämiin.
– Olemme kiitollisia rukouksista. Se kertoo paljon yhteydestämme Kristuksessa. Ja moniin rukouksiin on myös vastattu, koska ohjuksia ammuttiin yli 4 000, mutta noin 10 ihmistä kuoli. Vanhurskaiden rukoukset saavat paljon aikaan.
Rukoilkaamme edelleen evankeliumin leviämisen puolesta, että sekä palestiinalaiset että juutalaiset saisivat kuulla evankeliumin. Sitä tarvitaan molemmilla puolilla.