IRR-TV järjesti loppuvuonna suurkaupunkimission Jubassa yhdessä Etelä-Sudanin Kirkkojen Neuvoston kanssa. Puhelinkeskukseen on tullut puheluja vielä kuukausia mission julkisen osuuden päättymisen jälkeen. Audiolaitteiden jakelu kyliin tulee kestämään vielä pitkään.

Sanoma muutoksen mahdollisuudesta kiinnosti kovasti Etelä-Sudanissa. Mission aikana puhelujen tulva ruuhkautti ja lopulta kaatoi puhelinlaitoksen järjestelmän. Eri arvioiden mukaan kymmenet tuhannet puhelut joko katkesivat tai eivät päässeet puhelutulvien läpi. Kaaoksen keskellä kymmenien tuhansien soittaneiden kännykkänumerot onnistuttiin taltioimaan tietokantaan.

Koska Etelä-Sudanissa ei ole katuosoitteita, missiokirjojen ja audiolaitteiden jakelu pääkaupungissa hoidettiin eri puolille kaupunkia perustettujen jakelupisteiden kautta. Kännykkänumeronsa esittäneet saivat numeroaan vastaan luvatun kirjan tai laitteen. Jakelupisteissä syntyi ruuhkia, kun kansa jonotti saadakseen oman kappaleensa.

Mission julkinen osio päättyi jouluna. Edelleen puhelinsoittoja on tullut jopa kaksisataa joka päivä.

Jakelupisteissä syntyi ruuhkia, kun kansa jonotti saadakseen oman kirjansa tai missiosanoman sisältävän audiolaitteen.

Laitteiden jakelu kyliin käynnistyi

Missiota varten hankittiin 20 000 kappaletta evankeliumia sisältäviä audiotoistolaitteita 300 000 eurolla. Ne ohjelmoitiin neljällä eri kielellä: Etelä-Sudanin arabiaksi, joka on maan valtakieli, sekä lisäksi dinka-, nuer- ja bariheimojen kielille.

Pääkaupungin lisäksi laitteet toimitetaan noin kolmeen tuhanteen kylään. Lukutaito kylissä on olematon, sillä suurin osa aikuista ja lapsista ei osaa edes aakkosia.

Laitteiden toimitus kestää kokonaisen vuoden. Jakelu on pitkällinen prosessi, sillä jakeluun liittyy käyttöönottokoulutus.

Selkeitä vaarojakin on. Yhteistyötaho, joka toimittaa laitteet kyliin, menetti kaksi työntekijäänsä viime kesänä. Miehet joutuivat väijytykseen kun heidän autonsa lähestyi kylää. Vanhaa maasturia kohti avattin sarjatuli, jonka seurauksena lähetystyöntekijät kuolivat.

Kirkot täyttyivät

Numerotietoja mission kautta uskoontulleista ei ole mahdollista saada, sillä sellaista tilastotietoa ei ole saatavilla. Keskusteluissa seurakuntien johtajien kanssa käy ilmi, että kirkot ovat täyttyneet etsivistä ihmisistä. Liikehdintä on ollut massiivista.

Muissa Etelä-Sudanin merkittävissä kaupungeissa, kuten Waussa, Yeissä, Malakaissa, Rumbekissa ja Borissa, odotetaan kovasti missiota.

IRR-TV:n ruokajakelusta on vastannut mm. River Nile Center -lähetys, jota johtaa egyptiläinen, Etelä-Sudanissa toimiva lähetysjohtaja Nasser (kuvassa).

Etelä-Sudanin joulukeräys

IRR-TV:n joulukeäys kohdistettiin pääasiallisesti Etelä-Sudaniin. Keräyksen tuloksena sinne on voitu toimittaa ruoka-apua, johon on sisältyy riisiä, maissia, ruokaöljyä, jauhoja, suolaa ja sokeria.

Joulukuun lopusta 2018 alkaen IRR-TV on toimittanut avustusta sodasta kärsineille lapsiperheille, joilla ei ole normaaliin elämään kuuluvaa toimeentuloa.

Pääkaupungin lähialueilla avustustyön yhteistyökumppanina on toiminut Etelä-Sudanin Kirkkojen Neuvosto. Lisäksi ruokajakeluun on osallistunut egyptiläisen, Etelä-Sudanissa kokoaikaisesti toimivan lähetyssaarnaaja Nasserin johtama River Nile Center -lähetys sekä Etelä-Sudanin Äiti Teresaksi kutsutun, alun perin egyptiläisen Marin perustama True Light Ministry (Totinen Valkeus Lähetys). Mari on perustanut klinikoita, joissa hoidetaan sairastuneita eteläsudanilaisia lapsia.

Lämmin kiitos kaikille joulukeräykseen osallistuneille!

Lue koko juttu uusimmasta Itäportti-lehdestä.