Mitä on paimenuus ja mihin me tarvitsemme sitä?

Pitkittyvän koronapandemian keskellä, me tarvitsemme paimenta, joka ohjaa meidät pois vaarojen, pelkojen ja turvattomuuden keskeltä turvalliseen tulevaisuuden aitauksen, jonka Hän valmistaa.

Mutta paimenuus ja paimentaminen ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Kuka teistä tietää TV-sarjan nimeltä Amazing Race?

Niille, joille tämä sarja on vieras, kerrottakoon, että Amazing Race –on TV-sarja Maikkarilla, jossa parit kiertävät maailmaa ympäri henkeäsalpaavalla vauhdilla ja tekevät heille annettuja tehtäviä, jotka kuvaavat kunkin maan tärkeitä elinkeinoja ja elämäntapaa. Oltuaan Uudessa Seelannissa kilpailijat saivat tutustua lampaiden pamentamiseen ja saivat paimennustehtävän – Siinä lampaat piti ohjata laitumelta suljettavaan aitaukseen sopivilla eleillä, liikkeillä ja paimentamalla. Harmi, kun en voi laittaa tähän videoklippiä tehtävästä, mutta se osoittautui kilpailijoille äärettömän haastavaksi ja väärällä paimennustyylillä lampaat eivät suostuneet ohjattaviksi.

Lammas on itsepäinen laumaeläin, joka laumasta erilleen joutuessaan usein on alttiina petoeläinten hyökkäyksille ja vaaroille sekä voi juuttua kiinni kapeisiin kallionnotkelmiin. Laumassa lammas on suojassa pedoilta mutta lauman ulkopuollella se on turvaton.

Vanha Testamenti ja Uusi Testamentti sisältää useita viittauksia paimentolaisuuteen. Jumalaa verrataan usein VT:ssa ja Jeesusta myöhemmin UT:ssa paimeneen, joka kaitsee laumaansa VT:ssa Israelin kansaa, UT:ssa kaikkia Jeesukseen uskovia. Joh.10.

Ps.23 alkaa sanoilla:” Herra on minun paimeneni – ei minulta mitään puutu”

Kadonnut lammas vertaus kuvastaa Jumalan sydämenasennetta: Hän on se paimen, joka  jättää 99 vanhurskasta lammasta aitaukseen ja lähtee etsimään yhtä kadonnutta lammasta.

  1. Jeesus on se Hyvä Paimen, koska Hän antaa henkensä lampaiden edestä – rakkaus

Joh.10:10-13

10  Varas ei tule muuta kuin varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut tuomaan elämän ja yltäkylläisyyden.”

11  ”Minä olen se hyvä paimen. Hyvä paimen antaa henkensä lampaiden edestä.  12  Mutta kun palkkalainen, joka ei ole paimen ja jonka omia lampaat eivät ole, näkee suden tulevan, hän jättää lampaat ja pakenee. Susi saa lampaat saaliikseen ja hajottaa lauman.  13  Palkkalainen pakenee, sillä hänet on palkattu, eikä hän välitä lampaista.

Esim. Uhrautuvasta rakkaudesta: IM Boys:n räppäri Roni Lempiäinen tuli uskoon Keravan Helluntaiseurakunnan nuorisotyön kautta. Hänellä oli vaikea ja haastava päihdetausta, josta eheytymiseen hän tarvitsi kipeästi Jumalan rakkauden eheyttävää kokemista perheyhteydessä. Silloinen nuorisopastori Elli Meklin otti Ronin asumaan heille, jossa he Miikun (Mikael Meklin) kanssa tutustuivat vielä paremmin toisiinsa ja Jumala ryhtyi käyttämään heitä yhdessä voimallisesti. Tätä on paimenen uhrautuva rakkaus, joka ei etsi omaansa vaan toisten parasta.

  1. Jeesus on se hyvä paimen, koska hän kutsuu molemmat laumat yhteen ja yhdistää heidät

Joh.10:14-16

14  Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen omani, ja minun omani tuntevat minut,  15  niin kuin Isä tuntee minut ja minä tunnen Isän. Minä annan henkeni lampaiden edestä.  16  Minulla on myös muita lampaita, jotka eivät ole tästä lammastarhasta. Niitäkin minun tulee johdattaa, ja ne kuulevat minun ääneni, ja on oleva yksi lauma ja yksi paimen.

On surullista, että esim. Yhdysvalloissa on mustilla, latinoilla ja valkoihoisilla omia seurakuntia, vaikka yhä lisääntyvä määrä seurakuntia siellä pyrkiikin tavoittamaan kaikenvärisiä ja erilaisista etnisistä taustoista tulevia ihmisiä.

Ihmisinä me olemme erinomaisen hyviä rakentamaan erilaisia karsinoita ja raja-aitoja uskovien kesken juutalaisten ja pakanoiden eli ei-juutalaisten välille, nuorten ja vanhojen, suomalaisten ja maahanmuuttajien, rikkaiden ja köyhien välille jne. Jeesus hyvänä paimenena tuli kuitenkin yhdistämään kaikki häntä seuraavat uskovat yhdeksi laumaksi, joka kuulee Jeesuksen ääntä.

Jokaisessa seurakunnalla on oma tietynlainen seurakuntakulttuurinsa, joka ei varmasti miellytä kaikenlaisia kristittyjä, mutta tärkeintä on, että  kaikilla kristityillä olisi sama sydämenasenne kuin Jeesuksella, että kaiken ikäiset, eri etnisistä ja sosiaalisista taustoista tulevat ihmiset olisivat yhtä tervetulleita joukkoomme, koska Jeesus ylipaimenena yhdistää meitä kaikkia.

  1. Jeesus on se hyvä paimen, koska hänen lampaansa seuraavat hänen ääntään iankaikkiseen elämään eikä kukaan heistä joudu hukkaan

Joh.10:27-30

27  Minun lampaani kuulevat minun ääneni. Minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.  28  Minä annan heille iankaikkisen elämän. He eivät ikinä joudu hukkaan, eikä kukaan ryöstä heitä minun kädestäni.  29  Isäni, joka on antanut heidät minulle, on kaikkia muita suurempi, eikä kukaan voi ryöstää heitä Isäni kädestä.  30  Minä ja Isä olemme yhtä.”

Tänä päivänä sadat miljoonat nuoret Youtube –seuraajat  seuraavat omia esikuviaan YouTube-kanavilla, joilla on miljoonia seuraajia. Samoin meidän Jeesuksen seuraajina tulee kuulla Jeesuksen sanat Raamatussa ja sydämessämme ja tehdä niiden mukaan elämässämme.

  1. Hyvä Paimen erottelee lampaat vuohista viimeisellä tuomiolla

Matt.25:31-34 ja 38-41

31  ”Mutta kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan ja kaikki enkelit hänen kanssaan, silloin hän istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle.  32  Kaikki kansat kootaan hänen eteensä, ja hän erottaa ihmiset toisistaan, niin kuin paimen erottaa lampaat vuohista.  33  Hän asettaa lampaat oikealle puolelleen ja vuohet vasemmalle.

34  Silloin Kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: ’Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte periä valtakunnan, joka on ollut valmistettuna teitä varten maailman perustamisesta asti.

38  Milloin me näimme sinut muukalaisena ja otimme sinut luoksemme, tai alastomana ja vaatetimme sinut?  39  Ja milloin me näimme sinut sairaana tai vankilassa ja kävimme sinun luonasi?’  40  Niin Kuningas vastaa heille: ’Totisesti minä sanon teille: kaiken, minkä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.’

41  Sitten hän sanoo vasemmalla puolellaan oleville: ’Menkää pois minun luotani, te kirotut, siihen ikuiseen tuleen, joka on valmistettu Paholaiselle ja hänen enkeleilleen.

Jeesus sanoi viimeisellä tuomiolla olevan niin kuin lammaspaimenen erottaessa lampaat vuohista (paimenet laidunsivat niitä sekalaumoissa). Länsimaissa lampaiden erottaminen vuohista ei ole vaikeaa, koska lampaat on jalostettu siten, että niiden villantuottoa korostetaan, joten ne näyttävät melko erilaisilta. Kuitenkin Aasiassa ja Afrikassa lampaat ja vuohet ovat usein ulkonäöltään samantapaisia, mikä on yhdenmukaista sen kanssa, että ne kuuluvat samaan luotuun lajiin, kuten Dr Lightner huomautti edellä.1 Muiden kuin lammaspaimenten on vaikea erottaa tällaiset lampaat ja vuohet toisistaan, mutta paimen tietää eron ja erottaa ne helposti. Esimerkiksi niiden käyttäytymisessä on eroja: lampailla on tapana seurata; vuohet menevät omia teitään. Tuomiolla Suuri lammasten Paimen (Hebr. 13:20) tietää eron ja erottaa Häntä seuranneet (Matt. 10:38) niistä, jotka menivät omia teitään.

Nimikristityt tullaan erottamaan aidoista uskoaan todeksi elävistä Jeesuksen seuraajista viimeisellä tuomiolla. Jeesuksen seuraaminen ei ole sama asia kuin jonkin seurakunnan jäsenkirja tai seurakunnan kokouksissa käyminen. Jeesuksen seuraaminen näkyy arjessa siinä, kuinka me kohtelemme toisia tarpeessa ja kärsimyksessä olevia ihmisiä ja uskovia. Kaiken, mitä teemme apua tarvitseville ja hädänalaisille uskoville lähellämme, me teemme itse Jeesukselle.

  1. Jeesus asetti seurakuntaansa paimenia valmistamaan uskovia palvelutehtäviin.

Ef.4:11-13

11Hän antoi toiset apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi 12tehdäkseen pyhät valmiiksi palvelutyöhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen, 13kunnes me kaikki saavutamme ykseyden uskossa ja Jumalan Pojan tuntemisessa, kypsän miehuuden, Kristuksen täyteyden täysi-ikäisyyden mitan.

Paimenuus ei ole = johtajuusnimitys seurakunnassa vaan paimenuus on kutsumustehtävä pitää huolta toisista uskovista niin, että he pysyvät laumassa/ srk-yhteydessä ja seuraavat ylipaimenta.

Solut ovat pieniä paimenyksikköjä, jossa on tärkeää, että solunjohtajat ovat paimenkutsulla varustettuja. Heidän tehtävään on pitää huolta siitä, että kaikki soluissa käyvät saavat kokea rakkautta, hyväksyntää ja yhteyttä ja että heidän hengelliset tarpeensa tulevat täytetyiksi.

  1. Paimenten tehtävä seurakunnissa on jäljitellä ylipaimenta, pitää huolta laumasta uhrautumalla lauman puolesta

– ei halliten herroina vaan ollen esikuvana Jeesuksen seuraamisesta.

Apt.20:28-31

28Pitäkää siis huoli itsestänne ja koko siitä laumasta, johon Pyhä Henki on pannut teidät kaitsijoiksi paimentamaan Herran seurakuntaa, jonka hän omalla verellään on itselleen hankkinut. 29Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän keskuuteenne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä, 30ja teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka vääristelevät totuutta vetääkseen opetuslapset mukaansa. 31Valvokaa siis ja muistakaa, että kolme vuotta minä olen lakkaamatta, yötä päivää, kyynelin neuvonut teitä jokaista.

  1. Piet.5:1-4

1Minä kehotan vanhimpia teidän joukossanne – minä, joka itsekin olen vanhin ja Kristuksen kärsimysten todistaja sekä myös osallinen siitä kirkkaudesta, joka on ilmestyvä: 2Kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta vaan vapaaehtoisesti, Jumalan mielen mukaan, ei häpeällisen voiton tähden vaan sydämen halusta. 3Älkää herroina hallitko niitä, jotka on teille uskottu, vaan olkaa laumalle esikuvana. 4Silloin te ylipaimenen ilmestyessä saatte kirkkauden kuihtumattoman seppeleen.

Monissa vapaiden suuntien seurakunnissa on nimetty vanhimpia, joiden tehtävänä on huolehtia seurakunnastamme hengellisistä tarpeista, linjan vedoista opetuksessa sekä pitää huolta, ettei kukaan eksyisi pois Jeesuksen seuraamisesta:

Tämän lisäksi srk:ssa on merkittävä joukko muita paimenia, joiden tehtävä on huolehtia eri työmuotojen/ solujen kohdalla näiden ryhmien hengellisestä kasvusta kasvussa Jeesuksen seuraamiseen. On tärkeää ymmärtää, että meistä aivan jokainen on jossain vaiheessa kasvua tulla Jeesuksen kaltaiseksi – kukaan ei ole täysin valmis. Siksi tarvitaan hyviä paimenia seurakuntaan, jotka seuraavat Jeesuksen esimerkkiä hyvästä paimenesta.

Oikein hyvää ja Jumalan suojaamaa viikonloppua kaikille!

Jos kaipaat lisää rohkaisua, katso tämä ’Älä pelkää’ -kanavani video tästä linkistä/ ala seurata kanavaa:https://www.youtube.com/watch?v=xV0aTabl6xI

Ari Talja

One thought on “Mitä on paimenuus ja mihin me tarvitsemme sitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *