Itä-Ukrainassa eletään parhaillaan jännittäviä aikoja. Kukaan ei voi olla varma siitä, mitä syksyllä tapahtuu, ja pystytäänkö sotatoimialueella pitämään suunniteltu mediamissio.

Missio pidetään sovittuna ajankohtana, mikäli sotatoimialueella ei ole liian levotonta.

– Jos kaikki pysyy rauhallisena, niin silloin mahdollisuudet mission pitämiselle ovat hyvät. Mutta jos on kovasti sotatoimia, asia muuttuu olennaisesti, sanoo IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Tilanne rintamalinjalla on räjähdysherkkä. Haukka on vieraillut alueella useat kerrat ja joutunut jopa läheltä piti -tilanteisiin. Maaliskuussa alkoi tulitus juuri, kun matkaseurue oli poistunut rintamalinjan tuntumasta. Yksi ammuksista osui siihen paikkaan, jossa pikkubussi oli ollut vain pari minuuttia aiemmin.

Luottamusta epätietoisuuden keskellä

Jos Itä-Ukrainan missio toteutuu, se tulee ulottumaan n. 600 kilometrin matkan Mariupolista Luhanskin alueelle saakka.

Sotatoimialueen seurakunnat ovat innokkaasti järjestämässä missiota. Uskovat tarvitsevat kuitenkin niin rohkaisua kuin taloudellista apua.

Sotatoimialueella on useita pieniä kotiseurakuntia.

– Kaikissa näissä rintamakylissä uskovat tarvitsevat rohkaisua, sitä, että tulee ystäviä, jotka sanovat rukoilevansa heidän puolestaan. Sanoin heille, että Suomessa uskovat eivät ole unohtaneet heitä, vaan muistavat heitä rukouksin, Hannu Haukka kertoo.

– Näillä ihmisillä ei ole ulkoista hyvinvointia, vaan he elävät epätietoisuudessa. Silti heidän kasvoiltaan heijastui luottamus Jumalaan, ettei Hän hylkää eikä jätä.

Missiosanomaa esteettä eteenpäin

Sotatoimialueella tarvitaan rauhaa ja toivoa. Missiosanomaa muutoksen mahdollisuudesta kerrotaan muutostarinoiden välityksellä, joita kerätään ilmaiseksi jaettavaan missiokirjaan. Kirjoja painetaan ukrainaksi ja venäjäksi. Lisäksi tarinoita kuvataan, ja ne tulevat näkymään rintama-alueella sekä todennäköisesti myös miehitetyillä Donetskin ja Luhanskin alueilla.

– Mission toteutus näyttää siinä mielessä hyvältä, että sähköinen media ei tunne rajoja eikä rajoituksia. Televisio ja radio ovat erittäin tehokkaita työvälineitä, joiden välityksellä missiosanoma kulkee esteettä eteenpäin, Hannu Haukka sanoo.

Menestyksekkäät missiot Ukrainassa

Ukrainan missiot ovat menestyneet aiemmin hyvin. Kiovalainen Pelastus-seurakunta kastoi 2007 järjestetyn Mahdollisuus Muutokseen -mission jälkeisenä vuonna ennätykselliset noin 900 uutta jäsentä, ja viime vuosien aikana on perustettu jopa 47 uutta seurakuntaa.

Ukrainan missiot ovat olleet menestyksekkäitä. Kuva Odessasta.

Myös Odessassa seurakunnat täyttyivät vuoden 2014 mission seurauksena. Erään seurakunnan jäsenmäärä kolminkertaistui 300:sta noin tuhanteen jäseneen.

– Olemme kiitollisia suomalaisille ystävillemme, jotka ovat auttaneet meitä ja opettaneet evankelioimaan tehokkaasti kaupunkimme asukkaita, sanoo Pelastus-seurakunnan pastori Juri Babinets.

Ihmisillä on nälkä Jumalan puoleen

Hannu Haukka ei osaa arvioida tulevan mission hedelmiä, mutta toteaa, että Jumalan sana ei palaa koskaan tyhjänä takaisin, ja että kylvetty siemen kasvaa aina.

– Nämä ovat Jumalan valtakunnan lakeja. Olemme nähneet kaikessa lähetystyössä, että kylvetty siemen orastaa, kasvaa ja tuo mukanaan hedelmän. Kun me kuljemme Jumalan teitä ja Jumalan teoissa, niin Hän hoitaa sen, että sato tulee olemaan runsas myös Itä-Ukrainan alueella. Siellä jos missään Ukrainassa on nälkä Jumalan puoleen.