Sota on herkistänyt Ukrainan kansan henkisesti ja hengellisesti. Paikalliset pastorit sanovat, ettei Ukrainassa ole yhtään ateistia. Jokainen ukrainalainen tietää vähintään yhden lyhyen rukouksen: ”Jumala varjele ja pelasta!”

Helmikuun 24. päivänä 2022 Venäjän ilmavoimat aloitti massiivi- sen hyökkäyksen kaikkiin Ukrainan kaupunkeihin. Samalla Venäjän panssarivaunut vyöryivät Ukrainaan päämääränään valloittaa pääkaupunki ja pidättää Kiovan hallitus.

Sen seurauksena IRR-TV:n talvinen mediamissio Itä-Ukrainassa katkesi kuin kanan lento. Samalla kaikki maan seurakuntien normaali elämä pysähtyi. Sekasorron kautta seurakuntien toiminta siirtyi poikkeustilaan, jossa ne edelleen toimivat. Kaikesta sekasorrosta huolimatta Jumala oli silti läsnä.

Supervalta, veljeskansa Venäjän hyökkäyksen edessä kansa tajusi, että sen kohtalon hetket olivat käsillä. Kansan unelma vapaudesta oli päättyä äkillisesti ja verisesti. Järjestyksen tilalle syntyi kaaos Hallitsematon kansanjoukko ryntäsi kohti maan länsirajaa. Miljoonat ukrainalaiset pakenivat Puolaan ja muihin Euroopan maihin, myös Suomeen.

Paikalleen jäänyt kansa hakeutui pommisuojiin ja kerrostalojen kellareihin kautta maan. Sekasortoa seurasi kaikkialla. Yhteiskunnalliset peruspalvelut keskeytyivät. Työpaikoilla ei ollut esimiehiä, työnjohtajia eikä työntekijöitä. Sairaanhoito, apteekit, huoltoasemat ja ruokakaupat joko toimivat satunnaisesti tai eivät ollenkaan.


Ukrainan valtateiden varsien ja kaupunkien ulkomainoksissa muistutetaan kansaa rukoilemaan. Tämän mainoksen tekstissä lukee: ”Herra kuule rukouksemme! Kansa kulkee Sinun luoksesi, ja rukouksemme Sinä kuulet, Psalmi 65:3”.

Kansallisen heräämisen merkkeja
Hiljalleen alkoi näkyä merkkejä kansallisesta heräämisestä. Vielä auki olevat tuomiokirkot täyttyivät kansalaisista. Myös sotilaita ilmestyi polvistuen alttarin eteen täydessä sotilaspuvussa, ru- koillen.

Hersonin kaupunki
Ukrainan sodan aikana Mustanmeren rannalla oleva Hersonin kaupunki on ollut yhtenä IRR-TV:n avustuksen kohteena. Ennen  enäjän hyökkäyssotaa Hersonin väkiluku oli lähes 300 000. Kolme päivää Venäjän joukkojen vetäytymisestä kaupungista marras-kuussa 2022 IRR-TV:n avustustiimi toimitti humanitaarista apua ja ”Paluu kotiin” -missiokirjoja Hersonin alueen seurakuntien käyttöön.

Seurakunnassa 6 000 kävijää
Lyhyessä ajassa pastori Sergein 600 hengen seurakuntaan muodos- tui tietokanta lähes 6 000:sta täysin kirkolle aiemmin tuntemattomasta ihmisestä. He pitävät lähes päivittäistä yhteyttä seurakuntaan ja käyvät sen tilaisuuksissa. Monet ovat löytäneet aidon uskon Jumalaan.

Seurakunnan johtava pastori Sergei Sinii sairastaa syöpää. Sodan alettua pastori Sinii teki päätöksen jäädä Hersonin kaupunkiin, vaikka monet pastorit olivat perheineen muuttaneet pois.
– Tiedän, että päiväni ovat rajalliset. Päätin, että pysyn kaupungissa ja palvelen tämän kaupungin asukkaita hengellisenä paimenena loppuun asti. En jätä heitä ilman paimenta.

Jos kuolen Hersoniin, niin kuolen, mutta teen tehtäväni ja suoritan palvelutyöni loppuun saakka, Sinii kertoo päätöksestään. Hän muistelee:
– Ennen sodan alkamista seurakunnassamme kävi vain kahdesta kolmeen uutta henkilöä kussakin tilaisuudessa. Mutta nyt jokaisessa tilaisuudessa on satoja uusia kasvoja, jotka eivät ole aikaisemmin käyneet seurakunnassa.

Nämä ihmiset tarvitsevat tavallista leipää, mutta myös hengellistä ruokaa, henkistä tukea. He kaipaavat sanomaa toivosta ja uskosta. He tulevat seurakunnan tilaisuuksiin kuulemaan Jumalan sanaa näissä myrskyisissä hetkissä ja vaiheissa. Tämä on herätyksen aikaa, jollaista emme ole koskaan nähneet!


Tämän ulkomainoksen grafiikassa Ukrainan lipun taustaa vasten on Jumalan kolminaisuuden Pyhä Henki kyyhkysen muodossa. Teksti on rukous: ”Ole kanssamme HERRA, VARJELE ja armahda meitä.”

Myös Harkovassa herätystä
Myös Harkovan evankelinen seurakunta on täyttynyt etsivistä kävijöistä. ”Venäjän aloittama suursota on meille kaikille painajainen, mutta samalla se on jokaisen papin, seurakunnan johtajan ja sananjulistajan unelma-aikaa”, toteaa pastori Pjotr. Hän palvelee samalla Harkovan läänin piispana ja paikallisen evan- kelisen seurakunnan johtajana.

Ihmiset ovat nälkäisiä ja haluavat kuulla sanoman toivosta ja lohdutuksesta. Ilman toivoa ei ole mahdollista jatkaa elämää. ”Kun sota alkoi vuosi sitten, seurakuntamme yli tuhannesta kävijästä jäi jäljelle noin 180 henkeä. Monet muuttivat, kuka Länsi-Ukrainaan, kuka kauemmaksi.

Nyt seurakunnan tilaisuuksissa näkyy yli 800 täysin uutta kasvoa ja he ottavat Sanan vastaan halukkaasti.”, kertoo läänin aluepiispa Pjotr. Pastori Pjotr kertoo myös, kuinka yksi Venäjän ampumista raketeista putosi kirkon katolle, mutta ei räjähtänyt. Tämä on eräs sota-ajan Jumalan ihme, joka ei tule unohtumaan.

Seurakunta on vastaanottanut yli 500 IRR-TV:n rahoittamaa kamiinaa lapsiperheisiin, talouksiin, joita ei ole mahdollista liittää sähköverkkoon. Harkova sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Venäjän rajasta. Venäjä on tulittanut Harkovaa lähes taukomatta tuhoisin raketti-iskuin.

Hannu Haukka ja IRR-TV:n lähetystiimi

P.S. Anna lahjasi Ukrainan missiokirjojen painattamiseksi viitteellä 7595 tästä linkistä. Kiitos Lahjastasi! Voit osallistua tähän keräykseen myös lahjoitamalla MobilePay:n  numeroon 25083.