Ukrainan kansallinen energiajätti UKRENERGO on ilmoittanut, että miljoonat kansalaiset ovat jääneet ilman sähköä ja vettä. Energiayhtiö YASNO ilmoittaa, että monet perheet Ukrainassa tulevat kärsimään sähkön puutteesta maaliskuulle asti. Pelko siitä, että monet ukrainalaiset tulevat menehtymään kylmyyteen ei ole kuvittelua.
Puulla lämmitettävien kaminoiden tarve on huutava. IRR-TV:n Ukrainanhätä.fi-sivuston kaminakeräys on tuottanut hienoa tulosta. Jo 1 800 kaminaa on joko valmiina toimittamista varten tai työn alla eteläisessä Zaporozzijessa, pääkaupungissa Kiovassa ja läntisessä Ternopolissa.

Huolta ukrainalaisten hyvinvoinnista koetaan laajasti eri maissa. Esimerkiksi Espanjan aurinkorannikolla asuvat suomalaiset ovat keränneet 16 000 euroa kaminoiden valmistamiseen. Myös Lappeenrannassa sijaitseva LUT-yliopisto on koonnut ja lahjoittanut jo 105 kaminaa, jotka toimitetaan Ukrainaan ennen joulua. Myös Ruotsista on kerätty varoja 150 kaminalle.
Ukrainassa on kyllä riittävästi polttopuita, mutta Hersonin alueella puita on vähemmän. Niitä toimitetaan sinne rekoilla maan sisäisesti. Ukrainan rautakaupoissa kaminan hinta on kalleimmillaan 1 700 €:a riippuen mallista. IRR-TV:n Ukrainanhätä.fi keräys kustantaa ja toimittaa yhden kaminan sadalla eurolla (100 €) Ukrainalaiseen perheeseen. Löydät lisätietoa keräyksestä tästä linkistä.
Hannu Haukka
IRR-TV:n toiminnanjohtaja
P.S. Haluatko sinä lahjoittaa tänä jouluna Ukrainan lapsiperheille lämpöä? Voit antaa lahjasi keräykseen tästä linkistä. Kiitos lahjastasi!