Heprealaiskirjeen 11 luku on haastava ja kiehtova kertomus toimivasta uskosta. Luvun voi lukea kahdella eri tavalla. Sen voi lukea kiinnostavana tarinana menneestä ajasta, joka ei toistu eikä koske meitä. Tai sen voi lukea haasteena lähtemään liikkeelle kuuliaisuudesta Jumalan äänelle ja tekemään sen, mitä ei olisi uskonut mahdolliseksi.

Paimenkirje

Kyse ei ole menneestä ajasta. Luku on osa paimenkirjettä, jonka Paavali lähetti Roomassa olevalle seurakunnalle. Luvussa meitä kehotetaan uskomaan, että Jumala palkitsee ne, jotka häntä etsivät (jae 6). Olen aina tahtonut uskoa, että Jumala palkitsee uskon askeleemme. Olen palannut luvun sanoman äärelle yhä uudelleen ammentamaan lähetystyössä tarvittavaa uskoa, rohkeutta ja kestovoimaa.

Uskonhenkisten miesten ja naisten luettelosta nousee yksi totuus yli muiden: pitää toimia ennen kuin näkee. Toimiminen luetaan jokaiselle miehelle ja naiselle vanhurskaudeksi. Mitä usko sai aikaan luvussa mainittujen henkilöiden elämässä? ”Uskon kautta he kukistivat valtakuntia, pitivät vanhurskautta voimassa, saivat kokea lupauksien toteutumista… sammuttivat tulen voiman… voimistuivat heikkoudesta, tulivat väkeviksi sodassa…!”

Luku kehottaa meidät pois mukavuusalueeltamme uskomaan Jumalan mahdollisuuksiin yhä enemmän, jotta näkisimme Jumalan ihmeitä. ”Uskon kautta kaatuivat Jerikon muurit, sitten kun niiden ympäri oli kuljettu seitsemän päivää.” Joosua ja Jerikon valloitus on puhutellut minua aina, jokaisen kaupunkimission kohdalla.

Tarua vai totta

Meidän itse kunkin on päätettävä, onko tämä kertomus tarua vai totta edelleen tänä päivänä. Me tarvitsemme Jumalalta toiminnan ohjeet, kuten sai Joosua ennen taistelun alkua. Sotaherra Joosua tajusi, että ohjeet eivät olleet sodankäynnin oppikirjan mukaisia. Näin siksi, että Jumala saisi yksin Hänelle kuuluvan kunnian. Sen jälkeen tarvitaan kuuliaisuutta ja ripaus kestovoimaa. ”Joosua ole luja ja rohkea!” Tarinoita uskosta ja Jumalan suurista teoista löytyy edelleen tänään.

Laosin presidentin tytär

Laos oli suljettu kommunistinen maa, jossa ei ollut tilaa evankeliumille. Erityisesti lapsityö oli kielletty. Jumala herätti maan presidentin tyttären tämän opiskeluaikana Moskovassa. Uskoon tultuaan tytär koki hätää maansa miljoonien lasten puolesta. Tytär pyysi ja sai presidentti-isältään luvan lähettää valtion televisiossa Lasten Raamatun piirroselokuvina koko kansalle. Monet tuhannet lapset tulivat tuntemaan Jeesuksen elämänsä Jumalana. Tarina jatkuu edelleen.

Irakin presidentin sukulainen

Irakin sodan riehuessa Pohjois-Irakin presidentin sukulainen tuli uskoon saatuaan oman kappaleensa missiokirjasta. Missio oli ennen kokematon tässä islamilaisessa maassa. Hänen ansiostaan nyt pyydetään mediamissiota muihin Irakin suurkaupunkeihin.

Himalajan apostoli

Nepalissa Jumala kutsui Bhimin, joka oli ollut maolaisen terroristiarmeijan komentaja. Hän johti tuhoisia iskuja Nepalin armeijan tukikohtia vastaan. Murhahenkinen Bhim pelastui, ja hänen elämänsä muuttui. Hän todisti uskoontulostaan Nepalin valtion televisiossa mediamission aikana. Kymmenet tuhannet hindulaisperheet ottivat vastaan evankeliumin sanoman. Tarina jatkuu edelleen.

Neuvostoliiton 40 miljoonaa lasta

Neuvostoliitossa oli 40 miljoonaa lasta, jotka kulkivat kohti ikuisuutta tietämättä mitään Jeesuksesta. IRR-TV:n henkilökunta sai sydämelleen tavoittaa maansa lapset Lasten Raamattu -aiheisella tv-sarjalla. Salakuljetetut videot joutuivat valtion television käsiin, ja pian ne esitettiin kautta itäisen supervallan sadoille miljoonille katsojille.

Vielä 25 vuotta myöhemmin saamme viestejä perustetuista seurakunnista ja uskoontulleista kansalaisista. Tarinat jatkuvat edelleen. Kohta ilmestyvästä Itäportti -lehdestä voit lukea lisää yhdestä uskomattomasta tarinasta, kaupunkimissiosta, missiosta jonka ”ei olisi pitänyt” toteutua. Toivotan sinulle Jumalan siunaamaa, rauhallista ja iloista syyskuuta koko henkilökuntamme puolesta,

Hannu Haukka

P.S. Suuret kiitokset esirukouksistasi! Mahdollisuuksiesi mukaan voit tukea medialähetystyömme suurinta tarvetta viitteellä 8484 tästä linkistä.