Kun Neuvostoliitto romahti kolme vuosikymmentä sitten, sana ”Venäjä” herätti monelle ajatuksia toivosta, vapaudesta, liennytyksestä ja uudesta alusta. Nyt kun kuulemme lausuttavan sanan ”Venäjä” esimerkiksi uutisissa, se herättää meissä pahaa mieltä, pelkoa, vihaa, mielikuvia pedosta ja monia evankelisia kirkkoja vainoavasta valtiosta. Mikä meni pieleen? Vastauksen siihen tietää yksin Kaikkivaltias Jumala.
Jumala.

Vapauden aika oli lyhyt!
Kirkon näkökulmasta Neuvostoliiton romahtamista pidettiin Jumalan ihmeenä ja miljoonien uskovien rukousvastauksena. Joulupäivänä 25. joulukuuta vuonna 1991 Neuvostoliiton sirppi- ja vasaralippu laskettiin viimeisen kerran Kremlin ylle.

Ovet evankeliumin julistukselle olivat lennähtäneet selälleen auki. Silloin alkoi evankeliumin esteetön julistaminen entisessä ateistisessa supervallassa. Tuolloin ateistinen Neuvostoliitto oli kadonnut, mutta seurakunnat eivät olleet valmistautuneet vielä tähän vapauteen. Oli niitä, jotka eivät uskoneet tämän uuden vapauden olevan aidosti totta. Toiset taas uskoivat sen kestävän ikuisesti, aina Jeesuksen toiseen tulemukseen.

Vapauden aika oli osoittautumassa lyhyeksi. Moskovassa vuonna 2002 arvostettu maailman evankelista David Wilkerson varoitti profeetallisessa hengessä Venäjän pastoreita, että vapauden aika tulisi olemaan lyhyt.

Varoitusta ei uskottu
Monet pastorit ajattelivat, että tämä Hengen sanoma on epätodennäköinen. Monet heistä väittivät, ettei Venäjällä ole enää paluuta neuvostoajan tapaisiin uskonnollisiin vainoihin ja kieltoihin.

Hengen sanoma osoittautui kuitenkin paikkansapitäväksi. Venäjän sisäpoliittinen tilanne muuttui askel askeleelta yhä vaikeamaksi. Vuonna 2016 Venäjällä astui voimaan parlamentin alahuoneen esittämät ja sittemmin presidentti Putinin allekirjoittamat pahamaineiset Jarovajan lakiesitykset 374-FZ ja 375-FZ. Niiden seurauksena voimaan astuneet rajoittavat lait ovat vaikeuttaneet suuresti seurakuntien tekemää evankelioimistyötä.

Tummat ja uhkaavat myrskypilvet olivat kasaantuneet Venäjän taivaalle. Myrsky oli tulossa Aika oli kortilla. IRR-TV ryhtyi kiihdyttämään hengellisen kirjallisuuden painattamista Venäjän rajojen sisällä. Näin me pyrimme varustamaan Venäjän seurakuntia heidän pyytämillään painotuotteilla nopeutetussa tahdissa.

Kaupunkimissioita ja miljoonia kirjoja IRR-TV ehti toteuttaa yli 70 suurkaupunkimediamissiota Venäjällä vuosina 2003-2013. Lopulta Venäjän turvallisuuspoliisi FSB esti seurakuntien tekemän missiotoiminnan kokonaan. Vuonna 2014 saimme jättikokoisen viiden miljoonan missiokirjan tilauksen. Tilaus oli suuri, mutta niin myös maa ja kansa ovat suuria.

Sitten koitti vuosi 2021. Tuolloin IRR-TV kiihdytti edelleen kirjallisuuden painattamista siperialaisessa kirjapainossa. Muistiinpanoni tuolta vuodelta kertovat seuraavaa:

Helmikuussa tilasimme 10 000 Mongolinkielistä missiokirjaa.

Maaliskuussa painatimme 50000 Venäjänkielistä Uutta testamenttia

Toukokuussa tilasimme painosta 200 000 Johanneksen evankeliumia.

Elokuun vaihteessa tilasimme 100 000 Uutta testamenttia ja 20 000 Jakuutinkielistä missiokirjaa. Uusista testamenteista oli edelleen kova kysyntä. Viimeisin painos meni kuin kuumille kiville ja seurakunnat pyysivät niitä lisää.

Marraskuussa tilasimme Johanneksen evankeliumeja 200 000 kappaletta ja 100000 kappaletta missiokirjaa. Marraskuun 13. päivänä sotilastiedustelu kertoi, että Venäjä oli sijoittanut 100 000 sotilastaan Venäjän ja Ukrainan rajan
läheisyyteen.

Jouluaatto 2021

Satelliittikuvat paljastivat, että Venäjä oli edelleen siirtänyt joukkojaan Ukrainan rajalle. Me tiesimme, että lähetystyö siellä sellaisena kuin me sen ymmärsimme, oli nyt loppumassa. Se, mitä aikoisimmekaan tehdä Venäjän seurakuntien hyväksi, tuli tehdä pian – viipymättä!

Joulukuun loppuun mennessä tilauksessa oli 100 000 Uutta testamenttia ja     200 000 Venäjänkielistä Johanneksen evankeliumia. Lisäksi, monet Venäjän seurakunnat pyysivät meiltä kokoraamattuja. Me saimme lähtemään satojatuhansia kirjoja sataan eri Venäjän kaupunkiin pääasiallisesti Venäjän kaukoidässä ja Siperiassa.

Kirjallisuuden kysyntä Venäjän seurakunnista kertoi meille heidän lähetysnäystään vastoinkäymisistä huolimatta. Seurakunnat olivat päättäneet asettaa tavoitteekseen Siperian ja Venäjän kaukoidän kaupunkien ja kylien evankelioimisen.Saimme toteutettua vuoden 2021 viimeisen kirjatilauksen. Semaksoi 150 000 euroa.

Viimeinen mahdollisuus

Venäjä oli luvannut maailmalle toistuvasti, että sen sotavoimat eivät aio hyökätä Ukrainaan. Tammikuussa 2022 muutama viikko ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan yritimme vielä tilata viimeiset kirjat Siperian kirjapainosta. Laskujen maksaminen kirjapainoon Venäjällä alkoi kuitenkin vaikeutua ja lopulta se päättyi kokonaan.

Helmikuun 24. päivänä, 2022 Venäjä käynnisti hyökkäyksensä Ukrainaan ja maailma muuttui hetkessä. Myrsky oli alkanut ja sen päättymisestä ei ole edelleenkään merkkejä.

Monet työmme ystävät, tukijat ja esirukoilijat tekivät mahdolliseksi tämän Venäjän elovainion kirjallisuusihmeen. Miljoonat painattamamme kirjat jatkavat puolestamme omaa julistustyötään kansan käsissä siellä, missä niiden sivuja luetaan.

Hannu Haukka

Jälkikirjoitus:
Ural-vuoriston piispa Eduard Grabovenkon mukaan vuosina 2014-2020 tilaisuuksissa yli miljoona venäläistä on rukoillut pelastusrukouksen siellä, missä painattamamme kirjallisuus on ollut käytössä.

P.S. Lämmin kiitos esirukouksistasi työmme puolesta! 
Voit antaa myös arvokkaan tukesi evankeliumin sanoman leviämiseksi tehokkaasti osoitteessa https://irr-tv.fi/lahjoita/ Kiitos tuestasi!