Vuosi 2019 oli vilkas toiminnan vuosi täynnä haasteita, mutta myös saavutuksia. Työ ja haasteet eivät lopu tänäkään vuonna – pelkästään kaupunkimissioita on suunnitteilla useita ja niitä on pyydetty jo jonoksi asti.

Venäjä, Itä-Ukraina, Mongolia, Israel, Tansania ja Kuuba. Siinä muutamia kohteita, joissa tehtiin töitä ja suunniteltiin uutta vuoden 2019 aikana. Mm. Kuubassa painettiin 10 000 uutta missiokirjaa evankeliointia varten. Missiokirja valmistui myös mongoliaksi ja seuraava askel ennen alkavaa missiota on painattaa se.

Kirjallisuustyö Venäjällä jatkuu

Venäjällä on painatettu seurakuntien evankelioimistyötä varten 5 miljoonaa painotuotetta. Niihin kuuluu eri Raamatun osia ja missiokirjoja. Seurakunnat ovat nähneet sen voiman, kun ovat kylväneet runsaasti ja työn tuloksena on perustettu jo uusia seurakuntia.

– Kyllä tällä IRR-TV:n kylvöllä ja kaikilla niillä ystävillä, jotka ovat tukeneet ja mahdollistaneet sen kirjallisuuden levittämisen suureen naapurimaahamme Venäjälle, on ollut äärettömän suuri merkitys. Ja uskomme siihen, että jatkossakin, niin kauan kuin Jumala antaa mahdollisuuden tehdä tätä kirjallisuustyötä. Kannattaa rukoilla seurakuntien puolesta sekä toimintavapauden puolesta, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Venäjän kirjallisuustyö jatkuu myös kuluvana vuonna. Seurakunnat ottivat jälleen yhteyttä viime vuoden lopulla ja IRR-TV päätti käynnistää painotyöt uudelleen. Tavoitteena olisi painattaa 1,225 miljoonaa tuotetta lisää. Kirjat painatetaan Venäjällä ja jaetaan tarvitseville seurakunnille. Monet niistä tekevät työtä myös kaukaisilla alueilla.

Tänä vuonna missioita toteutuu kahdessa maassa

Vuonna 2020 toteutuvia missioita – jos Herra suo – ovat Mongoliassa Ulanbaatarissa ja Itä-Ukrainassa. Itä-Ukrainan missiota on jo valmisteltu pitkään. Missio koskee noin 600 km aluetta sotatoimialueella. Alueella on paljon kaupunkeja ja pieniä kyliä, joissa on yhteensä 10 miljoonaa asukasta. Itä-Ukrainan mission on suunniteltu toteutettavaksi touko-kesäkuussa.

Missiot alkavat neuvotteluista

IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka ja varatoiminnanjohtaja Andreas Wirth vierailivat viime vuoden puolella neuvottelemassa tulevasta missiosta myös Hong Kongissa, joka on Kiinan erityishallintoalue. Hong Kong on poliittinen polttopiste. Aloite pastoreiden ja hengellisten johtajien tapaamiselle tuli IRR-TV:n puolelta, mikä on poikkeuksellista, sillä yleensä seurakuntien johtajat ottavat ensin itse yhteyttä IRR-TV:hen. Myös itse kokoontuminen oli harvinainen, sillä he eivät olleet vuosiin kokoontuneet kaikki yhteen samanaikaisesti. Paikalle saapui Hannun ja Andreaksen yllätykseksi paljon enemmän vaikutusvaltaisia johtajia kuin yleensä vastaaviin ensimmäisiin tapaamisiin. Neuvotteluissa keskusteltiin mm. siitä miten koko kaupunki voitaisiin tavoittaa yhdessä ennen kuin ns. aikaikkuna Hong Kongin osalta sulkeutuu. Lisäneuvotteluja mission suunnittelusta on tarkoitus pitää helmikuussa.

– Meillä on vain tämä sukupolvi aikaa tavoittaa aikamme ihmiset. Ja jos me jatkamme sillä vauhdilla, miten nyt olemme jatkaneet, me emme ehdi tavoittaa näitä ihmisiä. Siksi meidän tarvitsee julistaa evankeliumia kaikkialle, että me saavuttaisimme ihmiset ennen kuin he kuolevat pois, kiteytti Andreas ajatuksiaan Hong Kongin matkan jälkeen viestintäjohtaja Markku Tenhusen haastattelussa.

Toinen kohteista, joissa neuvotteluja on pidetty, on Bangkok Thaimaassa. Toiminnanjohtaja Hannu Haukka ja IRR-TV:n kenttäpastori Ari Talja vierailivat kaupungin suurimpien kirkkokuntien johtajien luona. Keskusteluissa ilmeni, että pastorit haluaisivat laajentaa mission Bangkokista koko maata kattavaksi. Valmistelutyöt alkavat huhtikuussa, jolloin myös Hannu ja Ari matkaavat uudelleen tapaamaan seurakuntien johtajia Thaimaan Chiang Maihin.

Lisäksi alustavia neuvotteluja missiosta on jo käyty Senegalin pääkaupungissa Dakarissa. Senegalin väestöstä 90% on muslimeja.

Kansat odottavat missioita

IRR-TV järjesti ensimmäisen kaupunkimission vuonna 2003 Volgogradissa Venäjällä. Silloin ei ollut suunnitelmia jatkaa kaupunkimissioita muihin kaupunkeihin. Mutta Jumala on johdattanut sen jälkeen kaupungista ja maasta toiseen. Vuoden 2019 loppuun mennessä toteutuneita missioita on jo 107.

– Olen sanaton. Olemme saaneet olla mukana Jumalan teoissa yhdessä kaikkien meidän kannattajien kanssa näinä vuosina. Ja olemme tavoittaneet pelkästään missioiden kautta – puhumattakaan satelliitti -tv-lähetyksistä ja muusta viestinnästä – 450 miljoonaa ihmistä evankeliumin sanomalla. Tämä on mediatoimistojen antama tutkittu fakta, iloitsee toiminnanjohtaja Hannu Haukka.

Tällä hetkellä jonossa on jo kolmekymmentä kansaa, jotka haluaisivat kaupunkimission omaan maahansa ja kaupunkeihinsa. Kyselyitä on tullut mm. Baltian maista, Puolasta sekä Ranskasta Pariisista.

– Nämä ovat isoja haasteita. Ne ovat ylimitoitettuja, jos ajattelemme, että me olemme vain ihmisiä ja uskovia. Samalla tavalla kuin lähetyskäsky, jonka Jeesus antoi opetuslapsilleen. Se oli niin rajusti ylimitoitettu näille kahdelletoista miehelle. Se oli täysin käsittämätöntä, että kaksitoista miestä lähtee evankelioimaan maailmaa, niin kuin Jeesus käski. Mutta Jeesus ei sanonutkaan heille, että menette omassa voimassanne, vaan Jeesus sanoi, että Minä lähetän teidät ja Minä olen teidän kanssanne maailman loppuun saakka. Kun Hän sanoi, että Hän on meidän kanssa maailman loppuun saakka, niin kyllä se lohduttaa, että tämä ei ole minusta kiinni, vaan tämä on Jumalan missio Ja Jumala pyytää minulta vain kuuliaisuutta olla mukana niissä teoissa ja töissä, jotka Hän tekee. Hän tarvitsee käsiä ja jalkoja. Ja me haluamme olla niitä käsiä ja niitä jalkoja.

– On ihan täysin logistisesti mahdotonta, että kaikki nämä missiot toteutettaisiin ihan lyhyen ajan kuluessa. Tarvitaan Jumalan johdatusta mikä on se oikea paikka, minkä Jumala on avannut juuri tälle vuodelle. Mitkä ovat ne kohteet, mihin meidän pitäisi satsata. Kyllä me täällä IRR-TV:llä pyydämme joka aamu Jumalalta johdatusta, mutta samalla haluamme myös pyytää, että meidän työmme tukijat voisivat myös rukoilla puolestamme, että me voisimme kulkea ennalta valmistetuissa hyvissä teoissa ja Jumala voisi kulkea edellämme, vetoaa kenttäpastori Ari Talja.

Lämmin kiitos esirukouksistasi! Voit myös tukea mahdollisuuksiesi mukaan lähetystyötämme: https://www.irr-tv.fi/lahjoita/

Jutun koosti viikon 2 Itäraportti -ohjelmasta

Teija Pesonen